ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:459/616)

TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 151

niełatwym elementem jestem przygotowanie kremu, do ugotowania którego należy przede wszystkim uzbroić się... w cierpliwość.  Znacie już najważniejsze zasady, które zagwarantują Wam udany wypiek a więc.. do dzieła!  Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Biszkopt:         5 jaj         Szczypta soli         3/4 szklanki(...)miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt.  Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia

Mango Papaja
Proste obiady na 7 dni # 7 - Odbierz bezpłatny PDF! 167

dużych oczkach. Marchewkę obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.  Piątek - Szakszuka kalafiorowa Kalafior i jajko sadzone to pyszne połączenie, na przykład(...)jest słodkawa i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie spróbować połączenia dyni i suszonej śliwki, bo jest nieoczywiste, a rewelacyjne zarazem!  ➤ Kliknij - Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką Niedziela - Parmigiana selerowa  Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażana, przełożonego serem i sosem pomidorowym. Ja zrobiłam jej wersję na bazie selera korzeniowego. Plastry selera opanierowałam i usmażyłam jak kotlety

Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku 128

będzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość.   Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy.   Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką.   Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)każdego. Po kilkunastu próbach, mniej lub bardziej udanych znaleźliśmy przepis idealny! Byliśmy zachwyceni smakiem, delikatnością i przepyszną kruszonką. Pomyśleliśmy, że to TEN przepis. Dzisiaj dzielimy się z wami przepisem krok po kroku, co ułatwi Wam przygotowanie jej w domu.   Bardzo wszechstronne zastosowanie   Chałka sama w sobie ma bardzo wszechstronne zastosowanie

kuron.com.pl
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 136

jakie to było dobre. Zupełnie nic bym nie zmieniała w tym przepisie, nic a nic. Zawekowałam dwa dodatkowe słoiki, może lane kluski nie zepsują mi całości. Okaże się w niedzielę, kiedy będę gościła u siebie część starszej i najmłodszej ekipy.  Składniki: 1,5 l wody 2 pęczki koperku 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera mała biała(...)liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Jajka, mąkę i szczyptę soli dokładnie łączymy w misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę

Kardamonovy
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 242

niedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki(...)pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka octu z czerwonego wina 5 ząbków czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego tymianku pół

greenscarf
Domowa pizza na żytnim spodzie (również w wersji wegańskiej) 207

weekend wolny od zajęć, pozwoliłam sobie wziąć udział w kursie "Żywienie w chorobach tarczycy, diety wegetariańskie i wegańskie". Kurs ten trwa całe dwa dni - sobotę i niedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójd ą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie na pizzę na spodzie z polenty(...)miskę natłuszczamy i odkładamy na bok. W drugiej misce umieszczamy wodę, cukier i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, zagniatamy na stolnicy, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do natłuszczonej miski, którą przykrywamy wilgotną ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nastawiamy

Be Fit Be Strong
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 162

jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy(...)mleczna Mleko zagotować, wymieszać z cukrem aby cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części.   Tort łączymy kolejno: placek czekoladowy->masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna ->  masa mleczna

Niezły Młynek
Świąteczne pierniki 207

metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało do Świąt. A więc do dzieła!Składniki na ok. 50 sztuk:25 dag płynnego miodu12 dag cukru1⁄2 kostki margaryny (125 g)2/3 torebki przyprawy do piernika1 jajko50 dag mąki + trochę do podsypaniałyżeczka gorzkiego kakaołyżeczka proszku(...)powoli płynną masę. Mieszamy używając miksera (mieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy

Zakręcony Widelec
Chleb pszenno żytni na zakwasie 159

długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Muszę powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło(...)białej mąki pszennej chlebowej11 g soli1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół. 2. Po tym czasie wyjmujemy

UgotujmyTo.pl
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 165

sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy babeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką(...)czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno

Malinowe Pocałunki
Puszyste, pyszne twarogowe oponki 133

oponkowy deser, kolację i oponkowe śniadanie. A z racji tego, że w niedzielę szliśmy na oabid, warto było coś ze sobą przynieść, padło na oponki…I tak w niedzielę znów robiłam oponki, tylko już z podwójnej ilości Jeśli jesteście oponkożercami, proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Tłuszcz do smażenia nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny, najlepiej podgrzać(...)gęstej śmietany dałam 18% tłuszcz do smażenia Wykonanie Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków mąkę z sodą przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy

