ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:456/616)

Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 185

niedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli za stołem i delektowali się tradycyjnymi duńskimi przysmakami. Był więc gløgg , czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite(...)więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze  æbleskiver , czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry . Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż  æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajko w szynce 193

miniona niedziele wystartowala "Kuchnia Wielkanocna" , a to oznacza, ze chyba czas najwyzszy pomyslec o swietach. W tym roku Swieta spedzamy we Francji, a ja przyznam sie, ze do tej pory nie mam zadnej koncepcji co przygotowac. Staram sie by mieszkajac na obczyznie takie wyjatkowe okazje jak Swieta Wielkiej Nocy i Swieta Bozego Narodzenia byly utrzymane w polskim(...)mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego rodzaju jajka. Dzis niektore z tych dan robie

Przysmaki Karolki
SONISPHERE FESTIVAL 2014 - 11.07, Stadion Narodowy w Warszawie 235

I znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam

W kuchni Karmel-itki
Wąskotorowa Kolejka Leśna w Hajnówce 97

maja do 30 czerwca – w każdą sobotę o godz. 10:00 i 14:00 – w okresie od 1 lipca do 31 sierpnia – w każdy wtorek, czwartek, sobotę i niedzielę o godz.10:00 i 14:00 – w okresie od 1 września do 29 września – w każdy czwartek i sobotę o godz. 10:00 i 14:00. Dodatkowo(...)gdzie można zaopatrzyć się jedzenie i coś do picia. My akurat zamówiliśmy pierwszą tego dnia kawę oraz herbatę dla Mai, a także chleb ze smalcem, smażony chleb litewski i ciasto marcinkowe (to nie tradycyjny podlaski Marcinek!). Bez problemu kupicie tu piwo, kwas chlebowy, a nawet coś mocniejszego. W sklepiku są też litewskie produkty i kiełbasa na ognisko. Jak widać

Pasja Smaku
"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa 208

większość osób zna bloga Pani Joli i jej smaczne przepisy. Tym razem dołączają do niej córka Sylwia i syn Grzegorz. Syn lubi bardziej zdecydowane i orientalne smaki i takimi dzieli się z nami w książce. Córka proponuje nam pyszne słodkości, a Pani Jola pyszne, proste, domowe dania. Dlatego też książka podzielona jest na trzy części, bo każde z osobna przygotowało(...)innych propozycji :-) Po pani Joli przychodzi czas na kuchnię Grzegorza, który swoje propozycje zaczyna od idealnego steku z sosem, czy szarpaną wieprzowiną na cydrze, są  też banany w cieście czy drink w starym stylu. Jest bardziej po męsku, więcej mięs, więc Panowie z takich propozycji będą zadowoleni :-) Ostatnia jest Pani Sylwia ze swoimi słodkościami i tutaj powiem

kruche babeczki
Ciasteczka walentynkowe. 166

ukoronowanie tej całorocznej miłości :) Dlatego bardzo lubię ten dzień. Dla mnie to podwójne święto, ponieważ to także urodziny mojej kochanej siostry:) Niestety, nie będziemy w tym dniu razem, bo dzieli nas za duża odległość, ale sercem i myślami, zawsze jesteśmy blisko. No dobrze, koniec tej prywaty bo zaraz się popłaczę i nic nie napiszę :) Tak więc, nie mogłam się(...)żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy części, żeby łatwiej się wałkowało. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek. Foremką  wykroić serce, następnie mniejszą foremką w środku wykroić mniejsze serce. Część serc

Agusiowe smakołyki
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 186

lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę z proszkiem do pieczenia i cukrem(...)przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. nasączenie: 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody (u mnie kawa) 1 łyżka cukru Do szklanki wlewamy wodę/kawę, słodzimy i mieszamy. Poncz dzielimy na dwie równe części. masa straciatella: 500 ml śmietanki kremówki 30% 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 90 g mlecznej czekolada 45 g czekolady gorzkiej Obie czekolady ścieramy na tarce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maliny w syropie własnym 668

Sezon na maliny w pełni więc korzystając z niego nie zapomnijmy przygotować chociażby kilku słoiczków na zimę. Ja maliny w syropie własnym uwielbiam do deserów jak i ciast i tortów. Właściwie to torty z owocami w syropie własnym uwielbiam i z myślą o nich zawsze mam w spiżarce malutki zapas. Dzisiaj prosty ale sprawdzony przepis pochodzący z zeszytu mojej mamy(...)przebrane maliny - wkładam dość ciasno.  Do garnka wsypujemy cukier dodajemy około 6 łyżek wrzącej wody i całość mieszamy do uzyskania gęstego ulepka.  Ulepkiem zalewamy maliny - powstały ulepek dzielimy na 3 równe porcje.  Następnie uzupełniamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości słoika.  Zakręcamy słoiki.  Słoiki zagotowujemy przez około 15 minut na niewielkim ogniu we wrzącej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 190

chwila i czas, by zrobić coś, o czym marzy się od dawna.  Tak właśnie było z ziemniakami, Lo i mantou , które gotowałyśmy razem w pierwszą marcową i słoneczną niedzielę.  Wszystko  do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana(...)wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou .  Tak, macie rację - są bardzo podobne do naszych klusek

KUCHARNIA
Chleb pszenny Graham 165

szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350 g maki chlebowej(...)wyrosniecia na cala nocnastepnego dnia odmierzyc wszystkie skladniki i przygotowany zakwas ,umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,jednolite ciastoforemke wysmarowac oliwa i wysypac otrebami pszennymi,wylozyc ciasto chlebowe.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecianagrzac piekarnik do 230°Cwyrosniete ciasto posypac maka i wstawic do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut.Nastepnie temperature zmniejszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik bananowy 128

Dziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry idealne - przepis podstawowy + kilka rad 1983

mnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być! I obiecałam mojemu mężowi, że to napiszę... Gofry ze zdjęcia to jego debiutanckie dzieło. Doskonałe wizualnie, w smaku i w strukturze! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też(...)delikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).  Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze

Di gotuje
KROKIETY Z BOROWIKAMI 162

jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron. Farsz : Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli (Ja użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut(...)Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu  na produkty marki  #myAmbition  w   sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). Wystarczy wpisać  hasło ZDROWA-JESIEŃ

Słodki Zakątek
Warsztaty z okazji dnia dziecka 165

większą przyjemnością wyciskało z moją pomocą wzór na swojej babeczce, co do reszty dekoracji klasa nie postawiła złudzeń. Uczeń przerósł mistrza i każda z babeczek zmieniła się w swoiste dzieło sztuki. Kolejnym punktem programu była zdrowa woda smakowa. Tu wykorzystaliśmy wodę Jurajska. Jest ona wydobywana z głębokości 115 m ze złoża głębinowego Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Należy do wód średniozmineralizowanych(...)środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów.                   Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci miało swój wkład w wygląd sprawiło, że to był

Malinowe Pocałunki