ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:481/616)

Naleśniki a'la Gundel 243

Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył po ojcu- Janosu, który był mistrzem komponowania potraw i założycielem Restauracji Gundel w Budapeszcie. Syn kontynuował dzieło ojca, a poza naleśnikami do historii przeszły wymyślone przez niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie. Gundel palacsinta(...)cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Tiramisu made by MP. 353

Po długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu.  chciałam zrobić je oryginalnie, ale

Malinowe Pocałunki
Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi 172

każdej Pani domu. Elegancki, z podświetleniem ledowym, płynną regulacją prędkości sprosta nawet najtrudniejszym wyzwaniom. Z wykorzystaniem blendera stojącego z linii Amica IN przygotowałam koktajl idealny na jesień. Smakuje jak ciasto marchewkowe i zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin, tak potrzebnych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Marchew to przede wszystkim najbogatsze źródło beta-karotenu. Warto pić np. koktajle czy soki(...)klonowy lub miód do smaku  2 łyżeczki płatków owsianych górskich  1 łyżeczka nasion chia  Przygotowanie: Jogurt przelewamy do kielicha blendera.  Marchew obieramy ze skóry.  Dzielimy na mniejsze kawałki.  Banana obieramy ze skóry i wkładamy do blendera.  Wsypujemy 2 łyżeczki cynamonu.  Miksujemy na średnich obrotach, aż powstanie jednolity płyn.  Dodajemy cukier

Moja smaczna kuchnia
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 241

barwach : Kuchnia staropolska pełna była zagadek i tajemnic, a także nietuzinkowych kompozycji smakowych. Zaskakiwała, zdumiewała i olśniewała. Pozwalała kucharzowi być artystą dbającym o koncept, formę i treść kulinarnego dzieła. [źródło: Villa Intrata ] Zostaliśmy tu szybko wyprowadzeni z błędu, że kuchnia staropolska to wyłącznie wysokoprocentowe trunki, treściwe mięsiwa i spływające okrasą potrawy. Powszechne postrzeganie tej kuchni jako niezdrowej i tłustej(...)wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj

Grunt to przepis!
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 378

czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Dlatego potrawa ta uświetnia menu uroczystości rodzinnych i stanowi najważniejsze danie przyjęcia. Proponuję dzisiaj arabsko-greckie połączenie smaków. Grecy jak powszechnie(...)szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie

Smakowity Blog Kulinarny
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 189

dużej misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie keksówki (około 23x10cm), smarujemy masłem. Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch  płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy(...)mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego chleba. Z drugą porcję można się z kimś podzielić

Gotowanie moimi oczami
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 217

Chodziło mi po głowie zrobienie czegoś,  co zachwyci moje wybredne podniebienie.  Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie

Malinowe Pocałunki
SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI LATA 357

( Recipe in English ) Co czwartek z samego rana jeżdżę na gdański rynek i kupuję duże ilości pysznych owoców. Uwielbiam to miejsce i jest ono na stałe

Przepisy Aleksandry
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 216

znaczą dla Was naprawdę wiele. Wystarczy je ładnie zapakować, dołączyć karteczkę z personalizowanymi życzeniami i uśmiech Obdarowanego gwarantowany! Pamiętajcie, że najlepszymi prezentami są te zrobione własnoręcznie! Więc... do dzieła 😊 A jeśli nie masz już swoich Dziadków, to może w Sąsiedztwie jest taka osoba, która z pewnością się ucieszy, że o niej także pamiętasz? Oj, ale byłoby miło! Pokażcie Kochani(...)masłem i cukrem, odlewamy odrobinę i mieszamy w nim żółtko oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy do pozostałego gotującego się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy

Kuchnia w czekoladzie
.1061. sprawozdanie 200

ciesze, to cieszą się roślinki, które tego deszczu zdecydowanie potrzebowały :D No ale żeby nie przedłużać, bo ten post i tak będzie długi... :D Mam dla Was relacje z niedzieli. Całe szczęście internet już działa i bez żadnych niespodzianek udało mi się napisać ten post, ufff... Było nas całkiem sporo...Każdy z innej części Polski...Ale każdemu udało się dojechać(...)znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :>  Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam

breakfast of dreams
Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 238

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe + film 575

Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe to smakowity, orzeźwiający a przede wszystkim bardzo łatwy do przyrządzenia deser w sam raz na upalne letnie dni. Przygotujecie je bez

Smakowite Dania
TORT KOKOSOWO-MALINOWY 857

RECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w

Przepisy Aleksandry
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 176

specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy i poprosił o przepis na prostą lazanię.  A więc Michał  ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book   #smakjęzyka  i mielona szynka. opakowanie lazanii  0,5 kg mięsa mielonego  puszka pomidorów(...)dużo aby także przykryć wierzch.  Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy, w szerokim garnku z dwoma litrami osolonej wody. Aby nie trzeba było mieszać i aby nie przywierało na dno garna wrzucamy trzy

Dieta moja pasja
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 212

Wolna od pracy niedziela to dobry moment na spędzenie większej ilości czasu w kuchni i poekserymentowanie. Dziś zabawiłam sie w domową piekarnię i upiekłam swoje pierwsze w życiu bułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i  puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią

Zawsze głodna!