sama nazwa wskazuje przenosimy się do Włoch. Oprócz wielu smakowitych dań z różnych regionów Włoch poznajemy także miejsca gdzie można je zjeść. Wszystko okraszone jest pięknymi zdjęciami zabytków, dzieł sztuki i dań kuchni włoskiej. Tytuł- Italia do zjedzenia Wydawnictwo - Buchmann Autor - Bartek Kieżun Oprawa - twarda Ilość Stron - 288 Jak sam autor mówi, uwielbia jedzenie, podróżowanie i sztukę. Nie potrafi(...)dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godz. Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy
Radość kipiąca uśmiechem.okazało się, że w cotygodniowym (a właściwie co-weekendowym) Wypiekaniu na śniadanie zarzucony został właśnie temat chałki. Cóż było zatem robić... Zakasaliśmy z Madzią rękawy i przystąpiliśmy do dzieła. Skusił nas wygląd tej chałki. Nie jest typowa chałka znana ze sklepów spożywczych tylko taka mała okrągła. Świetnie wygląda. Oryginalny przepis znajduje się tutaj . My jednak trochę dostosowaliśmy go do własnych(...)mąki pszennej mak/sezam do posypania Nie lubimy komplikować spraw, które z natury rzeczy mają być proste więc zalecamy od razu wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Będzie to trwało jakieś 15-20 minut. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie
Marder&Marder Manufacturemiejscówka Flow Food umiejscowiona niedaleko głównego rynku. Jest to miejsce nie tylko w 100% wegańskie, ale również bezglutenowe . W swojej ofercie mają zestawy śniadaniowe, obiadowe i desery. A w niedzielę dodatkowo organizowane są brunche, które mają formę otwartego bufetu - płacimy raz, jemy ile chcemy. Większość z dań, które zaprezentowaliśmy poniżej była nie tylko pyszna, ale i ładnie podana. Do tego(...)porównaniu do wcześniejszych dań. Deser. Tofurnik. Mało słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in
Bananowe Polepustki w sklepach. No, ocet był :))) Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła! (kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć) Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki , około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam(...)kluski. Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli , pieprz , 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi
Codzienna kuchnia niecodziennaJutro Walentynki - świętujecie? My będziemy, tak troszkę. W zeszłym roku jakoś nam przemknęły między palcami - to był trudny czas dla nas obojga, wiele się działo, wiele zmieniało, nie mieliśmy czasu żeby się zatrzymać. Tym razem planujemy pyszną kolację w domowym zaciszu, będziemy się cieszyć swoim towarzystwem, wypijemy butelkę wina, a następnego dnia będziemy spać do południa. Walentynkowego poranka nie spędzimy(...)domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste. Pszenno-żytnie bułki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeksantanową lub guar, laktonem kwasu glukonowego czy sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami albo czym posłodzić budyń z nasion chia. Byłabym nieszczera wobec siebie i wobec Was, pisząc, że moje dzieci noszą w plecakach homemade-eco-batoniki, jedzą tylko jogurty(...)śmieci. Zamurowało mnie, ale to była moja pierwsza poważna lekcja na temat chemii w jedzeniu. W domu panował całkowity zakaz jedzenia słodyczy. Czasami rodzice pozwalali na coś małego w niedzielę. Efekt był taki, że starsza córka (wtedy 11-letnia), kupowała słodycze poza domem, a ja sprzątając jej pokój, trafiałam na przeróżne opakowania po czekoladach, lizakach, chrupkach, poupychane w najdziwniejszych miejscach
bistro mamaNasi czytelnicy doskonale wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji ambasadorskiej „Przyjaciele Winiary”. Dostajemy z tego tytułu różne nowinki tej firmy, testujemy nowości i dzielimy się naszymi opiniami na blogu. Najnowsze „dziecko” Winiary to Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Ponownie postanowiłam, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu bo to każdy może(...)rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUpieczenie alfajores "chodziło" za mną od dłuższego czasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc
Przepisy AleksandryKolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły wcześniej, a i grzybów w mojej okolicy jak na lekarstwo. A skoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny(...)wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone, gdy wierzch dobrze się zrumieni, a wykałaczka wbita w muffinkę będzie sucha
Czerwień i błękitDobry wieczór Kochani. Piękna niedziela powoli mija. Podgryzam Dobrodzieja Orkiszowego i nie mogę się oderwać. Upiekłam 100 % naturalny , bezstresowy chleb z gotowej mieszanki od Naturalnie Zdrowe I wiem już, że ten właśnie chleb będzie u mnie gościł na wigilijnym stole. Jeśli napiszę, że jest pyszny- to niewiele o nim powiem. Chleb jest wilgotny, idealnie dobrane składniki sprawiły(...)drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchniśmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Maliny dzielimy na 4 porcje. Dno tortownicy [ średnica max. 23 cm. ] wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nie pierwszą część malin. Zalewamy ok 1/3 ilości biszkoptowej masy, na którą układamy kolejną część
Domowe Tortywszystkiego jest za dużo: kolorów, dodatków. Ale to tylko pozory. Bowiem wszystko jest zaplanowane tak, aby w każdym zakątku tego miejsca było życie, ruch, kolor. Aby coś się działo, było gwarno, niebanalnie. Rzucają się na oczy w szczególności dwie ściany - pierwsza, która stanowi zewnętrzny "mur" kamienicy jest z pomalowanej na biały kolor cegły. Na drugiej, sąsiadującej ścianie znajduje się ciekawa(...)romaite herbaty, świeży sok z pomarańczy czy po prostu wodę mineralną. A czym byłaby kawiarnia bez czegoś do jedzenia. W Hecy można spróbować croissanty, muffiny, tarty i przeróżne ciasta, ciasteczka (w tym moje ulubione ciastko czekoladowe z migdałami). Przyzwoite ceny zachęcają do powrotu do kawiarni aby delektować się pyszną kawą i jednocześnie porozmawiać z bardzo miłą obsługą na temat
Right Behind The Kitchenwyhaftowaną czy też coś ze swojej odzieży. Walentynką początkowo był wiersz zawierający wyznanie miłosne. Starano się, tym liścikom nadać indywidualną treść i szatę graficzną. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki . W obecnych czasach, najbardziej rozpowszechnioną formą składania sobie walentynek, jest forma elektroniczna. Jeszcze ciekawostka – najdroższą walentynką była kartka z litego złota wysadzana diamentami i szmaragdami, którą Arystoteles(...)Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji – Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser - A na deser ? - wspólna kąpiel z bąbelkami
Kulinarny karnet ChristopheraŻegnałam wczoraj lato z przyjaciółmi. Ostatnie truskawki i jagody, smak pistacji... Jeszcze wczoraj mieliśmy trochę słońca, dzisiaj już pada i jest bardzo bardzo jesiennie. Jeżeli nie
Przepisy AleksandryPrzepis powstał na kanwie wielu innych serników, które piekłam wcześniej. Spód z batonikami twix podpatrzyłam na blogu "Kwestia Smaku". Już kilka razy na moim
Przepisy Aleksandrypieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Sos: W niewielkim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie blada zasmażka. Delikatnym(...)minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu na produkty marki #myAmbition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ
Słodki ZakątekPiernik staropolski jest bardzo smaczny, nie wymaga leżakowania, jest mięciutki. Często piekę go na święta Bożego Narodzenia, obowiązkowo musi być przełożony powidłami. Składniki: 750 gram mąki
Bajeczna KuchniaNie będę Was oszukiwać, że te ciasteczka są zdrowsze od innych ponieważ zawierają mąkę grahamkę. Za to szczerze przyznaję, że smakują wybitnie. Naprawdę nie spodziewałam się
codojedzenia