rytuałem o tej porze roku jest kupowanie kolejnych kilogramów czerwonych pomarańczy. To ich sezon, czas znów zatoczył koło. Jeśli więc nadejdzie niedziela, a w Waszej kuchni znajdą się czerwone pomarańcze i ochota na leniwe popołudnie z ciastem, wybierzcie ten przepis i upieczcie je z Bliską osobą. Takie chwile będą zawsze smakowały szczęściem i przetrwają wszystko. Jak rysunki w kufrze
KUCHARNIAminut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto jest za suche dodajmy jeszcze odrobiny wody, wszytko zależy jakiej mąki użyjemy - tak wyrobione ciasto odstawiamy przykryte na 1 godzinę do podwojenia swojej objętości- w miedzy czasie przygotowuję paprykę, myję, osuszam dzielę na 4 i każda obieram ze skórki obieraczką od warzyw. Kroję w większą kostkę.- mozzarelle osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w słupki
Basia w kuchniWodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką
Słodka StronaIdealne ciasto na jesienne wieczory do imbirowej herbatki :D Ściskam kochani, do dzieła :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm) 3 szklanki mąki 3-4 żółtka (w zależności od wielkości) 200-250 g masła 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych(...)oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą 6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut 7. Jedną część wyłożyć na spód 8. Ubić białka na sztywno 9. Do ubitych
KreatywnePinyKochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis(...)posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
codojedzeniadużych oczkach czekoladę mleczną i deserową. Gotowe ciasto wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki (najlepiej na noc). Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym – niezwykle smaczne, bardzo delikatne, a dla wielu – kolejne wspomnienie smaków z dzieciństwa. Na niedzielę, do kawy… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. A dla chętnych, polecam również: Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj
mojewypiekiinietylkokroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką. Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób
wesoła kuchniażelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodajemy kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników.. Tak przygotowana masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 'C przez
Malinowa Kawiarenkasobie znaleźć miejsca.. najchętniej miniony weekend spędziłabym gdzieś na jeziorem ale rozchorował mi się piesek, więc musiałam zostać w domu. Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce
Na słodko lub wytrawnieponieważ tego nie lubi :) Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blache z ciastem wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy
MamaOskarkaorzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiamy. 2. Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy(...)blendera. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszając dokładnie cały czas aby połączyło się z budyniem. 4. Przełożenie: Blat ciasta- masa budyniowa- blat ciasta- masa kajmakowa- blat ciasta z orzechami. Schładzamy, by lepiej się kroiło
Kuchnia w czekoladzieokoło 30 minut (niektóre źródła podają czas 1 godzinę). Ja często w pośpiechu rozwałkowuję ciasto już po 15 minutach. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Tniemy radełkiem (lub nożem) pasy, a następnie te dzielimy na krótsze tworząc prostokąty/rąby. W każdym kawałku robimy przecięcie w środku lekko je rozszerzając na boki (nie przewijamy ciasta
Słodkie okruszkizasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy delikatnie i ostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie dzielimy na 8-10 części, z których formujemy lekko owalne bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętych
Kucharzycaroztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia
Pani na deserzacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ja odstawiam to kładąc na ciepłym kaloryferze. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z miski. Delikatnie zagniatamy przez dosłownie moment i dzielimy na części (około 4-5). Każdą z części wałkujemy na grubość około 1 cm (lub nieco mniej) i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy
Arbuziakimargaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy
Domowy Smak Jedzeniarano. Wstałam do pracy i pierwszą rzeczą jaką uczyniłam było ukrojenie solidnej pajdy placka serowego a śniadania w domu nie jadam nigdy wspomnę :D Ciasto okazało się przepyszne :D Polecam zrobić taki rarytas na niedzielę. Myślę, że goście będą zachwyceni :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąWspaniały drożdżowe , mięciutki w środku i piękny z wierzchu.Chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości podaj im go na tacy.Makownik jest jak piękne dzieło cukiernika .Zobaczysz ,każdy będzie chciał przepis na to cudo!. Ciasto: ******************* 50 dag.mąki pszennej 120 ml.ciepłego mleka 120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek) 3żółtka L 25g.drożdży 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy
Rozpustne gotowanieSkładniki: kalafior 1,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewłoszczyznę, która zagotuje się w 8-10 min. ... Rosół mamy gotowy :) czas na kluski... Do szklanki mąki dodajemy jajko, sól, ciut wody...wyrabiamy ciasto, wałkujemy ... przesypujemy mąką i kroimy na cztery :) składamy razem... ...dzielimy na wybraną szerokość... ...i każdy kawałek po kolei kroimy na kluski... Gotujemy w osolonej wodzie 3 min. od czasu wypłynięcia. Odcedzamy, chwile hartujemy
chleba naszegomiski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką
Smaki Na Talerzupszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka
Kulinarne InspiracjeDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję Testujęchlebków: Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, w trakcie dolewając oliwę z oliwek. Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części (w zależności od tego jak duże chcemy). Każdą część rozciągamy dłońmi na płaski placek. Smarujemy odrobiną masła, posypujemy przeciśniętym przez praskę
Kuchnia w czekoladzieChłód w powietrzu, opadające liście to niewątpliwe oznaki jesieni. W mojej kuchni również jesiennie, upiekłam dyniowe ciasto. Jeden z ulubionych sposobów na przetrwanie tej pory roku
codojedzeniaminut). Ciasto delikatnie musi kleić się do rąk. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką. Chwilkę zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając
VioletoweKucharzenieSernik brzoskwiniowy z kruszonką, puszysty i orzeźwiający. Typowo letni sernik z sezonowymi owocami. Odwiedzając najbliższy stragan zauważyłam brzoskwinie. Od razu wpadł mi do głowy pomysł na
codojedzeniaSłodka Niedziela Dzisiejszym wyzwaniem w ramach naszego wspólnego gotowania było przygotowania ciasta czekoladowego. Jak już wielokrotnie pisałam - cukiernictwo nie jest moją mocną stroną i zawsze przygotowanie czegoś słodkiego jest dla mnie dużym wyzwaniem. Co więcej nie jestem wielką miłośniczką słodyczy i gdyby miała do wyboru ciasto lub schabowego z pewnością wybrałabym schabowego;) Trzeba być jednak elastycznym i próbować różnych
Codzienne Gotowanieprzygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły, ok. 3/4 szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypujemy mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy kółka. 2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko, serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty
Na Ciasteczkowych PapierachBabka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na
codojedzeniaMasło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem
Bazując na smakumąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie
Gotowanie moimi oczamiJakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry. W poniedziałek Mama dodała do niego sobotniej ugotowanej szparagówki i smakował jeszcze lepiej - dlatego też postanowiłam dodać go do akcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest(...)młody a on nie jest taki aromatyczny * tłuszcz do smażenia (smalec) * sól, kminek, ostra papryka w proszku dodatkowo ode mnie - wyszedł za rzadki: * 2 łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta
codojedzeniaPamiętacie przepis na Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem jak i smakiem. Naprawdę warte polecenia. Wspominałam Wam, że upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi: 350 g mąki(...)pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą
Rozpustne gotowanieZawsze piekę ciasto bananowe dodając rozgniecione banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a
codojedzeniakulę ciasta, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W tym czasie możemy zabierać się za przygotowanie farszu. Następnie wyciągamy nasze ciasto na stolnicę i wygniatamy je przez chwilę, w razie potrzeby możemy jeszcze obsypać mąką. Dzielimy je na 4-5 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, jak najcieniej umiemy, ale tak by nie tworzyły się dziury, ani żeby
Be Fit Be Strongjednej szklance mąki, ciągle mieszając (mieszałam mikserem na wysokich obrotach). Po uzyskaniu gładkiej masy, ciasto przekładamy do miski nasmarowanej oliwą do wyrośnięcia. Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość wykładamy delikatnie na stolnicę, dzielimy nożem na porcje i delikatnie formujemy bagietki o długości 30-40 cm. Bagietki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i czekamy jeszcze pół godziny, by podrosły. Piekarnik
na moim stole...ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 220-230 stopni C. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i delikatnie wyrabiamy, następnie dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej porcji formujemy owalny chlebek nieco większy od dłoni (około 12x20 cm), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około
Rozpustne gotowanieksiążki Cukiernia Lidla. Lekko go zmodyfikowałam. Miał pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek
Dzieje kuchennej WiewiórySzpunt, działającej przy DDA „Beczka” w Krakowie, a na której znajdziecie i nasze cynamonowe muffinki z orzechami, a która odbędzie się w niedzielę 14-tego grudnia 2014 „Ciacho za Ciacho” to kiermasz ciast i książek, odbywający się na krużgankach krakowskiego klasztoru oo. Dominikanów. Celem akcji w tej edycji jest budowa szkoły dla dzieci w Koro, małej miejscowości położonej
Kuchenne WariacjePrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniakonkursu: Przynieś danie na przyjęcie, czyli przygotuj danie, które sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, może to być danie główne, tort, ciasto, sałatka czy przekąska. Konkurs trwa od dzisiaj (19.05.2015) do niedzieli (31.05.2015) Przepisy wraz ze zdjęciem, proszę przesyłać na mój adres mailowy marta@mgotuje.pl z dopiskiem „Konkurs urodzinowy” W wiadomości proszę
Marta GotujeMąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony w taki sposób, aby warstwy były widoczne Pleciemy delikatnie warkocz... ... a następnie zwijamy w koło Na blachę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem Lemoniada miętowo-jeżynowa Więcej
KUCHARNIAcałość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.) Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt aromatyczna i smaczna, żebym pozostawiła
Codzienna kuchnia niecodzienna