Mieszam w Garnku
Puszyste, pyszne twarogowe oponki 185

oponkowy deser, kolację i oponkowe śniadanie. A z racji tego, że w niedzielę szliśmy na oabid, warto było coś ze sobą przynieść, padło na oponki…I tak w niedzielę znów robiłam oponki, tylko już z podwójnej ilości Jeśli jesteście oponkożercami, proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Tłuszcz do smażenia nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny, najlepiej podgrzać(...)gęstej śmietany dałam 18% tłuszcz do smażenia Instructions Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków mąkę z sodą przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy

Mieszam w Garnku
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki 264

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki By Piotr

Pogotujmy.pl
Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką 226

Kochani z myślą o zbliżających się świętach Wielkanocnych chcę wam przedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też(...)obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze

vaniliowoczekoladowa
baranek wielkanocny 133

Wielkanocy został jeszcze ponad miesiąc ale już teraz chciałbym podzielić się z Wami przepisem na ten najważniejszy wypiek świąt. Kiedy byłam dzieckiem moja Babcia piekła w domu baranka, którego w Niedzielę Wielkanocną zjadaliśmy na deser. Obecnie mało kto piecze baranki w domu, bo przecież można kupić gotowy za kilka złotych. Tylko, że taki baranek najczęściej jest suchy i niesmaczny(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać wystudzone masło i wsypać skórkę z  cytryny. Wymieszać. Foremkę rozłożyć, wysmarować masłem i spiąć z powrotem. Przełożyć do niej ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około pół godziny, sprawdzając drewnianym patyczkiem.  Po upieczeniu baranka pozostawić w formie na kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krokiety z serem i pieczarkami 216

Myślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5

Kolejny blog o gotowaniu
Energetyczny deser bez pieczenia i gotowania. Zdrowy, ekologiczny i smaczny. Prosty przepis. 232

    Zdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci?     A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu

IzaGotuje
czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański) 223

Od niedawna ciecierzyca jak i inne warzywa strączkowe stały się bardo popularne. W mojej kuchni co prawda królują od kiedy zostałam wegetarianką, ale bardzo cieszę się

chili & sugar
W kuchni emigranta... 215

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 202

dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami i mnóóóóstwem warzyw- nie do podrobienia.  Przepis pochodzi z New York Timesa, gdzie szefowie restauracji z Los Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już nie będę nic zmieniać. Jest ŚWIETNIE.  NAJLEPSZE RAZOWE BUŁECZKI BURGEROWE Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki(...)solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając odrobinę mąki jeśli potrzebujesz (im więcej mąki dodasz, tym twardsze będą bułeczki po upieczeniu), około 5-8 minut

Gotowanie to kochanie
Domek z piernika 174

kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Sklejamy poszczególne elementy domku lukrem. Zanim przykleimy dach trzeba zaczekać, aż lukier, który trzyma ściany wyschnie (trwa to kilka minut), można w tym czasie lukrować

Ciastkozercy
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 176

przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku(...)miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu. Smacznego! To jak? Weekend za pasem; robicie gofry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 145

rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie(...)widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło

Kryzysowa Książka Kucharska
Domek z piernika 251

kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy. Nastawiamy(...)lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Sklejamy poszczególne elementy domku lukrem. Zanim przykleimy dach trzeba zaczekać, aż lukier, który trzyma ściany wyschnie (trwa to kilka minut), można w tym czasie lukrować

Ciastkozercy
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 167

Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów(...)Mase grzybową dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem – do smaku. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia i na troche do lodówki wtedy łatwiej dzielić go na poszczególne pierogi.   Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną

Kulinarna Patilogia
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 158

Sesja nadal trwa, jak na razie poległam na jednym przedmiocie :) Ale jakoś się tym nie przejęłam, poprawię:) Dziś czeka mnie praca ( cały dzień prowadzę urodzinki dla dzieci) jednak niedziela, to w końcu wymarzony odpoczynek, chociaż eM. coś mówił o wypadzie na Snowboard - trochę mnie to przeraża, bo nigdy nie zjeżdżałam! Mam nadzieję, że się nie połamię :) i jednak mimo(...)miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około

Słodkie Przyjemności