niedzielę była taka piękna pogoda... niestety miałam duuużo roboty i brakowało mi czasu na cokolwiek, tym bardziej na niedzielny spacer. Wczoraj poszłam spać bardzo późno i wstałam bardzo wcześnie, więc wychodzi na to, że prawie nie spałam(bo przecierz wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek NiebaPyszna babka ,bardzo puszysta i mało skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i dolna warstwa jest mało wyraźna
Ladylaura.Ostatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i
Ratunku obiadświątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie(...)waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na 3 części: Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy
Kuchnia MagdaLenyNasz mały skarb wylądował dziś z rana w naszym łóżku - coś mu się śniło... Rano kiedy się przebudziłam i zobaczyłam moich dwóch mężczyzn słodko śpiących postanowiłam
MiksturownikPrzy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru, lub polukrować albo posypać cukrem pudrem po upieczeniu.Ciasto drożdżowo-francuskie..pierwszy raz takie robiłam, a pomysł na nie znalazłam tutaj . Wow..szykując ten wpis i ustawiając datę publikacji coś mnie tknęło ..27 lutego(...)ąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane
Moje domowe kucharzenieBardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas
Mała CukierenkaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureTytuł dzisiejszego posta bardzo pompatyczny i jakże MODNY :D No cóż, może dzięki temu odwiedzą mnie miliony :) Ostatnio staram się zagospodarować 100% swojego czasu, wypełniając go
Spektrum SmakuJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeJenego pozoranku wyszedł ze swoji dury lis w lesie i myśloł sobzie: „Dzisiaj przy niedzieli musza sobzie smaczny obziod obzorgować!”. No i właśnie tym sposobem naszła mnie ochota na... plince z pomoćką! Warńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie(...)masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy
Kuchenna KontrrewolucyaSERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki
Mentor SmakuDrożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta
Słodkie okruszkiPamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie się z Wami dzielę. Taka jak wspomniałam wcześniej, gluten nie robi mi większej krzywdy, poza tym że idzie w biodra, a konkretniej zauważam u siebie z wiekiem tendencję do obrastania ciałkiem wokół talii(...)Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg
greenscarfJest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki
Podróż w kulinaria