ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:486/616)

Leniwy tydzień z Dniem Babci w tle 256

Zupełnie nie wiem jak ten tydzień przeleciał. Dopiero była niedziela a tu znów sobota. Wszystko przez makaron, gotowe dania z zamrażarki  i ,, rozciągnięty,, Dzień Babci. Tak jakoś wyszło , że ja w tym tygodniu nie gotowałam. Miałam labę .Wyciągałam i odgrzewałam ( poniedziałek- kluski śląskie z sosem i obgotowaną kapustą , wtorek-kapuśniak). W środę był Dzień Babci ale , że najstarsze(...)Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i  nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu , obiedzie i deserze. W piątek Mama zastrajkowała i zrobiła sobie śledzia z jabłkiem i cebulką w sosie śmietanowym z ziemniakami- ja załapałam się na podsmażane

Buniabaje w kuchni
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 119

Soda Sól Pieprz Patenty na szybkie gotowanie   Wspomnieliśmy na początku, że stachanowskie tempo, godne Mateusza Birkuta z Człowieka z marmuru , zostało nieco podrasowane. Otóż w sobotni wieczór przygotowaliśmy ciasto na focaccię, co zajęło nam wszystkiego 10 minut, bo korzystaliśmy z super przepisu na focaccię bez zagniatania. Cała robota polega na połączeniu w misie składników. Ciasto ląduje potem

Niedzielny kucharz
Nalewka śliwkowa korzenna 179

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków(...)dłużej alkohol "leżakuje", tym lepiej. Choć właśnie zlałam nalewkę do butelek, jej produkcja trwa nadal. Póki trwa sezon na śliwki, zachęcam Was do wykorzystania go w 100 procentach :) Do dzieła

Taste Of My Day
Omlet na weekendowe śniadanie! 171

pośmiać się, pożartować, porozmawiać o wielu sprawach i posmakować. W dni wolne od nauki, czy pracy lubimy sobie dogadzać, dlatego często w weekend dzieciom pozwalamy jeść słodycze, sami pieczemy ciasta, a każde dania staramy się bardziej dopieszczać. Dla mnie taką porą dnia jest poranek. Bardzo lubię, kiedy tylko mogę rozciągać go, niespiesznie przygotowywać śniadanie, dbać o każdy szczegół nakrycia(...)rozgrzewamy, dodajemy dość sporo masła i oliwy, wylewamy masę, na dużą patelnię całość i omlet dzielimy na pół, albo na średnią patelnię połowę masy. Omlet, który widzicie na zdjęciu zrobiłam z połowy masy na dużej 28 cm patelni, bo lubię cieniutki i nie lubię dzielić omletów. Ale mam już wprawę w przewracaniu omletów i nie groziło to jego porwaniem się

SMYKWKUCHNI
Wiosenne kwiecie 206

wszystko uzyska jednolitą strukturę. Co do kawy, to jest to u mnie mocna kawa rozpuszczalna schłodzona/zmrożona w zamrażalce. Bo o płyn tu chodzi moi drodzy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie(...)będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy skórką z cytryny. I gotowe! Ładne i na jeden

Karczma Honorietty
Pasztet domowy 559

Składniki: • 2 kg mięsa (wieprzowego i cielęcego w proporcjach pół na pół lub dowolnie najlepiej różne, łopatka, karczek) • 1/2 kg surowego boczku • 1/2 kg wątróbki drobiowej

KUCHNIA POLSKA
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 162

powtórne wykorzystanie gotowanego lub pieczonego mięsa. Ten przepis wymyśliliśmy, żeby zagospodarować kurczaka z rosołu, ale w ten sposób można zapiec każdy kawałek mięsa jaki został ze Świąt. Zapieczonena cienkim cieście gotowany nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie. JAMBALAYA Z RESZTKAMI Z MIĘSA Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko(...)ZUPĘ PHO Co można zrobić z resztek kurczaka? Z upę pho, klasyk wietnamskiej kuchni, zrobioną na aromatycznym bulionie z warzyw, orientalnych przypraw i – szkieletu oraz kostek z upieczonego w niedzielę kurczaka. Rosół można wykorzystać na wiele sposobów, np. jako bazę do innych zup lub sosów. SZARLOTKA Z CHLEBA Doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę

