ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:310/616)

65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 220

farsz do pierogów musi być zimny, sczególnie jeśli chcemy je zamrozić). Po przygotowaniu farszu z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na pierogi (ja wedle rad mojej babci liczę zawsze do 100 zagnieceń(:). Kolejno dzielimy je na części, rozwałkowyjemy, wycinamy kółka i do każdego nakładamy po ok 3/4 łyżeczki farszu i zagniatamy, ręcznie lub za pomocą zalepiarki

Symfonia Smaków
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 159

indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę. Dopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli(...)natka pietruszki  grubo ziarnista sól  Wątróbkę oczyszczam i marynuję w chili i czosnku, odkładam do lodówki na kilka godzin. Z mąki, jajek, soli i wody zagniatam ciasto przez 8-10 minut, aż będzie jednolite i gładkie. Następnie ciasto owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe ciasto na makaron wyciągam z lodówki i dzielę

Mango Papaja
Tarta jagodowa 239

jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 146

długo inspiracji i znalazłam to ciasto ! Wyglądało smacznie, a że u mnie w domu lubią zwykłe ciasta to pomyślałam, że to będzie coś dla mnie! Mój mąż najchętniej co tydzień jadłby szarlotkę lub murzynka, ale, że muszę mu trochę zaburzyć jego idealną niedzielę powstałą szarlotka, ale z pigwą i budyniem. Powiem Wam, że jest świetna! Dla kogo: dla posiadających krzaczek

Mania Wypiekania
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 199

dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta

greenscarf
Wieniec drożdżowy z makiem. 278

minut do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.      Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy, żeby je nie nieco odgazować, a następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie

Rozpustne gotowanie
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 161

przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję ją masłem i obsypuję drobną bułka tartą. Po mniej więcej  godzinie z kawałkiem ciasto  podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko 2.   Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie(...)rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu

I tu będę miała takie te
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 460

pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować na noc do lodówki

Kto ugości moich gości?
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 176

bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików(...)tylko smacznego ;-). W tym wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym

SMYKWKUCHNI
Piernik staropolski dojrzewający 140

masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty o wymiarach 39 x 26 cm. Każdy kawałek układamy na blaszce(...)podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Polewą malujemy ciasto, a na wierzchu układamy orzechy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Kasztanek 168

siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej wystudzoną roztopioną wcześniej w wrzącej wodzie żelatynę. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajmy łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny, a do drugiej masy dodajemy posiekaną czekoladę kasztanek. Ciasto składamy najpierw wylewając masę z czekoladą, a następnie masę cytrynową :) A tak swoją drogą znaliście już te ciasto

W Moim Magicznym Domu
Zupa cebulowa z makaronem sojowym 235

Nie ma to jak przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Często w niedziele zamiast tradycyjnego rosołu mama przygotowało zupę cebulową, jednak w takiej wersji

Niezły Młynek
TORT FASOLOWY PRZEDŁADANY KREMEM PROTEINOWO ORZECHOWYM 123

rodzynkami. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do masy i dalej blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Upieczone ciasta kroimy na pół. Krem: Wszystkie składniki mieszamy razem, krem odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Wystudzone placki przekładamy kremem. Całość wstawiamy

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 197

słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. //   Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży

Via Gusto
MIODOWNIK 201

cukru zapach migdałowy Dodatkowo:  masa orzechowa firmy Helio kilka kostek gorzkiej czekolady mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni

słodki bratek