Ciasto marchewko cukiniowe z pistacjami…i pysznym sosem z twarożku, dodatkowo posypane pistacjami. Ciasto marchewkowe od dawna jest moim ulubionym wypiekiem na brzydką pogodę. Piękny
codojedzeniajedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków
Fitsweet.meWeekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido
codojedzeniadrożdży, 150 g masła, 4 jajka, 1 szkl. cukru, szczyptę soli. Dodatkowo musimy przygotować z dwa rodzaje dżemu, jajko do smarowania, ... Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem żeby podrosło. Potem dzielimy na części i wałkujemy na grubość 6-10 mm Wycinamy serca lub inne kształty i wykładamy na blachę. Żeby dodać dżem najpierw odciskamy kółko, wówczas dżem
chleba naszegoCiasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty (po 8 trójkątów). Na każdy nakładamy
Domowy Smak Jedzeniadrobiem i czosnkiem Plastry szynki (tyle ile rogalików) Plastry sera mozzarella (tyle ile rogalików) ok ½ papryki czerwonej Dodatkowo: 1 małe jajko kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem
Kuchnia w czekoladzieowsianej Szczypta soli Farsz 100 g kurek 1 łyżeczka oliwy ½ cebuli 10 g parmezanu 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej Sól pieprz Wykonanie: Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki ( 2 szt ). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Dodajemy oczyszczone i posiekane kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę
Smaki EwyLubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a
codojedzeniajedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami. Składniki (ok. 50 sztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków
Fitsweet.mePora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto , pierwsze w tym roku…
codojedzeniaLubicie migdałowe ciasto? Przepadam za migdałami, a w cieście lubię je jeszcze bardziej. Ciasto jest delikatne w smaku i puszyste. Pięknie pachnie cytryną i amaretto, które
codojedzeniapamiętajcie! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – cukier puder/ksylitol w pudrze do posypania Schłodzony arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Przy pomocy nożyka lub radełka kroimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek dzielimy na 2-3 części i nacinamy w środku tworząc otwór. Jeden z końców przekładamy przez otrzymaną dziurkę. Tak przygotowane faworki układamy na blasze wyłożonej papierem
Be Fit Be Strongziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliw ą . Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Szparagi
kulinarne odsłony patimiejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce
wesoła kuchniaPiekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste
To co kochamDziś przepis na ciasto, które zrobiłam wg przepisu z jednej z książek kucharskich, ale w swoim wykonaniu. A mianowicie chodzi o Wuzetkę. Jednak w sposobie przygotowania
Gotuję TestujęLubimy czekoladowe ciasto, nie da się ukryć! Pyszny wypie k na każdą okazję. Smakuje mi najbardziej jeśli dodam sporą ilość kakao lub gorzką czekoladę. Mocno wilgotne
codojedzeniawoda wyparuje i blendujemy nie za mocno pozostawiamy do wystygnięcia. Dwie duże blachy do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 C. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, i formujemy zgrabny wałeczek następnie dzielimy nożem na 14-16 części w miarę równych części. Robimy po dwa otwory w bułeczce odwrotną stroną np. widelca czy łyżki. I wciskamy przygotowane wiśnie
Viola cooks with passionbladym świtem!), albo też zwiedzają wszelkiej maści zabytki, ja pracuję. Od rana do wieczora, po dziesięć, dwanaście godzin dziennie. A po powrocie do domu... Piekę ciasta. W sobotę (choć właściwie była to już niedziela) skończyłam dwupiętrowy tort na chrzest o piątej nad ranem, żeby o ósmej ruszyć z nim w drogę. Małej Astrid, myślę sobie, było zupełnie wszystko jedno
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy
Kulinarne Fantazje Marioliwraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat. Dzielimy na pożądaną ilość części Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam
I tu będę miała takie teKrajanka jagodowa na czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu
codojedzeniaciasto będzie odchodzić od dłoni. Jak już odchodzi to wlewam oliwę i zagniatam do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć, czyli ciasto wchłonie oliwę. Ciasto w tym momencie jest takie fajne miękkie, dzielę więc je na dwie części i z każdej formuję kulkę, które wykładam na drewnianą deskę oprószoną mąką (możesz na blat, czy co tam masz
Blondynka GotujeKrajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo
