ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:463/616)

NALEŚNIKI ORKISZOWE 178

Dzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇  Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie(...)jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bułki do hamburgerów 164

głowy odtworzyć.  Więc najlepiej gotować, robić zdjęcia i publikować na bieżąco. Jak jednak wygląda doba z dwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody(...)ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko

bistro mama
Kluski serowe z kaszką kukurydzianą 153

oknem w dalszym ciągu śnieg, ciekawe co nam przyniesie reszta tygodnia, w weekend planuję rundę po centrum handlowym, zdaję sobie sprawę co się tam będzie działo, już w zwykłe dni sklepy są przepełnione ludźmi, ale niestety wcześniej nie będę mieć czasu. Może macie jakieś ciekawe pomysły na prezenty np. dla mamy?;) Poniżej przepis na kluseczki, które spełniły dziś(...)łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy lepimy w rękach kluski/ kulki (ciasto będzie się trochę kleić do rąk, ale powinno wam pójść bez problemu) delikatnie wrzucamy kluski do wrzącej , lekko osolonej wody wyciągamy kluski zaraz po wypłynięciu czekamy, aż lekko przestygną podajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowy makaron 167

żółtka 1jaj ko Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam dołek wbiłam jajko i żółtka , następnie zagniotłam ciasto. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Gdy już wyrobiłam ciasto, podzieliłam je na mniejsze kawałki i cienko rozwałkowałam. Odłożyłam by lekko przeschło. Przesuszone krążki pokroiłam w paski, które ułożyłam na siebie i zaczęłam kroić w cienkie niteczki. Zagotowałam wodę, dodałam trochę(...)małym ogniu, długo mięso wrzucam na zimną wodę dodaję dużo marchewki dodaję liść laurowy, ziele ang ielskie i przypalaną cebulę  Bardzo lubimy rosół , często robi ę go w niedzielę, wtedy też wspominamy nasze rodzinne obiady w Polsce. Polecam ! Smacznego

NA MOIM TALERZU
Nóżki wieprzowe w galarecie 200

Świąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć.  Składniki: 4 nóżki wieprzowe

Niezły Młynek
Amarantusowa tarta z malinową galaretką i panna cottą FIT 145

W warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest

Be Fit Be Strong
Francuska tarta z jabłkami i cynamonem 181

Przyjechał synuś ze Sztokholmu i domagał się deseru. Drugi miał ochotę na crumble z waniliowym sosem. Poszperałam i wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska

codojedzenia
Racuchy drożdżowe 126

lepiej się na sercu robi. Najlepsze racuchy drożdżowe robiła moja babcia – szkoda, że nie mam już szansy zapytać się jej o przepis. Ten z którym się z Wami dzielę poniżej, jest prawie identyczny!   Składniki (ok 15 sztuk) 2/3 szklanki mleka (ok 200 ml) 1,5 szklanki mąki 7g suchych drożdży (25g świeżych) 1 łyżka cukru 1 jajko(...)mleka – nie dodajemy dodatkowych składników – zabieramy z przepisu. Do misy wsypujemy mąkę, suche drożdże (zaczyn), cukry, dodajemy jajko i ciepłe mleko. Mieszamy łyżką do połączenia składników – ciasto będzie dosyć rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h, tak aby ciasto na drożdżowe racuchy podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej (tak żeby było

CookYourself
Placuszki z suszonymi pomidorami i serem 154

drugi dzień podałam je na obiad jako dodatek do pieczonych udek kurczaka. Do tego sałatka… Wyszło nieźle. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania placków. 8 dużych połówek pomidorów suszonych w zalewie oliwnej 3 łyżki(...)odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach do mleka dodać mąkę, roztopione masło, jajko, sodę oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki tak aby nie było w cieście grudek. Najlepiej będzie zrobić to mikserem bądź ręcznym ubijakiem. Do gładkiego ciasta dodać drobno krojone pomidory suszone, ser utarty na tarce o dużych oczkach oraz krojoną natkę pietruszki. Wymieszać i odstawić

mecooks
Pierogi z mięsem 168

domach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki(...)łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, wrzucić

Obiad gotowy
O wyższości samochodu nad transportem publicznym. I urodzinowe ciasteczka 170

następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka i serduszka, lub inne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez(...)Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! Za pasem weekend, u mnie, niestety, pracujący. A w perspektywie trzy torty na chrzciny, z czego dwa z Kubusiem Puchatkiem. Oj, będzie się działo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
łatwy tort biszkoptowy 280

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy(...)trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy

Domowy Smak Jedzenia
Small MasterChef i jak zrobić chałkę serową 243

niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk.Wykładamy na blatZagniatamyKiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielę je na cztery kule dwie mniejsze i dwie większe. A następnie z powstałych kul robię dwa dłuższe i da krótsze wałki.Z powstałych wałeczków zaplatam chałkę(...)była to świetna zabawa, którą będziemy częściej powtarzać. Jestem dumna z mojego małego MasterChefa, który dzieli ze mną pasję, dzięki czemu wspólnie możemy spędzać czas. Gotowanie to dla nas wspaniała zabawa i niezapomniane wspólne chwile.Na zakończenie pokażę Wam jeszcze końcowe dzieło Nikiego.Chałka serowa w wykonaniu Small Masterchef

Magiczna kuchnia Darii
FALAFEL. 167

Gdy potrzebuję natchnienia... Czasem wystarczy jakieś wyobrażenie, coś się przyśni. Nieraz wystarcza zdjęcie w jakiejś gazecie kulinarnej czy książce. Wielokrotnie oddziałują sugestie klientów w sklepie, gdy

W kuchni Karmel-itki
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 214

chciałabym Wam dzisiaj zwrócić uwagę na sól, której użyłam.  Przedstawiam Wam sól Himalajską! Mam nadzieję, że nie muszę jej Wam przedstawiać, ja niestety używam jej od niedawna więc dzielę się moją wiedzą z Wami.  Różowa sól himalajska jest najczystszą solą jaką można spotkać. W porównaniu do zwykłej soli kuchennej wydobywana jest ręcznie - stąd może cena takiej soli(...)dawka bogatej w minerały soli w diecie, wpływa na jakość snu - całkowite unikanie soli może przyczynić się do problemów ze snem oraz inne* Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"): 250 g mąki 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli    Farsz

Kuchnia moimi oczami