mnie trwało to ok. 1,5 godziny.Ciasto wykładamy,ugniatamy chwilę i dajemy mu 5 minut, by odpoczęło.Dzielimy je na kilka części (ja chciałam mieć większe bułki, więc wyszło mi 6 , ale patrząc, jak urosły, zróbcie je mniejsze ;p).Podzielone ciasto formujemy w kulkę i lekko rolujemy w dłoniach.Posypujemy lekko mąką i czekamy 30 minut.Robimy rowek "pupę
Kitchens Alphabetktórej dajemy serek i żółtko. Ja palcem wymieszałam to żółtko z serkiem i teraz wszystko łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. 3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2-3 porcje. Jedną zostawiamy a dwie pozostałe wkładamy do lodówki. 5. Ciasto musimy rozwałkować na jakieś
kruche babeczkiCzerwone usta. Soczyste wiśnie. Płonący wschód słońca. Ciągle szukacie pomysłów na ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie
My simple kitchenstronie ugotowac.blogspot.com i na pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne. Jeśli patyczek będzie suchy
Anielska Kuchnia AniWitajcie w niedzielę :) Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować
Izabelawkuchnisierpnia, a więc w ostatnią niedzielę wakacji, odbyła się uroczystość Chrztu Świętego naszej Wiktorii. Z tej okazji do pudełek z ciastem dla gości miały trafić m.in te babeczki. Specjalnie wcześniej "trenowałam", by przepis dobrze dopracować, a koniec końców... z dziećmi nie zdążyłam upiec :) ale zdążyłam z sernikiem i ciastem kawowo-wiśniowo-advokatowym (przepisy niebawem i ciekawe czy gościom smakowały
Kolorowy PrzepisownikPrzepis ten podpatrzyłam gdzieś, kiedyś w internetowej czasoprzestrzeni i wiedziałam, że prędzej czy później go zrealizuję. Na specjalną okazję oczywiście. A czy może być bardziej specjalna
bastalenaDziś proponuję drożdżowe muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może
Ratunku obiadKolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier(...)żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły. Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm) Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka. Smacznego
Wypieki Uliupiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła: Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia *50 g cukru (moje wyszło delikatnie słodkie, bo takie lubię(...)marcepan oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj. Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h. Smacznego! Artykuł Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNajprostszy i najlepszy murzynek w ekspresowym wykonaniu.Składniki dzielimy na suche i mokre, mieszamy, potem łączymy razem ,mieszamy dokładnie i do piekarnika. Proste i pyszne ciasto. Składniki: kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę!!. 400 g kefiru 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru ,jeśli lubicie słodsze to 1 szklanka
Ladylaura.parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy przyprawą.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Parówki pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor
Czerwona PorzeczkaSposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewamy wolnym strumieniem olej oraz wodę. Delikatnie mieszamy i dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy
Kuchnia w czekoladzieRuloniki z szynką i serem to idealna propozycja przekąski, którą można podać w trakcie przyjęcia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką i serem Składniki. 1 i 1/2 opakowania ciata francsuskiego (jedno opakowanie miało wagę 275 gramów) 6 plastrów sera Ementaler (duże kawałki
mecooksłyżeczka proszku do pieczenia dżem owocowy (u mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto z miękką margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia. Dzielę na trzy średnio-równe ;) części. Największą ścieram na tarce do wyłożonej papierem kwadratowej formy. Lekko ugniatam palcami. Smaruję równomiernie i dość grubo ulubionym dżemem (dobrze komponują
Kuchnia po mojemu