Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz(...)dieta śródziemnomorska to więcej niż jedzenie. Naukowcy badający życie Kreteńczyków dostrzegli rolę czynników poza-żywieniowych w kształtowaniu ich doskonałego zdrowia. Wśród nich wymienia się: wsparcie społeczne i poczucie wspólnoty, dzielenie się jedzeniem z rodziną i przyjaciółmi, celebrowanie jedzenia w czasie długich posiłków, które zapewniają relaks i odpoczynek od codziennego stresu. Jedzenie to nie tylko kalorie i ważne składniki odżywcze
Chilli Czosnek i OliwaOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz Wymalujblogerami. Tematem spotkania była, najogólniej mówiąc, kwestia nadmiernej ilości wyrzucanego jedzenia. Ten wpis powinien ukazać się właśnie w niedzielę, 16. października, jednak do domu wróciłam późnym wieczorem (własnie w niedzielę), więc było zbyt mało czasu, aby napisać coś sensownego. Niemniej jednak uważam, że na ten temat powinniśmy rozmawiać nie tylko jednego dnia w roku. Spotkanie rozpoczęliśmy od obejrzenia kilku spotów(...)mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia, to serce mojego domu. Od zawsze uwielbiałam gotować, próbować nowych potraw, dzielić się pysznymi daniami. I choć uważam, że serce to podstawowy składnik wielu dań, każda gospodyni domowa (lub gospodarz ) wie, że niezwykle ważne jest też to w czym gotujemy, smażymy czy pieczemy nasze potrawy. Dobre garnki, patelnie i noże, to podstawa każdej kuchni. Od ponad miesiąca jestem posiadaczką(...)posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość
Słodkie okruszkiwłoskiej mozzarelli z wędzonym łososiem, tartaletka z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza, ma cieszyć oko i łechtać podniebienie. Goście będą chwilę zajęci ,zasiadają do stołu i wiem, że podając zupę wszyscy dostaną ją gorącą. Jak zaczynam od zupy, to często(...)również po to, aby przy deserze nie mieszały się zapachy. Przy zawieraniu umowy, sprawdzić , czy desery są wliczone w cenę. Przeważnie jest tylko kawa, herbata i np. lody. Ciasta, owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko
Kulinarny karnet ChristopheraJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeźródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć
W kuchni Karmel-itki