Piaskowiec z owocami 423upichcić jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)jednym jajku cały czas miksując.Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C przez około godzinę. Za pomocą
W kuchni Katie
Wegańskie razowe ciastka wegańskie 204Jest niedziela więc przygotowujemy ciastka do szkoły na 2 śniadanie dla Miśki. „Zweganizowałam” przepis znaleziony na opakowaniu po przyprawach. Wyszły super, mam nadzieję, że do jutra coś z nich zostanie. Składniki: 140 g mąki pszennej razowej 60 g brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego 50 g płatków owsianych pół łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka kakao(...)mały banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników oraz posiekaną czekoladą. Ręcznie formować kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią. Piec w temp. 180 C około 20 minut. Smacznego
greenscarf
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 229cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika nastawionego(...)oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15 minut, na koniec lekko uchylamy drzwiczki
Słodkie Przyjemności
Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje! 261zawsze się mi udawałay to miskowanie i ucieranie masła, bardzo mnie drażniło. Aż poznałam przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi! Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe! ;-) Potem pieczemy i możemy chrupać ;-))) Do dzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku(...)rondelka włóż masło, rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła dodaj, mleko, jaja, aromat. Mokre wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj borówki. Ciasto wylej do formy. Na wierzch ułóż plastry gruszek. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni C. ;-))))) SMACZNEGO!!! Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk_W_Kuchni
SMYKWKUCHNI
Szarlotka z Budyniową Pianką 316polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny
Słodka Strona
Ciastka francuskie z truskawkami 252double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych(...)uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciastka francuskie z truskawkami appeared first on Moje
mojewypiekiinietylko
Chrupiący pieczony kalafior z pikantnym dipem rabarbarowym 211czerwonej cebuli kopiasta lyżka cukru trzcinowego ok. 3 łyżki wody łyżeczka płatków chili łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy na parze (najlepiej al dente). Składniki na kukurydziane ciasto dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przestudzone różyczki kalafiora obtaczamy w cieście i panierujemy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej
Mienta blog
Ciasto pomarańczowe bez pieczenia 375Herbatniki kakaowe bardzo fajnie łączą się ze smakiem pomarańczy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto bez pieczenia. Spód: 180 gr herbatników kakaowych 7 dkg masła bez soli Masa: 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego
mecooks
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1127dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Dzielimy wzdłuż na 2 części. 3.Przygotowujemy krem: wafelki kruszymy rękoma bardzo drobno, zalewamy je mlekiem, mieszamy, i pozostawiamy na około 5 minut
Szefowa kuchni
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 195pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. * Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno nie zaszkodzi to konsystencji ciasta ;) ** Oczywiście można użyć mrożonego
Corner With Recipes
Ciasto bananowe 399gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Czekoladę dzielimy na kawałki i umieszczamy w małym rondelku ze śmietanką. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści
Pyry na Gaz
Placki kukurydziane, z których możesz zrobić domowe nachosy lub domowe quesadillas 235oliwek 120 ml gorącej wody Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam do miski i dodaję oliwę oraz gorącą wodę. 2) Ciasto zagniatam, tak długo, aż uzyskam jednolitą kulę. 3) Odstawiam na 30 minut pod ręcznikiem. 4) Następnie dzielę je na 6 porcji, każdą rozwałkowuje na kształt okrągłego placka. 5) Gotowe placki smażę na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty
Pause Gotowanie!
Rogaliki z kapustą i wędzoną śliwką 171Półkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz(...)wystudzenia. Mąkę przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy
Mienta blog
Chińska surówka wg Aleex 178surówce. Zrobiłam ją i … zakochaliśmy się w niej. Jest naprawdę pyszna! I co najważniejsze, można ją przygotować dzień wcześniej, wówczas smakuje najlepiej. Dzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem, a jutro zapraszam na jesienne ciasto. Składniki: • ¼ główki białej kapusty • 1 duża marchewka Zalewa: • 50 ml oleju • 3 łyżki brązowego cukru • 2 łyżki octu (może być winny) • 1 łyżeczka soli
W mojej kuchni
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 155Problem pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie
Kate's Kitchen
Dojrzewają jak zwariowane… 180Śliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to
codojedzenia
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 156Problem pojawia się, gdy za oknem leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie
Kate's Kitchen
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 164Zapraszam na słodki eksperyment migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną. Migdałowe ślimaczki to moje ulubione bułeczki z kardamonem nadziewane masą migdałową zwaną też masą marcepanową. Oczywiście już
codojedzenia
Rogaliki -o smaku czekoladowo kokosowym 198masła ciasto przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy aż będzie jednolita masa, a potem na 1 godzinę do lodówki. Potem wałkujemy ciasto, żeby bylo cienkie i wykrawamy kółko np dnem od tortownicy i dzielimy na trójkąty, nakladamy nadzienie .Zwijamy i układamy na blaszce i pieczemy
Moje Wyroby
Kruche rogaliki 192śmietany 18% Dodatkowo: marmolada lub nutella do nadziania cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę i margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Z pomocą talerzyka wycinamy kółka, które następnie dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu (marmolady lub nutelli) i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na wyłożonych papierem
PatiGotuje
bułki z mięsem 197Mówi się bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie
chleba naszego
Francuska gwiazda 190Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem
Pyry na Gaz
Tarta mocno czekoladowa z daktylami 206rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia. Czekolady dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Dno ciasta smarujemy niewielką ilością masy czekoladowej, na całej powierzchni rozkładamy pokrojone daktyle. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią miejsca
Moniki Smakołyki
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 167Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy
Gotowanie...to proste !
