blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając(...)cukru pudru barwniki spożywcze w żelu: niebieski, różowy i fioletowy Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywny krem. Całość dzielimy na części (najlepiej przekładać krem do miseczek i trzymać je w lodówce w czasie przygotowywania poszczególnych kolorów). Krem podzieliłam wg proporcji: biały krem bez barwnika – 1/5 całego kremu niebieski krem
Trzeci talerzjednak stropił się ogromnie, kiedy wieczorem usłyszał, jak Rodzice składali mi życzenia. Gdyby mógł, pewnie zaraz pobiegłby do sklepu, o tej porze jednak wszystko było już pozamykane. W niedzielę rano wybraliśmy się na kiermasz (tak to się chyba nazywa). Wielka wyprzedaż wszystkiego: od kompletnych, nikomu już niepotrzebnych rupieci, przez mnóstwo książek (oczywiście wszystkie po duńsku), akcesoriów kuchennych, ubrań, sprzętu grającego(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g miękkiego masła 25 g cukru Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, dokładnie rozetrzeć między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami owsianymi, proszkiem i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepać, wlać mleko i olej, wymieszać. Płynne składniki wlać do sucych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Truskawki umyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie(...)książki zawsze wracam. Autor pisze przepięknym językiem, czujemy się jak mile widziani goście na bardzo smacznej kolacji. Tradycyjne przepisy żydowskie przeplatane są cytatami z Tory i dzieł literackich, autor zwraca się do nas per „Mili Państwo”, to jest tak piękne, że czytam i sama do siebie się uśmiecham. Życzyłabym sobie, żeby wszystkie książki były takim językiem pisane. Zdjęcia
ladykitchendlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw i pewien rytuał gotowania, a nie, jak się często u nas spotyka, rosół z niedzieli i pasta curry. Francesco Padovani „Na zdrowie. Sekrety klasztornej kuchni i udanego życia” – język polski Myliłby się ten, kto twierdziłby, że mnisi prowadzili żywot ubogi, jałowy i kompletnie(...)książki zawsze wracam. Autor pisze przepięknym językiem, czujemy się jak mile widziani goście na bardzo smacznej kolacji. Tradycyjne przepisy żydowskie przeplatane są cytatami z Tory i dzieł literackich, autor zwraca się do nas per „Mili Państwo”, to jest tak piękne, że czytam i sama do siebie się uśmiecham. Życzyłabym sobie, żeby wszystkie książki były takim językiem pisane. Zdjęcia
ladykitchencukru używam zazwyczaj tylko przy wypiekaniu ciast i to w nieprzesadzonej ilości. Unikam sklepowych słodyczy, ale nie bez przesady, zdarza się coś do kawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład na opakowaniu, jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu(...)jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze, wtedy zachowują najwięcej
Kuchcik gotujebyć gotowe po upływie ok. 65 min, w metalowych ten czas może się wydłużyć do 70 min. Ciastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta, może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka(...)reklamę nie płacił - nie musiał! Sama postanowiłam o tych czekoladach napisać parę słów i być może jeszcze się w moich wpisach pojawią, ponieważ uważam, że są naprawdę dobre ;) Miłej niedzieli
Ratunku obiadTo czekoladowo-malinowa kula z wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie
Słodki sentymentDzisiaj trochę nietypowy wpis, bo raczej nie recenzujemy kilku odmiennych produktów naraz. Jednak od firmy Polskie Skarby otrzymałyśmy zupełnie przedpremierowy box! Box dosłownie pełen skarbów a
Candy Pandasstwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet nie chciałam się przyznawać, że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Trochę postawiłam go przed faktem i przed talerzem z gotowym daniem. I co? Było pysznie, co sam przyznał. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi, że jest to kiepskie danie, będzie(...)oczkach. Wymieszaj z jajkiem i dodaj nieco mąki. Dopraw płaską łyżeczką soli oraz pieprzu. Do masy możesz dodać ćwiartkę startej na tarce cebuli. Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Ja wykorzystałam mniejszą patelnię i usmażyłam placki wielkości mojej patelni. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posikaną natkę pietruszki. Podawaj
nietylkopasta.plniby zwyczajna październikowa niedziela. Nic bardziej mylnego. Pobudka 6:30 - zadanie niezbyt łatwe, po całej sobocie spędzonej w kuchni, na wypiekaniu słodkości. Renowacja 7:00 - czytaj: zamaskowanie zmęczenia na twarzy, przecież trzeba jakoś wyglądać wśród ludzi. Śniadanie 7:30 - jeśli małą kromkę chleba z jajecznicą można nazwać śniadaniem ;) Pakowanie 7:45 - bieganie po domu i sprawdzanie czy wszystko zostało(...)mogliśmy przygotować konkursy z nagrodami, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru
Kuchnia w opałachświąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego bochenka w piekarni(...)cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniautraty smaku, co na Wielkanoc raczej by nie przeszło. Czy chcecie dołaczyć do wyzwania? Przez 7 dni przygotowujemy coś małego na Wigilię a efekt będzie murowany! Startujemy w niedzielę 17 grudnia! Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań(...)dodatkowym miejscem “dla wędrowca”, opłatek + sianko, choinka i prezenty. Całkiem sporo, ale nie wszystko musisz zrobić samemu i samej. Jesli każdy gość przyniesie ze sobą jedną potrawę np. ciasto, sałatkę, śledzie w słoiku czy opłatek, to nagle natłok pracy robi sie już całkiem znośny. Ja na przykłakłąd nie lubię karpia i nigdy go sama nie robię, Podobnie jest
Ugotowane pozamiataneKiedy znalazłam na tej stronie sernikową zebrę i to w dodatku bez pieczenia, oniemiałam z zachwytu. Zdjęcie prezentowane na blogu wyglądało tak smakowicie, że jeszcze tego
Smaki Na Talerzutrochę czasu od kiedy miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Alpro . Dokładnie, to minął już ponad miesiąc ! ... - jak ten czas szybko leci.... Dziś wreszcie opowiem Wam o tym co działo się 13 grudnia w SmArt Studio w Warszawie. To był bardzo wietrzny dzień, pamiętam jakie obawy mną targały - jechać, nie jechać ? W radio i TV non stop ostrzegali(...)wybrać, czy słodko czy makaronowo.... Ostatecznie zdecydowałam, że chcę być w "Drużynie Tortelini". Wspólnie z Sylwią i Anetą podjęłyśmy wyzwanie stworzenia najbardziej wymagającego dania warsztatów z Alpro. Przygotować ciasto makaronowe, przygotować farsz, ulepić tortelini, usmażyć krewetki, przygotować sos i ostatecznie skomponować całe danie - sporo tego było ! Ale efekt ostateczny wynagrodził trud pracy - danie było PRZE-pyszne, najlepsze ze wszystkich
kolorowotorcikowokłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć tu i tam. Długie i leniwe śniadanie. Obiecany samej sobie spacer do ukochanych miejsc Miasta. Poranny rześki(...)łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną
KUCHARNIA