Prawdopodobnie pierwszy chleb miał postać pasty powstałej ze zmieszania zbóż i wody. Jak to się stało, że powstała? Do dziś nie wiadomo czy pasta została zrobiona celowo czy była dziełem przypadku. Wiemy za to, że pierwsze chleby były płaskie i twarde. Dopiero Egipcjanie jako pierwsi wpadli na pomysł spulchnienia chleba. To właśnie oni ponad 4000 lat temu upiekli pierwszy chleb(...)resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja z lubością stosuję metodę wbijania pięści:). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o wymiarze 27 x 8,5 cm. Po włożeniu ciasta do formy odstawiam
KUCHARNIAKabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo(...)słynny przykład arbuza. Owszem, ma wysoki IG (72) ale ma też dużą zawartość wody, przez co trzeba go spożyć sporo żeby znacznie podnieść poziom cukru we krwi. Żywność dzielimy na produkty zawierające: niski ładunek (<10), średni (11–19), wysoki ( ≥ 20) ładunek glikemiczny. Ładunek glikemiczny całodziennej diety <80 określa się jako mały, 80-120 jako średni
Powiedz dietom nieSiewcą zarazy, czyli duchem, któremu ktoś zbezcześcił grób. Ów duch przybrał ludzką postać i postanowił ukarać wszystkich tych, którzy ośmielili się zmącić jego spokój. Ogólnie było mrocznie choć wszystko działo się za dnia. Gra Główna natomiast przeszła moje najśmielsze oczekiwania, było rewelacyjnie! Ogólnie pierwszego dnia ja i mój M. graliśmy wampiry, z czego on głównego złego na terenie(...)resztą suchych składników. Oddzielnie natomiast jajka z miodem, olejem i rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładziutkie i lśniące, powinno dać się uformować w zgrabną kulkę, można też wgnieść rodzynki. W następnej kolejności ciasto włożyć do miski nasmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte folią na półtorej
Przepysznik - BLW i nie tylkomoje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda! Jeśli coś się zmieni w godzinie nadawania, napiszę. Będzie mi niezmiernie miło. A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE Miałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy(...)pocztą, a także miarkę i metalową siekaczkę.Ale nie chodzi o profity. Jednak o samo wydarzenie. Przeżycie było niesamowite, nadal z trudem mi się przyzwyczaić do tej myśli. Działo się to tak szybko. W telewizji jednak wszystko wygląda zupełnie inaczej niż na żywo. Kamera rzeczywiście zmienia, jak to wielu twierdzi. z moją mamą z moją mamą Miałam okazję dokumentnie
W kuchni Karmel-itkiniedzielę obudziłam się i z zachwytem patrzyłam przez okno przez kilkanaście minut. Chwilę później byłam już ubrana i niemal siłą wyciągałam C. z łóżka marudząc, że koniecznie musimy iść do parku teraz, zaraz. Natychmiast! Wszystko dlatego, że przez noc napadało całe mnóstwo śniegu! Mięciutki, puszysty, w dodatku idealny do lepienia śnieżek. Z Ptysią miałyśmy ogromną frajdę goniąc się - ja miałam(...)pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować wszystko zgodnie(...)wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom. Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane
KUCHARNIAżółtkach i białkach zwierzęcych . Pełni ona funkcję emulgatora, czyli substancji, która sprawia, że połączenie dwóch różnych substancji (np.: woda i olej) jest możliwe. Pewnie nie raz robiliście krem do ciasta z użyciem żółtek. To właśnie lecytyna zawarta w żółtkach stabilizuje masę i doskonale łączy składniki. Standardowo należy dodać 1-2g lecytyny na 100g cieczy , a następnie zmiksować blenderem immersyjnym(...)razie konieczności wymieszać z wodą, ponieważ lekkie substancje pienią się lepiej. Rybę możemy zaserwować z pianką cytrynową zamiast kawałka cytryny, a drinki i koktajle wzbogacić o owocową piankę. Piany dzielimy ze względu na ich konsystencję, wilgotność i gęstość . Konsystencja Konsystencję pianki możemy określić jako jednolitą lub ziarnistą . Jednolita składa się z małych, zbliżonych rozmiarem pęcherzyków, takich jak w bitej śmietanie
