ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:496/616)

Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 176

Czy uwierzycie, że z tą tartą walczyłam cztery godziny, chociaż przepis zamyka się w jednej? Ściślej mówiąc nie z tartą, a z Młodym, który postanowił, urządzić

bastalena
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 168

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki(...)Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.  Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.  Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu. Piekłam

Pieprzyć z Fantazją
Batoniki bounty- zdrowo i na temat 168

cennych minerałów i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez obaw możecie zajadać się nimi sami, lub podawać je swoim małym szkrabom. Ponadto przygotowanie batoników zajmuje tylko chwilę. Do dzieła! Składniki (wychodzi ok 16 batoników): 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc) 1,5 szkl wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła(...)Przygotuj POLEWĘ : 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż  się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę.  Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty

Smiling Shrimp
Modernistyczne kruche ciasteczka na Wielkanoc i ostatni sezon Mad Men 192

Ostatni sezon kultowego już serialu „Mad Men” rozpoczyna się w USA w wielkanocną niedzielę . Nie wiem czy oglądacie w Polsce ten serial? Idealnie oddany, modernistyczny klimat Ameryki lat 50, 60 i 70-tych i scenografia tego serialu to naprawdę coś niesamowitego. Żeby utrzymać ducha Mad Men upiekłam pyszne, kruche ciasteczka i wystylizowałam je w duchu mod. Jeśli jeszcze(...)razem wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Umieścić obie mąki, cukier, herbatę i sól do miski robota kuchennego i połączyć (możesz użyć miksera z hakiem lub wyrobić ciasto rękoma jeśli nie ma w pobliżu żadnego urządzenia tego typu). Dodać kawałki masła, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę i wyrabiać, aż ciasto zacznie się zespalać w całość. Przełożyć ciasto do natłuszczonej

Jem więc Jestem
(jeszcze letnia) SAŁATKA Z ANANASEM 153

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false

fitolarun.blogspot.com
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 170

sól. Wyrabiać robotem na średnich obrotach ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć ok. 3-4 godziny. Uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny(...)zaobserwować pewne zmiany: zakwas może leciutko się podnosić i bąbelkować. Ale może być i tak, że nic się nie dzieje. U mnie na tym etapie nic się jeszcze nie działo. Dodać wodę wymieszać, potem semolinę i wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. 4-10. dzień: Czwartego dnia zakwas może już być gotowy, ale równie dobrze może

Stare Gary
Malinowa chmurka -ciasto znane ale każda gospodyni piecze go inaczej 195

upiekłam go wedle swojego pomysłu. ciasto biszkoptowe składniki (duża blaszka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Białka ubić na sztywno i dodać cukier, następnie żółtka a potem olej. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy już łyżką, jak będzie jednolita masa(...)łyżek żelatyny 1/2 czekolady oraz migdały przygotowanie żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie śmietanę ubić z cukrem pudrem a na końcu dodać serek ricotta, a pod koniec żelatynę, Potem dzieliłam masę na 2 części do jednej dałam czekoladę i wyłożylam na masę malinową, a potem dałam pozostałą część masy. Migdały przyrumieniłam na suchej patelni i posypałam po wierzchu

Moje Wyroby
SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA 591

I po raz kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis

Ostra na Słodko
„Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – szlakiem egipskiej księżniczki” 127

13 czerwca w sali wiejskiej odbyło się przedstawienie dla wszystkich mieszkańców  Janczewa ukazujące historię dawnego Jahnsfelde. W rolę aktorów wcieliło się 16 małych  mieszkańców

kgwjanczewo
ŻUR WIELKANOCNY. 250

Nie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie,z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiemi majerankiem, który

W kuchni Karmel-itki
Nalewka jabłkowa 135

cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka to u nas w domu są zawsze) więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg soczystych jabłek(...)czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję

Marder&Marder Manufacture
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 166

każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość, jak przystało na Lidla, była idealnie zorganizowana. Spotkaliśmy się, przywitaliśmy i przystąpiliśmy do dzieła. Tutaj jeszcze chcielibyśmy zwrócić uwagę na pewną rzecz. Dla uczestników warsztatów dostępne były soki owocowe w takich małych szklanych butelkach, coś na wzór dawnej oranżady. Sygnowane znakiem „Ryneczek Lidla(...)tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ

Marder&Marder Manufacture
Bagietka pszenna II 85

Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem(...)znaczy mikserem też można jeśli ktoś ma, wtedy wystarczy około 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej z nich formujemy bagietki. I znowu zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem. Pieczemy przez 20 minut w 210 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 200

kupi zupełnie inny zakwas, innej firmy, na którym nie będzie przepisu, ani podobnego do tego, ani żadnego innego i wtedy mój wpis będzie bardzo pomocny, a po drugie - lubię dzielić się tym co dobre, jakżebym mogła więc nie podzielić się przepisem na chleb, który jest pyszny! U mnie w domu zagościł na stałe; już w momencie jego debiutu na naszym(...)sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz cukrem. Stopniowo dolewać wodę, cały czas wyrabiając. Ciasto jest luźne, dlatego najlepiej wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez około 10 minut ( w razie konieczności zgarniając ciasto z brzegów misy miksera ). Wyrobione ciasto

Opowieści z piekarnika
FIT Wuzetka 158

Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa.  Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części

Czarnawisienka
Wytrawne muffiny dyniowe 182

Często się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi prawie szklanka dyniowego pure, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Ponieważ pure było z dyni olbrzymki to było takie dość luźne i na pastę do kanapek mi nie pasowało. Na pasty najlepsza jest(...)misce mieszamy razem pure z dyni, jajka i oliwę. W drugiej misce łączymy mąkę, parmezan oraz przyprawy i sodę. Mokre składniki przewalamy do suchych i energicznie łączymy ze sobą. Ciastem wypełniamy foremki do muffinek. Do każdej wkładamy na środek kulkę mozzarelli. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Muffinki najlepiej smakują na ciepło gdy ser jest ciągnący

Przysmaki Karolki
Biszkopt malinowy 175

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Maliny dzielimy na 4 porcje. Dno tortownicy [ średnica max. 23 cm. ] wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nie pierwszą część malin. Zalewamy ok 1/3 ilości biszkoptowej masy, na którą układamy kolejną część

Domowe Torty
Pączki z owocowym lukrem 190

roku Tłusty Czwartek i Walentynki dzieli różnica jedynie dwóch dni. Może by tak połączyć obie te okazje? :) Zapraszam na pyszne pączki z owocowym lukrem. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g świeżych drożdży (pół kostki) lub 2 torebki drożdży instant (każda po 7 g) 500 g mąki 5 żółtek 75 g cukru 300 ml mleka 2 łyżki masła(...)drożdże z przesianą mąką). 2. Oddzielić żółtka od białek. Masło roztopić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać mąkę, rozczyn z drożdży, resztę mleka i wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Ważne, aby nie dodawać mąki podczas wyrabiania ciasta, bo wtedy pączki mogą wyjść

Domowa Cookierenka Agi
Naleśniki a'la Gundel 188

Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania potraw i założycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie. Gundel palacsinta(...)cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu made by MP. 309

Po długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu.  chciałam zrobić je oryginalnie, ale

Malinowe Pocałunki