ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:308/616)

Serowe ciasteczka z jabłkami 320

odkładamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Wycinamy gniazda nasienne i dzielimy je na 12 równych części. Najłatwiej jest podzielić je na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę na trzy części. Jeśli lubimy – posypujemy jabłka cynamonem. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Wycinamy szklanką kółka. Na połowie każdego kółka układamy cząstkę

Poezja smaku
Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 161

poszukać, można byłoby znaleźć w swoim rejonie sklepy ze zdrową żywnością, w których znajdą się podobne mąki. Zastosowana przeze mnie mieszanka mąk to tylko propozycja :) Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta uaktywnić zakwas, tzn. na ok. 3 godziny wcześniej dosypać do niego czubatą łyżkę mąki. Dolać odrobinę wody i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Składniki : zakwas chlebowy bez glutenu(...)mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort Ferrero Rocher 295

wyrazista w smaku, smakowita masa na bazie delikatnej śmietany kremówki, aksamitnego mascarpone, aromatycznej czekolady i uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem.Tort Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka)150 ml mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy

Słodka Strona
Mazurek " Pisanka wielkanocna" Helenki 131

dopiero teraz doczekał się publikacji. Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 174

Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w

Blog z Apetytem
Ciasteczka migdałowe 148

widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy po 1 migdale. Pieczemy w temperaturze 175 stopni

MamaOskarka
Bułki jogurtowe 209

misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 -2 h aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki, w miarę równe. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy, żeby wyrosły. Nacinamy szybko i wstawiamy do nagrzanego

ladykitchen
Prosty , torcik śmietankowo kakaowy 216

Prosty , torcik śmietankowo kakaowy Pieczenie ciast średnio mi wychodzi ,to już wiecie ,ale czasami porywam się na łatwiejsze przepisy , żeby rodzince zrobić radochę . Przepis na torcik

Ogrodnik w podróży
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 152

kilka razy, chodzi o to żeby zrobiło się jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dzięki tej metodzie nie musimy ciasta wybijać wałkiem.  3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą cieniutko musimy rozwałkować i kroimy w paski i formujemy faworki. 5. W głębszym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy faworki

kruche babeczki
Piernikowa chatka 173

przeuroczo, a w Szwecji dla zagorzałych ich wielbicieli organizuje się nawet konkursy na najładniejszą piernikową chatkę! Szperając w internecie, można znaleźć prawdziwe dzieła architektoniczne z piernika ;D Ze składników, które podałam w przepisie wychodzi naprawdę sporo ciasta, dlatego możecie przygotować 1 domek o grubości ścianek 0,5 cm. lub 2-3, jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej ;) Ważne też, aby ciasto dojrzało

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szachownica z serkami Monte 175

Dziś przepis na pyszny deser, a mianowicie Szachownicę z masą z serkami Monte. Miałam kilka dni temu większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować

Gotuję Testuję
Tiramisu 169

Ciasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu  Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)deser jest tak pyszny że znika w sekundę :-)  Deser Tiramisu przygotowany bezpośrednio w pucharku na spodzie z biszkoptów Czekoladowa niedziela ... włoski deser Tiramisu na biszkopcie: W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt, który będzie nam potrzebny na spód naszego ciasta.  Składniki na biszkopt:  2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Aromatyczne Podróże
Cebulaczki 151

rozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli, większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki do smarowania bułek ), stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę   i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy płaską bułkę, i pozostawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20 minut

Maminek kulinarny
Jogurtowe ciasto z morelami i krokantem pistacjowo-migdałowym. 205

takiego rodzaju owoców, którego osobiście bym nie lubiła. Dla mnie więc jest to idealny czas na eksperymentowanie z wypiekami i dzielenie się z wami słodszą stroną mojej kuchni. Dziś klasycznie, smacznie i... z morelami. Ciasto bazuje na gęstym jogurcie typu greckiego, który nadaje wypiekowi miękkości, puszystości, ale i wilgotności. Zwieńczeniem wypieku są dojrzałe świeże morele, które zestawiłam z posiekanymi płatkami

vaniliowoczekoladowa
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 189

razem dokładnie miksujemy.  Podczas całych warsztatów przygotowaliśmy masę przepysznych rzeczy. Produkty były wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :)  Sałata z czerwoną pomarańczą

Malinowe Pocałunki