ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:490/616)

Karobowa owsianka, czyli Duża Dawka Energii od samego rana :) 161

niedzielę była taka piękna pogoda... niestety miałam duuużo roboty i brakowało mi czasu na cokolwiek, tym bardziej na niedzielny spacer. Wczoraj poszłam spać bardzo późno i wstałam bardzo wcześnie, więc wychodzi na to, że prawie nie spałam(bo przecierz wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania  deserów Właściwości prozdrowotne Karobu:  – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być

Kuchenny Skrawek Nieba
Puszysta i łatwa babka. 541

Pyszna babka ,bardzo puszysta i mało skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i dolna warstwa jest mało wyraźna

Ladylaura.
Idealny letni deser, czyli crumble z truskawkami 221

Ostatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i

Ratunku obiad
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 160

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie(...)waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę dzielimy na 3 części: Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy

Kuchnia MagdaLeny
Coś pysznego na deszczową niedzielę - kokosowy chlebek. 237

Nasz mały skarb wylądował dziś z rana w naszym łóżku - coś mu się śniło... Rano kiedy się przebudziłam i zobaczyłam moich dwóch mężczyzn słodko śpiących postanowiłam

Miksturownik
Rogaliki drożdżowo-francuskie 179

Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru, lub polukrować albo posypać cukrem pudrem po upieczeniu.Ciasto drożdżowo-francuskie..pierwszy raz takie robiłam, a pomysł na nie znalazłam  tutaj . Wow..szykując ten wpis i ustawiając datę publikacji coś mnie tknęło ..27 lutego(...)ąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić  około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 241

Bardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas

Mała Cukierenka
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 162

Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem

Marder&Marder Manufacture
Lunch Box drogą do idealnej sylwetki 216

Tytuł dzisiejszego posta bardzo pompatyczny i jakże MODNY :D No cóż, może dzięki temu odwiedzą mnie miliony :) Ostatnio staram się zagospodarować 100% swojego czasu, wypełniając go

Spektrum Smaku
BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. 218

Jak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny.   Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru.   Kto będzie chciał

IzaGotuje
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 192

Jenego pozoranku wyszedł ze swoji dury lis w lesie i myśloł sobzie: „Dzisiaj przy niedzieli musza sobzie smaczny obziod obzorgować!”. No i właśnie tym sposobem naszła mnie ochota na... plince z pomoćką! Warńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie(...)masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
SERNIK LATTE MACCHIATO 431

SERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki

Mentor Smaku
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 163

Drożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta

Słodkie okruszki
Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki 161

Pamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie się z Wami dzielę. Taka jak wspomniałam wcześniej, gluten nie robi mi większej krzywdy, poza tym że idzie w biodra, a konkretniej zauważam u siebie z wiekiem tendencję do obrastania ciałkiem wokół talii(...)Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg

greenscarf
,,Kolorowy torcik tęczowy’’ 180

Jest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki

Podróż w kulinaria