ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:488/616)

Kofeinowa SŁONA WODA 210

hoteltesta.pl ] _______________~_______________ Jest to restauracja przyhotelowa , zlokalizowana w zacisznej i spokojnej części Dolnego Sopotu , w bezpośrednim sąsiedztwie morza i zaledwie 10 minut piechotą od Sopockiego Monciaka . 55 kroków - tyle dokładnie dzieli próg hotelowy od piaszczystej plaży sopockiego uzdrowiska! Obiekt miał oficjalne otwarcie całkiem niedawno bo w czerwcu 2018r. Budynek w którym się mieści RESTAURACJA SŁONA WODA charakteryzuje się nowoczesną, prostą(...)zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie się razem komponowała. Każdy kęs miękkiego i wilgotnego ciasta to była sama przyjemność dla podniebienia :) Autorska kawa "Słona Woda" składała się z syropu słony karmel , 40ml espresso , solidnej porcji mleka , grubej warstwy mlecznej pianki oraz kruszonych orzeszków ziemnych prażonych

Grunt to przepis!
Just Nicole: La Veganista. Wypieki. RECENZJA + KONKURS 251

zbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już(...)soboty 26 listopada do godziny 23:59. Wyniki będą opublikowane 28 listopada w tym wpisie. Ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo. Książki wyślę na terenie Polski na własny koszt. Do dzieła

Moja pasja smaku
Marynowane grzybki 177

wody, 1 szkl. octu. Jeśli lubicie ostrzejsze, to możecie dać na 3 szkl. wody, 1 szkl. octu. Jeśli mamy dość duże grzybki, to oczyszczamy je i dzielimy na mniejsze kawałki. W przypadku małych grzybów, ładujemy je do słoików w całości.   Pamiętamy, aby układać podgotowane grzybki w słoiku warstwami i przekładać je cebulą. Na koniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy(...)Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pączki na suchych drożdżach i "Łabędź i złodzieje" 255

ciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta wyrabiać ponownie, rozwałkowywać i wykrawać do momentu, aż zużyje się całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć(...)stryja jej męża. Przez to czytelnik nie śledzi powodów zachowania Roberta równolegle z Marlowem, lecz wciąż zadaje sobie pytanie "jak długo jeszcze?". Bo też książka jest przesycona opisami różnych dzieł malarskich i to w sposób, który docenić może jedynie wytrawny wielbiciel malarstwa. Tak się składa, że uwielbiam impresjonizm, o którym wiele można przeczytać w "Łabędziu i złodziejach", ale nie jestem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 234

Jest tyle smaków ile krajów, tyle wiedzy ile tradycji, tyle kształtów i kolorów ile pejzaży… Wszędzie na świecie ludzie dzielą się chlebem . Jest symbolem, a zarazem hołdem składanym urodzajnej ziemi. Czy to północ czy południe, wschód czy zachód, istnieją tysiące sposobów wypieku chleba i cieszenia się jego smakiem… Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od 12 tysięcy lat. Prawdopodobnie pierwszym(...)minut). Dodajemy czarnuszkę – jeszcze chwilę wyrabiamy. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy go i dokładnie, przy użyciu pędzla, smarujemy wnętrze olejem kokosowym (pokrywę garnka również). Obie części oprószamy płatkami orkiszowymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy

mojewypiekiinietylko
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 193

Jeśli jednak zdecydujecie się jedynie podziwiać go tylko z zewnątrz – koniecznie obejrzyjcie zegar astronomiczny . Od XV wieku jego wygląd uległ znacznym zmianom, ten obecny pochodzi z 1955 roku, jest dziełem Karla Svolinskiego i przedstawia sceny z życia i pracy mieszkańców regionu Hany.  Aby na chwilę odetchnąć od gwaru centrum miasta proponuję Wam spacer po przylegającym do niego, przepięknym parku(...)spożywających punč jeszcze przed 10-tą rano. Jest naprawdę wesoło … :) Koniecznie spróbujcie również Trdelník ! Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane

Garniec Magalie
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 178

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 192

przeczytajcie, proszę, bo ja z łóżka ledwo co się podnoszę. Myślę, że takie właśnie słowa po zeszłej niedzieli rzekłby dobrze nakarmiony poeta. Na czwartej edycji Wrocławskich Ulicożerców pysznie się działo. Podczas jednego z największych zlotów food tracków we Wrocławiu było w czym wybierać. Nie tylko dopisała wakacyjna pogoda, ale i wysyp świetnych „dokarmiaczy na kółkach”. Mimo że dotychczas byłem dość(...)bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję

Food Square
Domowe masło 496

koniec ubijania będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po protu tak jak ubita śmietanka, która używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz, tak jakby w masie pływały małe niteczki. Masa zacznie zmniejszać objętość i będzie się robić ziarnista i przypominać zważoną. Podczas(...)litrów śmietanki wychodzi ok 650-700 g masła i ok 1 litra maślanki, wszystko zależy od tego jak tłuste jest mleko. Masełka wychodzi mi dosyć sporo więc dziele je na mniejsze porcje, część zostawiam do zjedzenia a resztę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki czy do zamrażarki. Kiedy potrzebuję po prostu wyciągam aby nabrało temperatury pokojowej i zajadam

