Khobz - marokanskie chlebki 266cukrem, wodą i drożdżami. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowy, wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, mąką kukurydzianą, papryką i olejem. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy i pozwalamy rosnąć przez około 20 minut. Dzielimy na 12-15 porcji, formujemy w dłoniach małe chlebki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy
Gotuj z Rumcajsem
Pizzerinki 282papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Z każdego kawałka ciasta uformować placki i położyć na papierze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta położyć farsz ( farszu będzie się wydawać za dużo, ale tak nie jest - należy dzielić do końca ). Boki każdej pizzerinki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180stopni C i piec niecałe 20minut. Smacznego
W kuchni u Moniki
Bułki żytnie ze słonecznikiem 182potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną
Marder&Marder Manufacture
Nadziane muffinki na ostro z soczewicy 251Taki oto przepis zgłosiłam dziś do konkursu organizowanego przez BadaPak.pl chciałabym się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;) Składniki (9 muffinek): 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g) 3 jajka 1 łyżeczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tortilla szpinakowa 334olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy
Czerwona Porzeczka
Pita pełnoziarnista nadziana wiosną ! 249składniki muszą mieć temperaturę pokojową a woda powinna być ciepła. Do miski dodaję mąkę, sól, roztopione masło, gotowy zaczyn i wyrabiam ciasto. Powinno dobrze odchodzić od dłoni, jeśli tak się nie dzieje należy podsypać mąki. Dzielę na 3 części, robię kulki, spłaszczam je na blacie podsypanym otrębami. Mniej więcej tak to wygląda ... Następnie odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia
Życie na widelcu
Ciasto marmurkowe 396pieczenia. Jasne ciasto trzeba przełożyć do keksówki, a na wierzch wykładamy ciemną masę. Ciasto mieszamy widelcem tak, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Zanim zjemy trzeba dobrze wystudzić upieczone dzieło ;) Pycha
Lawendowe Niebo
Drożdżówki Babci 243Piec w 180 stopniach pół godziny. Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać. Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie ;) Widzieliście taką mąkę? Ma przydatne podziałki z boku
W kuchni bez szafek
Krem mleczny 321przede mną tajemnice - byłam w każdym Państwie, ale nie w każdym mieście, to byłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele
Słodkie Przyjemności
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto 176Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej
Pora coś zjeść
Chlebek do zupek 226łyżeczki soli i stopniowo mąkę zagniatając ciasto.Ponieważ mąka ma różną wilgotność możemy jej użyć mniej lub więcej, niż podana ilość,ale ciasto musi być mocno gęste.Odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką.Przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji.Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia).Układamy na blaszce
Maminek kulinarny
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 276będziemy jeść wołowinę, koniecznie!). Teraz pewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - malinowy 331Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki. Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku
Serce zamknięte w formie pyszności
Najszybsze kluski ziemniaczane 327danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko
prawdziwe jedzenie
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 242farsz do pierogów musi być zimny, sczególnie jeśli chcemy je zamrozić). Po przygotowaniu farszu z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na pierogi (ja wedle rad mojej babci liczę zawsze do 100 zagnieceń(:). Kolejno dzielimy je na części, rozwałkowyjemy, wycinamy kółka i do każdego nakładamy po ok 3/4 łyżeczki farszu i zagniatamy, ręcznie lub za pomocą zalepiarki
Symfonia Smaków