Niedzielny kucharz
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 242

Nie każdy je lubi, jednak jeśli nie spróbujecie to nie będziecie wiedzieć co tracicie :) Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filled Pasta - makaronowe warsztaty w Jamie's Recipease 187

kurzyło ;) Kiedy nadszedł czas na nasze popisy, Dan przechadzał się dookoła, zaglądał, chwalił (jakie to motywujące!) i pytał czy pomóc w czymś. Na pewno osoby, które pierwszy raz przygotowywały ciasto makaronowe potrzebowały takiej pomocy i motywacji. Nie zabrakło przy tym pytań kto skąd przyjechał, bo uczestnicy warsztatów byli z różnych krajów. Dana bardzo zainteresował fakt, że jesteśmy z Polski(...)Wśród nich m.in. maszynki do makaronu, naczynia metalowe (emaliowane, jakże modne teraz), deski w najróżniejszych kształtach i wielkościach, kubki, dzbanki, noże, wypieki i słodkości....dużo tego :)  Kiedy nasze dzieła były już ugotowane, wspólnie zasiedliśmy do stołów. Atmosfera była bardzo sympatyczna, aż nie chciało się kończyć jedzenia i wychodzić. Kiedy my pałaszowaliśmy, załoga Jamie's Recipease sprzątała. Szło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesiennie, zdrowo i cukiniowo, czyli delikatne placki z cukinii 162

podacie placki z cukinii. Najlepiej na jesiennym ogrodzie, który w tym roku szczególnie zachęca do tego, żeby posiedzieć w nim dłużej. Zróbcie to na przykład jutro. Słoneczna, październikowa niedziela to idealne tło dla znakomitej uczty w plenerze. Cukinia na jesienną ucztę Agata dostała od naszego dziadka ostatnie pewnie w tym roku cukinie i postanowiła wykorzystać je w swojej kuchni(...)przeciśnięty przez praskę, jajka (jaja przed dodaniem do cukinii dobrze jest roztrzepać widelcem), mąkę, pozostałą sól, pieprz oraz zioła jeśli je dodajemy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje ciasta, formując placki, smażymy, na średnim ogniu, kilka minut z obydwu stron (przewracając placki na drugą stronę, róbmy to bardzo ostrożnie, gdyż placki są bardzo delikatne i łatwo pękają). Usmażone placki

KulinarneImpresje.pl
Muffiny z białym serem i wanilią 145

"Weekend! Co prawda dziś cały dzień w pracy, w niedzielę będę się uczyć do egzaminów, ale mimo wszystko weekend! Zawsze to jakoś lepiej brzmi :) Staram się

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy z musem malinowym 394

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 174

mojprzepisna.pl | Krem maślany na bezie szwajcarskiej Często pytacie o krem do dekoracji tortu/babeczek lub krem jaki wykorzystuje pod masę cukrową czy masę z pianek mashmallow. Dla

moj przepis na
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 164

Dzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1

Kuchenne Wariacje
Ooochh, aaachhh... Rossi.pl! 107

serio. W najbliższym czasie mam nadzieję zapolować na jakże proste i aż w swojej prostocie genialne naczynko: forma do ciasta w porcjach. Nie musisz nic kroić od razu robisz ciasto pokrojone na kawałki. Następnie w oko mi wpadła firma Guzzini . Przyznam szczerze, ze wcześniej o niej nie słyszałem. Więc tym bardziej z ciekawością postanowiłem się z nią zapoznać. I szczerze(...)wybajerzone! Zawsze myślałem, że kosz to po prostu kosz, jakieś tam wiadro z przykrywką i tyle. Ale nieeee! Brabantia otworzyła mi oczy. Ich kosze to takie małe kuchenne dzieła sztuki. Serio. Nie przepuszczające zapachów, z ultra cichym zamykaniem, itp :) Czaaaad! Poza tym, Brabantia to jeszcze ogromny wybór wszelakich słoików/pojemników! Zrobionych z takim stylem i gustem, że kompletnie odpadłem

Marder&Marder Manufacture