ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:307/616)

Focaccia 156

delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki czy kawałki ostrej papryczki powtykane w ciasto też są pyszne. Focaccię można upiec w jednym większym kawałku, podobnie jak pizzę. Nie trzeba dzielić jej na mniejsze kawałki, jak to ja zrobiłam. Jeśli macie grubą sól, ale taką naprawdę bardzo grubą, to nią również posypcie swoja(...)łyżek do posmarowania przed pieczeniem dodatkowo: rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać na delikatnie podsypanej mąką stolnicy przez kilka minut aż stanie się gładkie i nie będzie lepić się do rąk ani do podłoża, na którym jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
mini corn dogi imprezowa przekąska 711

mokrymi (najlepiej w wąskim, wysokim naczyniu, gdyż łatwiej będzie w nim maczać parówki). Z parówek usuwamy osłonki, przecieramy je ręcznikiem papierowym i dzielimy każdą na 3 równe części. Następnie nabijamy je na wykałaczki i obtaczamy dokładnie w cieście. Wkładamy do gorącego, głębokiego tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem, musztardą

Domowy Smak Jedzenia
Domowe Mini Pierogi Szwedzkie 356

wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę. Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy często mieszając ( pieczarki smażymy zdecydowanie krócej niż kapustę, która

Słodka Strona
Szybki torcik królowej bez pieczenia 475

działo się za oknem przechodziło moje oczekiwania. Takiej wichury i deszczu nie widziała chyba do tej pory. pogoda z roku na roku co raz bardziej wariuje. Jest jednak dobra strona takiej sytuacji, rzadkie wyjścia a co za tym idzie, mnóstwo czasu na wymyślanie nowych pomysłów kulinarnych. Tym razem  w moje ręce trafiła reklama Winiary dotycząca cudownych ciast w proszku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Odrywane bułeczki z powidłami 181

ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte

Delicious Titbits
Pizza prawdopodobnie najlepsza na świecie! 172

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry

Apetyczna babeczka
Tort intensywnie czekoladowy 340

mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca(...)utworzy się kożuch) i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia. Zimną masę dzielimy na pięć części. Biszkopty, choć wydają się płaskie, dzielimy na trzy części za pomocą ostrego, szerokiego noża (w przeciwieństwie do tradycyjnych biszkoptów to ciasto kroi się bardzo łatwo). Blaty układamy w tortownicy przekładając je masą. Ostatnią częścią masy smarujemy wierzch i boki tortu. Tort schładzamy

Poezja smaku
Panem et circenses - chleba i igrzysk 202

drożdży - łyżeczka cukru - łyżka soli - 60 g płatków owsianych - 150 g różnych ziaren Oczywiście zaczynam od przygotowania formy. Natłuszczam ją i wysypuję otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki(...)długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb

I tu będę miała takie te
Szaszłyki z brokuła i kalafiora w kukurydzianym cieście 230

sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku + 1/2 brokuła + 1/2 kalafiora Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielę na różyczki, przepłukuję pod zimną wodą, a następnie gotuję al dente w osolonej wodzie.  Mąkę miksuję w misce z jajkami, wodą i olejem, Przyprawiam do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.  Warzywa obtaczam w cieście. Na patyczki do szaszłyków nabijam

Kuchnia Ellie
PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 181

CZWARTEK JUŻ JUTRO!  Nie mogło zabraknąć pączków! Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na mini pączki , możecie też zrobić pączki pełnowymiarowe, z przepisu mojej Teściowej- bardzo puszyste, hiszpańskie churrosy , lub właśnie te puszyste i bardzo fajne pączki, które robi się w bardzo prosty sposób.  Robi się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju rzepakowym. Są bardzo

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno-żytni 178

napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz nie mam często możliwości czasowych. Wybieram zawsze te naturalne

Kolorowy Przepisownik
Najlepsze przepisy w czerwcu 162

się na tej liście, bo liczba wyświetleń wzrastała bardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..." 186

Kochani dokładnie rok temu postanowiłam założyć tego bloga aby dzielić się z Wami swoimi przepisami. Nawet nie spodziewałam się, że będzie cieszył się takim zainteresowaniem i trafi do tak licznego grona odbiorców. A to wszystko dzięki Wam! Dziękuję, że jesteście :)))) Z tej wyjątkowej okazji upiekłam torcik kokosowy. Jest bardzo prosty ale niezwykle delikatny i wręcz rozpływa się w ustach! Koniecznie(...)cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Z biszkopta wydrążyć środek, zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto

Smakołyki Asi
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 173

Tradycyjnie w niedziele upiekłam ciasteczka, mięliśmy też małego gościa, który jest wyjątkowym niejadkiem, nie dość że je niewiele (w porównaniu do Miśki to nic nie je) to tylko takie produkty jak nutella, makaron, jogurty, więc za punkt honoru obrałam, że moje wegańskie ciasteczka Jej zasmakują. Zakamuflowałam marchewkę i usłyszałam od niejadka że ciasteczka są uwaga: wyborne! Ciasteczka(...)banana i olej. Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto. Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piecz ciastka w temp

greenscarf
JAK ZROBIĆ MAKARON KROK PO KROKU 411

obrusach, mocno oprószonych mąką suszyła makaron. Po wejściu do dużego pokoju w powietrzu unosił się ten niesamowity zapach ciasta. Akcję z robieniem makaronu powtarzała dość często i robiła go minimum raz w tygodniu. Zawsze w niedziele był esencjonalny rosół, do którego moja babcia zawsze dodawała cielęcinę, której to ja nie znosiłam. Rosół był zawsze(...)post jest dla Was, to dużo prostsze niż myślisz! PRZEPIS NA MAKARON - 300 g mąki pszennej tortowej - 6 żółtek - 1 łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda tak aby zagnieść ciasto ( u mnie 1/5 szklanki) Na stolnicę wysyp mąkę zrób wgłębienie, dodaj żółtka i zacznij zagniatać ciasto, dodawaj wodę do momentu, aż ciasto całkowicie się połączy. Ciasto powinno być lekko twardawe

SMYKWKUCHNI