Z okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldszklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko przyciskamy szklanką aby powstała gładka powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku
kgwjanczewoposłychajcie i oceńcie :) (M powiedział, że to "smęty", ale kto by się tam facetami przejmował...;)) A skoro już jesteśmy w "babskim" klimacie, tak jak obiecałam, dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na babkę :) Samo ciasto piekłam już daaawno temu, zdjęcia również należą do tych starszych, ale smak pozostaje niezmienny - wyśmienity. Jeśli lubicie ciasta z kawową nutą to ta babka jest
My simple kitchenmiski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). W każdej wygniatamy dołek. Nakładamy po łyżeczce marmolady. „Ściągamy” ciasto do spodu zaklejając
Ostra na SłodkoMinionej niedzieli zastanawialam sie czy znani szefowie kuchni tez maja wpadki kulinarne? Pewnie zanim doszli do tak wysokiego poziomu w kuchni na poczatku popelniali bledy jak kazdy. Wszak czlowiek uczy sie na bledach. Mi niestety bledy zdarzaja sie w przypadku ciast. Tak tez bylo wlasnie w weekend gdy z mysla o moich niedzielnych gosciach robilam ciasto z truskawkami. Chyba myslami
Przysmaki Karolkimiędzyczasie szpinak płuczemy i gotujemy na parze przez 5 minut. Możemy go też zblanszować, czyli zalać gorącą woda. Szpinak odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Pomidory kroimy na cienkie plastry(...)kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Na 5-6 minut przed końcem pieczenia na cieście układamy plasterki pomidora i dalej pieczemy
Kulinarne przygody Gatityposypania ciasta Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy i dzielimy na pół. Wylewamy połowę a do drugiej połowy dodajemy kakao. Wylewamy kakaowe ciasto i układamy maliny. (mogą być rozmrożone) pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. KREM 600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwpadłam na pomysł wykorzystania kilku z nich do mojego farszu. Farsz prosty : Feta, czosnek i zielona papryka odrobina tymianku, pieprzu i gotowe. Receptura na ciasto też nie jest jakoś super skomplikowana. Zatem do dzieła. Składniki na 1 bochenek : 500 g mąki pszennej chlebowej 8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych 260 ml mleka lekko ciepłego(...)suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). 2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. 3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto
vaniliowoczekoladowaśmietanę z masłem. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Następnie podzielić ciasto na 5-6 części i wałkować każdą cienko. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto w 2,5-3,5 cm paski a następnie każdy pasek dzielimy na kilka części o długości 7-9 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przewlekamy przez dziurkę jeden róg prostokąta. Postępujemy tak samo
Mango Papajadodaniu ostatniego żółtka miksujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto można upiec w jednym kolorze, ale idąc dalej zgodnie z przepisem dzielmy go na 3 równe części. Najlepiej użyć trzech jednakowych pojemników. Jedną część pozostawiamy w kolorze naturalnym. Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej czerwony barwnik
Smakowy Rajprzed świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy. Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce
Kuchnia domowa Aniosolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto. 3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części. 4. Jeśli mamy duże śliwki to myjemy je i dzielimy na pół pozbywając się pestki Jeśli mamy małe śliwki
Mój pomysł naefektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień... Upiekłam więc ciasto, przygotowałam zaskakujący krem, oblałam polewą i udekorowałam koralami porzeczek. Dumna jak paw, podziwiałam swoje dzieło (choć nad oblewaniem zdecydowanie muszę popracować). I, muszę przyznać, smak również mnie urzekł. Ciężkie, niemal w stylu brownie ciasto czekoladowe doskonale kontrastuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie owoców. W sumie była to masa przygotowana z kremu budyniowego z ananasem i masła. Masa była dobrym pomysłem, gdyż bez niej ciasto byłoby zbyt suche. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kakaowo-kokosowego
mecooksblacha od piekarnika Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Siekam je nożem, a następnie wyrabiam dokładnie ręką. Odrywam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta. Gotowe roladki
Kuchnia co dniaopakowanie ciasta francuskiego, 15 sztuk truskawek, 15 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach. 2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru
Tradycyjna kuchnia Kasiokazji...? Dlaczego nie. Do Mamuni mam daleko, ale rano C. rozmawiał ze swoją, i zaprosiła nas na obiad. A C. obiecał jej ciasto, nie zważając, że wyjść z domu będziemy musieli stosunkowo niedługo (od moich Rodziców dzielą nas setki kilometrów, ale do jego też mamy spory kawałek), a lodówka zieje pustkami. Poza tym miałam ambitny plan upieczenia ciasta z malinami
Pożeraczka, czyli raz adobrze