Pizza inaczej 251przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki
mecooks
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 166więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty. • Gdy ciasto wyschnie dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach. A to dzieło Davida, jak na studenta stomatologii przystało. Całkiem dobry z niego materiał na dentystę! Oboje zresztą mają świetną wyobraźnię przestrzenną
To co kocham
27 LISTOPADA – WYPIEKI NIETYPOWY JARMARK ŚWIĄTECZNY VOL.2 – ŁÓDŹ 204W najbliższą niedzielę w Strefie Piotrkowska 217 odbędzie się bardzo słodkie i pachnące cynamonem i pomarańczami wydarzenie. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny rozpocznie w Łodzi miesiąc oczekiwania
COOKMAGAZINE
Kopytka z zasmażaną śmietaną 178mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna. Śmietankę wlewamy
vaniliowoczekoladowa
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 213szerokim łukiem. Przepis tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie. Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło
Kuchnia Viki
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 180Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki kruche! 298minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę przemieszaj w słoiczku. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki. Na podstawie trójkąta, układamy dżem i rolujemy. Rogaliki
SMYKWKUCHNI
Chleb nadziewany. 203już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki
Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński 260jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Ciasteczkowy Potwór
Ciabatta bułki 244żeby nie skusić się na podsypywanie mąki bo to zepsuje nam cały efekt lepiej już wyrobić przez 10 minut robotem. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce . Po tym czasie dzielimy na porcje , u mnie wyszło 9 szt dość sporych bułek , każdą porcję zagniatamy do środka ,lekko naciągamy i zagniatamy ,wystarczy tak trzy razy
Wypieki Rene
Cebularze 183roztrzepane jajko (zostawiamy odrobinę do posmarowania cebularzy przed pieczeniem), oraz roztopione masło i resztę ciepłego mleka. Składniki zagniatamy, aż powstanie zwarta kula ciasta, nie lepiąca się do rąk (możemy delikatnie podsypywać ciasto mąką podczas wyrabiania). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować cebulę z makiem. Cebulę obieramy i przekrawamy(...)Cebulę podsmażamy dopóki lekko się nie zezłoci. Na koniec dodajemy sól (do smaku) i mak. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać). Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość
MyCookBook.pl
Rogale marcińskie 187wyjątkiem rodzynek) podgrzewamy w rondlu do otrzymania gęstej konsystencji. Dodajemy rodzynki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ok 30 minut przed pieczeniem rogali wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta (powinno być bardzo cienkie) i dzielimy na pół. Z każdej części wycinamy na przemian trójkąty. Na szerokiej podstawie umieszczamy farsz (u mnie to były 2 spore łyżeczki) i rolujemy
Szybko Tanio Smacznie
Kostka kokosowa 423To ciacho upiekłam na niedzielę. Jest proste w przygotowaniu i smaczne ale najlepiej smakuje na drugi dzień i jak ma pokojowa temperaturę. Oczywiście przechowywać należy w
Ewa w kuchni
Tarta ze śliwkami i marcepanem 231Wczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się
codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 199mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej
Rozpustne gotowanie
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 158jednolitą masę, zbijamy w kulkę i wsadzamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko... Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie. W garnku z grubym dnem nagrzewamy olej, wrzucamy po kilka
dlaSmaQ
26. Mini tarta na spodzie orzechowym z kremem awokado 241Nadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś
Be Fit Be Strong
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 213wstawiam na mały gaz by odparować jak najwięcej wody, uważając by nie przypalić ziemniaków. Odstawiam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe, przepuszczam przez maszynkę, dziele na dwie części i do każdej dosypuję tyle mąki ziemniaczanej, aż ciasto nabierze konsystencji plasteliny. Zagniatam, robię wałeczek, kroję na małe kawałki i każdy zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem wgłębienie
Bea(u)ty kitchen
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 188używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka
Chocolate Muffin Blog
Ciasto Fiona 272Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich czytających mojego bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa: 900 ml malinowego(...)kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo: 2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową. Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką
W kuchennym oknie Ewy
Moja pierwsza dyszka! 175tysięcy odwiedzin. Albo czyjeś urodziny. Albo sukces w pracy. Albo wstanie na czas na autobus. Każdy powód jest dobry, żeby uraczyć się tym ciastem:) P.S. Obawiam się, że ten sobotni post ukaże się dopiero w niedzielę ponieważ konQbek właśnie przysnął zjeżdżając windą w BioShock'u a ja mam "syndrom luźnej wargi" (wino po pracowitym dniu działa bardziej...). Do jutra, idziemy
les mirabelles
Domowa, pyszna chałka! 240będzie dobrze razem zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na ok. godzinę. Po tym czasie nasze ciasto powinno trochę podrosnąć. Musimy je podzielić na dwie części, każdą część dzielimy na 5 mniejszych i tworzymy z nich paseczki. Jeśli wejdziecie na podany przeze mnie przepis to zobaczycie, jak Paulina pięknie nam ułatwia sprawę, pokazując
Chocolate Stop Tempting
Ciasteczka pomarańczowe 173przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą z nich oprószcie mąką pszenną i dzielcie na jeszcze mniejsze kawałki, które następnie zrolujcie tworząc ciasteczka na kształt paluszków - układajcie je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka pieczemy
Słodkie Przyjemności
P... Piernikowe paczuszki! 213składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :)Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru
Kitchens Alphabet
Zwiedziona na pokuszenie - bananowo-czekoladowe... 194upiec to ciacho już w piątek, ale... Najpierw okazało się, że banany, które kupiłam, wymagają chwili leżakowania. W sobotę i niedzielę byłam tak zmęczona po pracy, że nie miałam sił nawet posta o ciasteczkach napisać, a gdzie tu ciasto piec... Dopiero wczoraj zebrałam się w sobie, i zabrałam się za pieczenie. I wiecie co? Żałuję, że tak późno
Pożeraczka, czyli raz adobrze