gdzie można zwolnić i odsapnąć, spotkać się z rodziną i przyjaciółmi, posiedzieć przy stole zastawionym pysznościami i po prostu razem pobyć. W tym roku Wielkanoc spędzam w Danii; w niedzielę udamy się na świąteczny brunch ( jak to modnie brzmi! ) do siostry C., gdzie mam zamiar zaserwować kilka niecodziennych słodkości. Intensywna produkcja rozpoczęła się już dzisiaj, ale na blogu przepisy pojawią(...)pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTe mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają
Przepisy Aleksandryhakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem(...)ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki
Słodka Stronałyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku (każde dodane miksujemy 30 sek.) Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę serowa dzielimy na równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem do pieczenia
mojewypiekiinietylkozaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast. 1. Polub profil bloga na fb: https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl 2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe) https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts 3.Zaobserwuj mojego bloga w Google: http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/ 4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz. 5.Jesli(...)CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis Powodzenia! Wyniki
Z Majeczką w kuchniTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki
Kuchnia ŁukaszaKtóż nie lubi połączenia wiśni z czekoladą? A jeśli do tego dodać jeszcze bezę i alkohol to mamy już prawdziwą ucztę. Zapraszam na pavlowę a'
Przepisy AleksandrySerniczki Oreo robiłam jeszcze podczas wakacji w Polsce. Wszystkim bardzo smakowały, ale u mnie i tak pierwsze miejsce mają serniki z owocami. Poniższy przepis jest na
Przepisy Aleksandryprostu są smaczne i sprawdzone. Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy mięty ususzonej z ogródka, więc aromat był nie do opisania. Krok po kroku postępowałam(...)pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut
Sajkofanka smaku***************************** Szybko dziś, zwięźle i na temat. Na łososiowy temat, w którym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a
W kuchni Karmel-itkirazem. W osobnej misce rozmieszać mleko roślinne z olejem i miodem. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać. Rozgrzać lekko natłuszczoną patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDrożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po 2 łyżki maślanki i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą oraz rozczynem i maślanką. Ciasto dobrze wyrabiamy ma być gładkie oraz nie klejące do rąk. Odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy oraz formujemy podłużny bochenek, wykładamy
Pani na deserteż jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu kuchenne zabawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko
mecooksstworzyłam na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam sobie sprawę, że ja totalnie nie umiem zwijać krokietów:( Wyglądają zatem nie najlepiej, jakieś takie wielgachne i kanciaste, ale za to jak smakują:) Jeszcze jedna uwaga co do smażenia(...)oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki
pyszne zdrowościrodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak(...)zsiadłego mleka lub maślanki PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. Przewracamy kiedy ładnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki