ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:284/616)

Szafranowe bułeczki z migdałowym nadzieniem 262

Kochani, jutro pierwsza niedziela adwentowa. U mnie już pachnie szafranem i migdałami. Upiekłam szafranowe bułeczki z migdałami. Uwielbiam wypieki z szafranem ! jeśli jeszcze nie próbowaliście piec z szafranem to polecam ten przepis na szafranowe bułeczki nadziewane migdałową masą. Bułeczki są pyszne i bardzo aromatyczne. Typowy drożdżowy wypiek z dodatkiem zmielonego szafranu, który pięknie barwi bułeczki na żółty kolor. Przepis(...)posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka i zarób gładkie ciasto. Używając miksera użyj haka do ciasta. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

codojedzenia
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 503

dużych oczkach czekoladę mleczną i deserową. Gotowe ciasto wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki (najlepiej na noc). Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym – niezwykle smaczne, bardzo delikatne, a dla wielu – kolejne wspomnienie smaków z dzieciństwa. Na niedzielę, do kawy… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. A dla chętnych, polecam również: Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Słodkie koszyczki 174

kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na godzinę do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu dzielę na cztery części. Każdą część wałkuję na papierze do pieczenia i przykrywam drugim papierem wtedy ciasto się nie przykleja do wałka. Można lekko podsypać mąką. Foremki o średnicy 9 cm, smaruję, przekładam ciasto, a nadmiar odrywam. W ten sposób

wesoła kuchnia
Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 329

żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodajemy kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników.. Tak przygotowana masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy oddzielnie  w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 'C przez

Malinowa Kawiarenka
Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką 168

sobie znaleźć miejsca.. najchętniej miniony weekend spędziłabym gdzieś na jeziorem ale rozchorował mi się piesek, więc musiałam zostać w domu. Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-) Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto twix 200

ponieważ tego nie lubi :) Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blache z ciastem wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy

MamaOskarka
Ciasto "Snikers" (pieczony) 479

orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiamy. 2. Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy(...)blendera. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszając dokładnie cały czas aby połączyło się z budyniem. 4. Przełożenie: Blat ciasta- masa budyniowa- blat ciasta- masa kajmakowa- blat ciasta z orzechami. Schładzamy, by lepiej się kroiło

Kuchnia w czekoladzie
Faworki trydenckie. Przepis na faworki bez śmietany. 314

około 30 minut (niektóre źródła podają czas 1 godzinę). Ja często w pośpiechu rozwałkowuję ciasto już po 15 minutach. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Tniemy radełkiem (lub nożem) pasy, a następnie te dzielimy na krótsze tworząc prostokąty/rąby. W każdym kawałku robimy przecięcie w środku lekko je rozszerzając na boki (nie przewijamy ciasta

Słodkie okruszki
Bułki belgijskie orkiszowe 164

zasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy delikatnie i ostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie dzielimy na 8-10 części, z których formujemy lekko owalne bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętych

Kucharzyca
BUŁKI JOGURTOWE 206

roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.   Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia

Pani na deser
Najlepszy przepis na domowe pączki 199

zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ja odstawiam to kładąc na ciepłym kaloryferze.   Po około godzinie ciasto wyjmujemy z miski. Delikatnie zagniatamy przez dosłownie moment i dzielimy na części (około 4-5). Każdą z części wałkujemy na grubość około 1 cm (lub nieco mniej) i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy

Arbuziaki
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 280

margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto drożdżowe z serem 261

rano. Wstałam do pracy i pierwszą rzeczą jaką uczyniłam było ukrojenie solidnej pajdy placka serowego a śniadania w domu nie jadam nigdy wspomnę :D Ciasto okazało się przepyszne :D Polecam zrobić taki rarytas na niedzielę. Myślę, że goście będą zachwyceni :D Smacznego życzę :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Bułeczki z szynką. 253

odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy

Rozpustne gotowanie
Kalafior w cieście 971

Składniki: kalafior 1,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior

Dieta Rozdzielna i Zdrowie