codojedzeniachętni? Te paszteciki robiła zawsze moja babcia, a ja je uwielbiam po dziś dzień - tym bardziej, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Do dzieła więc, jeszcze zdążycie przed sylwestrową nocą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 2 kostki margaryny 400 g śmietany 2 całe jajka 2 żółtka Margarynę dokładnie rozkruszamy z mąką - musi powstać
Czary - gary w kuchniCzekoladowe ciasto brownie bounty to ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na
codojedzeniakonsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części, każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki. 4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem
Gotowanie...to proste !pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki (od was zależy jaka średnica). Układamy na oprószonym mąką blacie
Made By Mom And Sonnutelli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt
Kuchnia w czekoladziePrzy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową - murzynka z bananami i śmietaną Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych 1 pełna szklanka ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody
Różowa kuchniasię psują i nie dość, że porcje coraz mniejsze, to jeszcze sos czosnkowy nieprzyjemnie sztuczny. Ostatni dzień weekendu, niedzielę, spędziliśmy zaś na Rynku Głównym wokół Sukiennic, podziwiając małe i duże dzieła sztuki wielkanocnej, odurzając się zapachem oscypków, rozmaitych ciast, wędlin i miodu, wsłuchując się w gwar i starając się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej
Przepysznik - BLW i nie tylkoWyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy
Kuchnia w czekoladziemleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny
Mienta blogmiski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Marder&Marder ManufactureWyrabiamy przez 15 minut. Otrzymamy ładne, sprężyste, nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy ciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy na kolejne wyrośnięcie około 40 minut
Marder&Marder Manufacturecałość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy
Wielki apetytKruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym
Basia w kuchnimiód gotuję i studzę. Mąkę mieszam z sodą, wlewam chłodną masę miodową, całość mieszam łyżką,aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem wbijam jajka i zagniatam ciasto dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Dzielę na trzy części, rozwałkowuję i piekę każdą z osobna. Jakieś 15-20 min w 180-200'C. Upieczone odstawiam w chłodne miejsce. W międzyczasie mleko zagotowuję
Ciasteczkowy Potwórletniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ). Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkoletniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ). Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkojest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki 1 kostka miękkiego tofu ¼ szkl. mleka sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki
Roślinna - blog wegańskimieszając aby się połączyły, ugniatamy aż będzie miękkie. Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie należy stopniowo dosypywać mąki ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość dzielimy je na części i formujemy simity następnie jedna stronę smarujemy rozbeltanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Długość
Apetyczna babeczkaczęsto tak sobie powtarzasz? Osobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia. Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka
Mój Smak na Życieodstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję jaja ubite z topionym masłem i resztą cukru. Mieszam z drożdżami, dodaję sól i mąkę. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia, dzielę na 12 części, wałkuję i zwijam w rogaliki, ponownie przykrywam ściereczką i pozostawiam je na pół godziny. Następnie smaruję mlekiem, posypuję ziarnami i piekę przez około
Zapiski Młodej Żonyspirytusu lub octu -olej do smażenia ( ok. 1 l ) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wybijamy je wałkiem na stolnicy a następnie dzielimy na porcje i cienko rozwałkowujemy. Nacinamy paseczki, robimy nacięcie w środku i przekręcamy. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy porcjami faworki i smażymy
Maminek kulinarnywyrabiania, aby ciasto było dobrze napowietrzone, to 20 minut. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość zagniatamy je i dzielimy na 8 równych porcji. Każdą dosyć cienko wałkujemy, nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką
mojewypiekiinietylkonagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ).Po tym czasie miksujemy i studzimy.Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię
Ostra na Słodkopodlewamy odrobiną wody i dusimy aż będzie bardzo miękka.Po tym czasie miksujemy i studzimy.Dodajemy jajko, mąki , cukier oraz szczyptę soli.Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy na kluseczki.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.Podajemy gorące polane masełkiem i oprószone cukrem
Ostra na Słodkoprzesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie
Moje pyszne gotowaniemiseczce 2 łyżki powstałego sosu z dodatkową łyżeczką skrobi i dolejcie do rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia.3. FORMOWANIE BUŁEK (2 min)Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 6 części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem do wypieków. Następnie każdą
Nerds Kitchendodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką, formujemy zgrabne pampuchy, ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok.20 minut.3. W dużym rondlu gotujemy wodę
Apetyczna babeczkaDodajemy 1 jajko, rozczyn i zagniatamy przez ok. 3 minut. Dodajemy roztopione masło, zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Kiedy ciasto uroźnie wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy i dzielimy na 16 równych części, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy
Kuchnia Łukaszarozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym
Salonik smakówżółtko1 łyżka zimnej wodyNadzienie5 dużych jabłek4 łyżki brązowego cukru3 łyżki wody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki goździków1 jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Następnie każdą część owijamy folia i wkładamy do lodówki na 60 minut.3 jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka(...)się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki.Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy
Kulinarne przygody Gatityleje jak z cebra...więc ostatnia rzeczą, którą mam ochotę zrobić to wyjść na zakupy... Dlatego musimy po eksperymentować w kuchni, włączyć wyobraźnię i do dzieła...A nic tak nie zastąpi makaronu jak ciasto naleśnikowe... Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej
NaKońcuJęzykacelu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Po upływie czasu z ciasta formujemy bułeczki. Na stolnicy formujemy długi wałek, dzielimy go na części i wyrabiamy okrągłe bułeczki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułki, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny
Truskawkowa FiestaJest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek
Mia Cucina Sofietaoliwę z oliwek i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie być błyszczące. Potem odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując dwa spody do pizzy
Blondynka Gotujedusimy, aż cebula będzie miękka. Teraz odkrywamy pokrywkę, odparowujemy płyn, wyłączamy grzanie, dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, lekko studzimy. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12-16 części. Każdą z nich formujemy w gładkie kulki, które kolejno wałkujemy na placuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem(...)środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki i upiec razem z cebulakami. Polecam
Rozpustne gotowaniedodaje. Bardziej złożone i skomplikowane ciasta piekę głównie na imprezy okolicznościowe takie jak urodziny chociażby. Na tym weekendzie bez okazji zupełnie upiekłam ciasto kora orzechowa, które zalicza sie bez wątpienia do tych “wypaśnych” i wyjątkowych. Dzielę się z Wam przepisem i i zapraszam do pieczenia Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecookswodyplaska łyżeczka soliskładniki na obłożenie:3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki passatypieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki, ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części.Rozwałkujemy na kształt pizzy.Pasatte mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią.Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy
Smaki Edytycynamonowe, jesiennie. Połowa zniknęła zanim zdążyło ostygnąć. Poparzyliśmy sobie opuszki ale zdecydowanie w słusznej sprawie. Cały dom pachnie cynamonem, jabłkami i masłem. Idealne na niedzielę, z resztą od poniedziałku do soboty też będzie idealne ;). Składniki: ciasto: 400 g mąki 20g drożdży 50g masła 4 łyżki cukru trzcinowego 150 ml mleka 2 jajka szczypta soli nadzienie: 5 jabłek szampion
Brzuszki Łakomczuszkiminut. W trakcie pieczenia część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuż po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce.A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały(...)powstał kożuch.W misce ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając.Ciasto odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitykoniec stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy przygotowujemy tak samo i z takiej samej ilości składników. Upieczone blaty oddzielamy(...)wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie
Trzeci talerz