razem. W osobnej misce rozmieszać mleko roślinne z olejem i miodem. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDrożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą oraz rozczynem i maślanką. Ciasto dobrze wyrabiamy ma być gładkie oraz nie klejące do rąk. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy oraz formujemy podłużny bochenek, wykładamy
Pani na deserteż jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu kuchenne zabawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko
mecooksstworzyłam na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie wielgachne i kanciaste, ale za to jak smakują:) Jeszcze jedna uwaga co do smażenia(...)oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki
pyszne zdrowościrodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak(...)zsiadłego mleka lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. Przewracamy kiedy ładnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części. kremW garnuszku ubijamy(...)momentu konsystencji musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami, czekamy aż galaretka zgęstnieje. Na każdy placek układamy galaretkę i czekamy aż stężeje. Następnie krem dzielimy na dwie części i układamy na placek, przykrywamy plackiem z galaretką, nakładamy druga część krem i układamy placek z galaretką. Torcik wstawiamy do lodówki na ok 2h. Smacznego
Niezły MłynekDoskonale wiecie, że ostatnio całkowicie stawiam na prostotę. Upały nie pozwalają odpalić piekarnika, a ochota na coś dobrego zawsze jest... Więc ratować się trzeba FIT
CzarnawisienkaPołączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką
Kuchnia Łukaszachrupiącą skórką. Moje kopytka zrobiłam na bazie mąki bezglutenowej i podałam z pysznym sosem pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na kopytka. Kopytka: 70 dkg ziemniaków 2 łyżki soli 12 dkg mąki bezglutenowej(...)wodzie osolonej jedną łyżką soli. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki lekko przestudzić i ciepłe jeszcze przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jajko oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, Z każdej części zrobić wałek, po górzez spłaszczyć na całej długości bokiem noża. Kroić romby o szerokości 3 do 4-ech centymetrów. W garnku zagotować wodę
mecooksDodać zmiażdżonego banana, mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą na jednolitą masę bez grudek. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do ciasta i wymieszać. Wykładać po około łyżce ciasta na rozgrzany tłuszcz na patelni i smażyć przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Wykładać
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyUpalny weekend trwa. Przed nami słoneczna niedziela. Taki wolny, gorący dzień to doskonała okazja, by po południu, gdy upał już nieco zelżeje, zrobić grilla. A do grillowych smakołyków idealnie będzie pasował chlebek ziołowy. Przepis podstawowy pochodzi z książki “Kulinarne ABC”, którą otrzymałam z Thermomixem. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam, bo, moim zdaniem, zielony farsz nie wygląda całkiem apetycznie, a poza(...)tylko zapach, a później smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki • 3-4 listki
W mojej kuchniKolejne nowe dzieło jeszcze smaczniejsze od Muffinek według Nigelli. Koniecznie muszę zaznaczyć, że każdy je sam zrobi :) Jak mój chłopak zrobił to wy też :D Składniki: 300 gram mąki 125 gram cukru 1 1/2 proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jajka 280 ml mleka 100 ml oleju 1 opakowanie cukru waniliowego (zaleca się oryginalny cukier z prawdziwą wanilią(...)cukier waniliowy. Mieszamy... 250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części wlewamy pozostawione wcześniej 30 ml mleka i dodajemy kakao mieszając dokładnie aby nie pozostały nam grudki. Można przesiać kakao podczas jego
W Moim Magicznym Domumuffin idealny! Po prostu spełnienie moich muffinowych marzeń Są idealnie miękkie, wilgotne w środku, czekolada w środku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków(...)migdałów w płatkach (troszkę odłożyć do ozdoby) 400 gram cukinii startej na grubych oczkach i dobrze odciśniętej polewa: pół tabliczki czekolady kilka łyżek mleka olejek rumowy Do dzieła!!! Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Mieszamy suche i mokre ze sobą. Dodajemy do nich migdały, czekoladę i cukinię. Napełniamy foremki
sierotka maRysia w kuchniuzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę i chowamy do lodówki na co najmniej czterdzieści minut. Ciastem wyklejamy natłuszczoną blaszkę- ja użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy(...)kawałek? Na zakończenie porada od łasucha- zanim zjecie kwiaty juki w placku, spróbujcie ich na surowo- łatwiej jest wtedy wyczuć ich subtelny smak w potrawie:) Sonia próbuje coś użebrać Dzielę się przepisem
les mirabellesodpowiednio ubita. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo schłodzoną konsystencję zmieszanych musów i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Krem odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa równe płaty (jeśli chcemy można skroić go na 3, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać). Sporządzamy napar z zielonej herbaty. Płat który będzie naszą podstawą dokładnie nasączamy wylewając(...)plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno
Symfonia SmakówSoczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety
Kuchnia ŁukaszaWiem, że obiecałam Wam ten przepis wcześniej, ale tyle się działo, że nie mogłam dokończyć wpisu. W każdym razie jest! W sam raz na piątkowy obiad, albo deser. Knedle, ale nie z ziemniaków, a z sera. Świetne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Smacznego! Dla kogo: dla kochających mączne potrawy dla chcących powrócić do smaków dzieciństwa dla truskawkożerców Składniki(...)szczyptę soli. Zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Będzie się ona kleiła do rąk, ale nie dosypujcie mąki, by nie stałą się za twarda. Ciasto dzielimy na ok. 25 części (w zależności od wielkości naszych truskawek). By ciasto nie kleiło nam się do rąk to oprószamy ręce delikatnie mąką. Z każdej części robimy placuszek, którym owijamy
Mania WypiekaniaŁatwe w przygotowaniu i bardzo pożywne babeczki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem. Zostały zjedzone tak szybko, że ledwie udało nam się sfotografować trzy ostatnie sztuki! Łapcie przepis i do dzieła! Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony(...)minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy
Moja Mama GotujeDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszne pierniczki. Można je udekorować, a później zjeść lub np. powiesić na choince. W każdej wersji będą się świetnie prezentować i smakują cudownie. Moje upiekłam dzisiaj, jutro planuję lukrowanie! Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, to świetna zabawa dla całej rodziny! Pierniczki Składniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 1 jajko(...)Mieszamy z całym jajkiem. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut. Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy
Moja smaczna kuchniaBardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400
VioletoweKucharzenieBoże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki(...)mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą
Słodka StronaSąsiad uszczęśliwił mnie 10 kg truskawek, a co innego miałabym niby robić w niedzielę jak nie dżemy i 80 szt. takich oto babeczek, i jak to mój misiek stwierdził, że można kupić takie babeczki ale nie miałabym takiej satysfakcji- to była niby moja motywacja Składniki na 80 szt babeczek (średnica foremki 5 cm/góra) 2 szklanki mąki pszennej(...)Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam wszystko ręcznie, dodać banana, zagnieść ciasto( powinno być miękkie ale idealnie gładkie), zawinąć w filię spożywczą i włożyć. do lodówki na godzinę. Sekretem udanego ciasta kruchego, jest to że powinno ono być zimnie, w momencie wałkowania
greenscarfTrzeci chleb z mojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie(...)końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość
Marder&Marder Manufactureogrodzie - to już bez znaczenia. Jestem miłośnikiem leniuchowania z jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść! Na dworze ;)"Składniki:5 szklanek mąki tortowej3 łyżki kakao3 łyżki(...)gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościA o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni
Przepisy Aleksandrywłaściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik(...)oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej. Smacznego!!! Barszcz do uszek będę robić w niedziele wieczorem. Z przepisu Magdy
Miksturownik