SmartBake.pldorosłych jak np. kursy ceramiki. Polecam szczególnie odwiedziny teraz, bo sklep zmienia się z dnia na dzień i codziennie dzieje się tam coś godnego uwagi. Jeśli sami tworzycie ceramiczne dzieła, to na miejscu możecie wypalić swoje wyroby. Już od progu, wita nas piękny aromat mieszanek herbat. Potem „tylko” decyzja, czego dzisiaj się napijemy. A zdecydować jest trudno(...)doceniam fakt, że Gosia i Bartek dają możliwość samodzielnego wyboru obdarowanej osobie prezentu Artykuł Z wizytą w Smak Sztuki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutrzeba przebierać szlafroka...:) Koniec roku zdominował nasz dom jakiś dziwny bakcyl, który jednym zaserwował katar, innym kaszel, gorączkę albo ból brzucha i jednocześnie wszystkich bardzo oklapł. I tak w niedzielę stałam się zombie, żywiącym się białym pieczywem z miodem i rumiankową herbatą. W pracy ledwie kontaktowałam, po powrocie do domu zawijałam się w koce i spałam. I zero kawy(...)rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem
les mirabelleswśród uczniów. Wiadomo, że dzieciaki lubią wszystko co słodkie, a te kwiaty należą do jednych z najsłodszych jakie jadłam. Poza jedzeniem ich na surowo (polecam!), można usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy(...)wyobrażam sobie, że moje balerinki i prochowiec są prosto z paryskiego butiku, a deszcz jest po to żebym mogła stąpać z wdziękiem pomiędzy kałużami. Yeah right... A muffinkami dzielę się w akcjach
les mirabellesNajpopularniejsze ciastka z czekoladą? Chocolate Chip Cookies ! Mocno słodkie, maślane i pełne czekolady - takie właśnie są. Już wiem, dlaczego Amerykanie szaleją na ich punkcie i na
chili & sugarostatnią niedzielę lutego wybraliśmy się na obiad do warszawskiej restauracji Florian Ogień czy Woda. Okolice warszawskiego Muranowa znam dobrze, ale dopiero wczoraj odkryłam tam ten fajny lokal, który znajduje się u zbiegu ulic Chłodnej i Elektoralnej w zabytkowym budynku Państwowej Straży Pożarnej. Możecie tu spróbować pysznych dań z kuchni polskiej, a w każdym z nich znajdziecie coś co miło(...)kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka
Kulinarne przygody Gatitymigdał został znaleziony w wielkiej misce puddingu. Jednym słowem, wszystko poszło gładko, a goście byli zadowoleni, co udowodnili opuszczając nas o trzeciej nad ranem. Gdy w po wigilijną niedzielę wygrzebałam się w końcu spod kołdry, z lekkim smutkiem spojrzałam na choinkę. Niedługo trzeba ją będzie rozebrać. A taka jest przecież śliczna! Póki co - ciągle stoi. Nie mam serca(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto. uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko wymieszać i zapakować w osłonki? Wyrabianie mięsa, tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że mięso zaczyna się łączyć i kleić do siebie, staje się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry. Osłonki wyjmujemy(...)łyżeczka kolendry *30g soli to ‘książkowa’ proporcja peklosoli pozwalająca na zakonserwowanie 1,5kg mięsa. Wędlina jest odczuwalnie słona. Możecie bez szkody zmniejszyć ilość soli do 27g – w zupełności wystarczy (dzielimy sól w proporcji 9g do kurczaka, 18g do wieprzowiny). Niech Was nie kusi dodawanie większej ilości przypraw – są mocno wyczuwalne, przy parzeniu w szczelnym opakowaniu, czyli w osłonce
Karo in the KitchenDo złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na
Domowy Smak Jedzenia