sobie humoru, ale samodzielne przygotowanie smakołyków i delektowanie się nimi w miłym gronie lub w cudnej samotności to całkiem inna sprawa. Na przykład ciasto czekoladowe z bananami. Oto klasyka, którą pokochacie tej jesieni. Zatem do dzieła! Zaplanujcie sobie ten wypiek w Waszym wrześniowym menu. Antydepresyjne banany i intensywny smak czekolady Banany to witamina D, ale też kolor, który podświadomie pomaga
KulinarneImpresje.plżeby spędzić czas w gronie najbliższych. Przygotować smaczny obiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane przygotujecie bardzo szybko, a podczas oczekiwania możecie zając się czymś innym. Możecie je przygotować tak jak ja, z truskawkami, ale doskonałe
W poszukiwaniu inspiracjiorzechów tam nie ma wcale :) U nas w rodzinie od wielu dziesięcioleci. Funkcjonuje pod nazwą placek czeski i jest jednym z najpyszniejszych ciast przekładanych. Najlepsze jest na trzeci dzień. Więc, jeśli imprezę planujemy w niedzielę, placek można upiec już w piątek. Od razu przełożyć kremem, przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki do przegryzienia. A oto co jeszcze przygotowałam
Posadzone i zjedzoneokoło 50-60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilę wyrabiamy, aby je odgazować, a następnie dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na 4-5 milimetrowy placuszek. Na jego środek kładziemy sporą
Rozpustne gotowanieZachwycił mnie kunszt pań układających faworki w misterne kopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała
Codziennik Kuchennyziemniaczanej 1/2 szklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest zbyt sypkie i nie chce się połączyć to możemy dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując. Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta.Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno:BiszkoptDżem1/3 masy budyniowejPiana makowa1/3 masy budyniowejPiana kokosowaMasa
Czerwona Porzeczkajajka i ciepłe mleko.Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte dzielimy na 8 części.Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.NADZIENIE:Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy(...)każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri )Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Posypujemy obficie kruszonką.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut
Ostra na SłodkoCzęsto przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem. Warto wrócić do klasyka Jeżeli już nie masz pomysłu na kolejne ciasto, warto wrócić do klasyka. Orzechowiec jest właśnie takim ciastem, tradycyjnym ale z lekka zapomnianym. Myślę
kuron.com.pldwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut do lodówki. Na blacie lub stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto
Poezja smakunimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :) Składniki: Ciasto
Izabelawkuchniciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki. Układamy na ściereczce i przykrywamy, aby nie wysychały. Do frytownicy wlewamy olej, nagrzewamy do temp
mojewypiekiinietylkododajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków
słodki bratekZapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady albo
Niezły Młynek