Monia miesza i gotuje
Różowy Tort Malinowy 271

Torcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt:    4 jajka                    8 łyżek cukru(...)maliny i chwile razem miksujemy.Ostudzony biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części. Można go naponczować mlekiem z odrobiną soku malinowego.Jeżeli przekroiliśmy tort na trzy kawałki to masę również dzielimy na tyle samo części.Pierwszą z nich wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy kolejnym. Pokrywamy drugą warstwą śmietany, umieszczamy górną część biszkoptu i wszystko pokrywamy masą malinową.*użyłam torownicy o średnicy

Słodka Strona
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 285

Przepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie(...)miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami

Z Kuchni Do Kuchni
Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą 203

pięć godzin. Na tę wieść uniosłam brew w wyrazie irytacji, i czym prędzej sięgnęłam po telefon, żeby się w sprawie rozeznać. Pani, która wcześniej była bardzo miła, w niedzielę o siódmej rano nagle stała się dość nieprzyjemna i burkliwa. Na moje pytanie, co się właściwie dzieje odparła, że bus się zepsuł i trzeba sprowadzić nowy. Z Koszalina(...)pasażerów przyszedł mu z pomocą.  Nie jest lekko, oj nie... Albo to może ja jestem zbyt wymagająca...? Czekając na C. pomyślałam, że umilę mu powrót do domu ciastem. Zbiegło się to ze wspólnym wiśniowym gotowaniem, sięgnęłam więc po przepis z bloga Ginger & honey , który kusił mnie od dawna. Połączenie kleistego, intensywnie czekoladowego brownies z kwaskowatymi wiśniami i słodką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 222

Oj jak leniwie i jesiennie się zrobiło. Na dworze ziąb jak cholera, najchętniej z wyrka człowiek by nie wychodził. Niestety błogie niedzielne lenistwo już

pieprzny smaczek
Pieczony kurczak – niedzielny obiad 357

Pieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort tęczowy z masą twarożkową 185

pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo o ile smak każdego tortu jest bezbłędny, to z dekoracją mam już problem. :D Takim sposobem powstają mega smaczne, ale pokraczne dzieła. Ale w tym torcie na szczęście liczyło się wnętrze i to ono gwarantuje "efekt WOW!". Udało się - chrześniak był zachwycony, więc ja byłam szczęśliwa. :) Biszkopty pieczemy w formie prostokątnej o wymiarach(...)czerwonej i delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika. Następnie tak samo postępujemy z blatami żółto-zielonym i niebiesko-fioletowym. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut (do suchego patyczka) Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić w formie z wysokości ok. 0,5 meta na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, najlepiej odwrócone do góry dnem. Poncz: 400 ml syropu z brzoskwiń

Cooking Monster
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 253

wiadomo każda, nawet najmniejsza, jest dobra do świętowania. Zatem nie mogło się obyć bez tortu ;) Tym razem nie pracowałam sama, mój kochany domownik chciał się zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach(...)masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja na mały tort, moja forma ma średnicę 20 cm) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy i gdy ostygnie przecinamy go ostrym

Quinoa Raz!
Focaccia 221

focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec(...)szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na 15 min. 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mieszam w Garnku
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 216

zaproszenie od firmy Tefal, czyli warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim. Tak zupełnie na marginesie – dałabym mu nie więcej niż 16 lat, ale za to jego wiedza, którą z przyjemnością się dzieli się z innymi, wskazuje, że mężczyzna z niego nad wyraz mądry i dojrzały :) Kiedy na dworze skwar lał się z nieba, wsiadłam w taksówkę i pojechałam do uroczego i bardzo(...)gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie nie wyrobimy ciasta drożdżowego, nie pokroimy cebuli nożem w piórka, nie pomieszamy zupy, bo zrobi to za nas robot. I wiecie co??? Ja się z tym wszystkim zgadzam! Byle nie w tygodniu, kiedy

bistro mama
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 208

jaki sposób najłatwiej przywołać wiosnę? Wybrać się na Wielkanocny Kiermasz! A takie wydarzenie odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej w niedzielę 29 marca. Od rana zapowiadał się ładny, słoneczny dzień. Dodatkowo zachęciło mnie miejsce, czyli Muzeum Wsi Lubelskiej. Może trochę wstyd, ale jakoś nie było wcześniej okazji do wizyty w Skansenie. Tutaj dodatkowo skusiła mnie cena biletu: 6 zł, czyli(...)Okazało się, że to najsmaczniejsze miejsce na kiermaszu! Uśmiechnięte małżeństwo rozmawiało z klientami, przybliżało smaki i tradycje, więc czas oczekiwania szybko mijał. Sprzedawali m.in.: zupę cebulową z suchej miotły, ciasto z marchwi i lnu, konfiturę z jarzębiny, flaczki z boczniakiem i kaszą jaglaną oraz podawane prosto z patelni racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek

Pasja Smaku