ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:304/616)

Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 207

Laboratorium to inna bajka ale równie smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki ze śliwkami. 185

dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 5 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Ekstrakt miętowy 240

Urodzaj na miętę w pełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi , w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chaczapuri z adżapsandałem 236

bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia

Kuchenna Kontrrewolucya
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 254

posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy jajko i szybko staramy się utworzyć kulę z ciasta – nie zagniatamy. Ciasto powinno być lepiące – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kluski będą twardawe. Dzielimy je na cztery części za pomocą noża. Na blacie wałkujemy wewnętrzną stroną dłoni cztery wałeczki o średnicy 1,5 cm i tniemy nożem na mniejsze

Poezja smaku
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 200

Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek i układamy w foremce do babeczek. Od razu nakładamy przygotowany farsz do środka łyżką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką waniliową pianką 212

była miłość od pierwszego wejrzenia.Jak zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów, pomyślałam TO JEST TO!!!Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam.Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu.Taką mam przynajmniej nadzieję :)Czytaj więcej

bistro mama
Rogale drożdżowe 176

koniec odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony blat i sprawnie zagniatamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm tworząc średniej wielkości koło, które następnie dzielimy na 12 równych części (12 trójkątów).Każdy kawałek zawijamy tworząc rogalik (od węższego do szerszego krańca) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Chałka cynamonowa 153

Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, chałkę smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Ponownie przykrywamy

Kuchnia domowa Ani
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 153

trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej

Grahamka, weka i kajzerka
Pancakes z chili "dwie czekolady" 181

listopada (a więc wczorajsza niedziela) to Dzień Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Czy u mnie śniadanie było zdrowe? Jak rzadko w niedzielę były to płatki z mlekiem (zdania zarówno co do płatków jak i mleka w kontekście zdrowia są bardzo różne), bo Córeczka zażyczyła sobie zamiast butli z mlekiem modyfikowanym (nie potrafi mówić(...)pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron

Kolorowy Przepisownik
WEGAŃSKA WUZETKA 170

stężała, pięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie,  to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę do wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej mąki użytej do "biszkoptu". Typowe wuzetki pieczone(...)pomieszać je z mąką bezglutenową, np. gryczaną, ryżową i/lub kokosową. Śmiało,  bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi w komentarzach.   Składniki na kwadratową formę o wymiarach 33 x 33 cm : Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki z samopszy lub innej (patrz opis powyżej), 1, 5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami 226

soli 6 żółtek 1 szklanka śmietanki 30% 4 szklanki rabarbaru pokrojonego w plasterki 1 szklanka truskawek pokrojonych w plastry Do dzieła!!! Mąkę mieszamy z masłem i cukrem pudrem i delikatnie siekamy aż powstaną grudki jak na kruszonkę - tak powstałe ciasto wysypujemy do blachy i delikatnie ugniatamy - podpiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (może delikatnie się zarumienić). Do dużej

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 189

przy wirtualnym stole zasiadła grupa dziewczyn i wszystkie postanowiły upiec szarlotkę - symbol jesieni. Każda swoja wersję. A dzisiaj oto dzielimy się z Wami efektami tegoż pieczenia i przepisami na nasze smakołyki. Tyle ile dziewczyn - tyle różnych szarlotek, gdyż każda upiekła ciasto według swojego sprawdzonego przepisu. Zatem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :) Przyznam, że osobiście długo się zastanawiałam, jakie

My simple kitchen
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 288

warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18%szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego(...)zielony) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity