Ten weekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie
Obiad gotowyWreszcie wolny weekend!!! Po intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek. Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie(...)drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W jednej razem lub w dwóch osobnych miseczkach zasypujemy kostki
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet(...)tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła Kaczkę rozkładamy na desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
sierotka maRysia w kuchnizawierają kaszę jaglaną- stąd moja chęć na wypróbowanie. Daję słowo- wegetarianie i veganie będą zachwyceni! Składniki pochodzą od EcoBlik , zachęcam do polubienia na FB i odwiedzin- warto! Do dzieła! Niewiele czasu i Wasze ciastka będą gotowe do degustacji! Składniki najwyższej jakości 100 g ekologicznej kaszy jaglanej EcoBlik 2 dojrzałe duże banany 3 łyżki oleju kokosowego virgin(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj
Z Kuchni Do Kuchniwykwintne, aromatyczne i smaczne. Kluczową rolę odgrywa pieczona cieciorka, chrupiąca i aromatyczna. Zobacz przepis Środa: Pizza z figami i trzema serami z rukolą Słodkie owoce, wytrawny ser, cienkie chrupiące ciasto. Zapomnijcie o marghericie, diavoli, czy pizzy hawajskiej! To jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli(...)tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad, na który zrobiliśmy kurczaka escabeche, którego jeszcze raz zjemy w piątek. Tyle, że w niedzielę jedliśmy go z pure ziemniaczanym a w piątek wystąpi w towarzystwie kaszy. Piekąc kurczaka upiekliśmy też: cieciorkę, awokado i brukselkę oraz sznycle. Wieczorem wystarczyło upiec pizzę – wierzcie, że to robota
Niedzielny kucharzPyszny sernik na zimno z dodatkiem leśnych owoców. SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 100 g kruchych ciastek 60 g masła Masa serowa: 500 g sera z
słodki bratekRolada wafolowa od zawsze w moim domu była nazywana słodką kaszanką. Składniki: 8 wafli 1 paczka herbatników 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1
Słodki ZakątekNie ma to jak domowe słodkości w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych, które bez obaw można dać do schrupania małym dzieciom. Najlepsze są oczywiście
Krokusowy DomOstatni przepis sierpniowy. Dokładnie miesiąc temu - 31 lipca - napisałem, że każdego dnia w sierpniu będę udostępniał jeden przepis. No i udało się! Otóż właśnie dzielę się z wami 31 sierpniowym przepisem :) Kurcze, może powinienem częściej takie akcje robić, co? :) Tak więc jako ostatni z sierpniowych przepisów chciałbym zaprezentować wam pyszny, absolutnie pyszny chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się(...)chlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny
Marder&Marder Manufactureniedzielę była taka piękna pogoda... niestety miałam duuużo roboty i brakowało mi czasu na cokolwiek, tym bardziej na niedzielny spacer. Wczoraj poszłam spać bardzo późno i wstałam bardzo wcześnie, więc wychodzi na to, że prawie nie spałam(bo przecierz wypracowanie z polskiego samo się nie napisze):P Z tego względu potrzebowałam dużego, porannego zastrzyku energii. Robiąc otrębiankę, przypomniałam sobie(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwatów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania deserów Właściwości prozdrowotne Karobu: – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być
Kuchenny Skrawek NiebaPyszna babka ,bardzo puszysta i mało skomplikowana .Uda się każdemu ,bo piekę ją od zawsze .Trochę za mało kakao miałam i dolna warstwa jest mało wyraźna
Ladylaura.Ostatnio wszystkie moje posiłki muszą spełniać trzy kryteria. Mają być proste, szybkie i pyszne :) Dotyczy to także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i
Ratunku obiadświątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie(...)waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na 3 części: Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy
Kuchnia MagdaLenyNasz mały skarb wylądował dziś z rana w naszym łóżku - coś mu się śniło... Rano kiedy się przebudziłam i zobaczyłam moich dwóch mężczyzn słodko śpiących postanowiłam
MiksturownikPrzy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru, lub polukrować albo posypać cukrem pudrem po upieczeniu.Ciasto drożdżowo-francuskie..pierwszy raz takie robiłam, a pomysł na nie znalazłam tutaj . Wow..szykując ten wpis i ustawiając datę publikacji coś mnie tknęło ..27 lutego(...)ąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane
Moje domowe kucharzenieBardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała na oczach widzów programu „Doradca smaku”, resztę stanowią nigdy niepublikowane przepisy Andrzeja Polana. Przy każdym przepisie są zdjęcia potrawy(...)migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas
Mała CukierenkaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na zaczyn mieszamy łyżką w misce i zostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureTytuł dzisiejszego posta bardzo pompatyczny i jakże MODNY :D No cóż, może dzięki temu odwiedzą mnie miliony :) Ostatnio staram się zagospodarować 100% swojego czasu, wypełniając go
Spektrum SmakuJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeJenego pozoranku wyszedł ze swoji dury lis w lesie i myśloł sobzie: „Dzisiaj przy niedzieli musza sobzie smaczny obziod obzorgować!”. No i właśnie tym sposobem naszła mnie ochota na... plince z pomoćką! Warńija nie jest chyba najlepiej znana, jeśli chodzi o typowe przepisy z tego regionu. A tak się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie(...)masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy
Kuchenna KontrrewolucyaSERNIK LATTE MACCHIATOSkładniki:- 1 spód biszkoptowy- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej- 4 łyżki gorącej wody- 600g twarogu- 500g śmietany 36%- 2 fixy do ubijania śmiatany- 6 łyżki
Mentor Smaku