ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:289/616)

Ozdoby z masy solnej 263

jednolite kolory, bo ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia

Niebieski kubek z kawa
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 122

mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku * cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę

sierotka maRysia w kuchni
kolorowa pizza 148

papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 240

ciepłego dodajemy cukier, masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jajko, sól, mąkę i drożdże. Całość zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie, delikatnie podsypując mąką. Dzielimy na 11 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem , zostawiając boki wolne. Zwijamy w rulon, rozcinamy wzdłuż (nie przecinając jednej strony). Następnie splatamy warkocz, łącząc

Made By Mom And Son
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 150

W ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu

Ostra na Słodko
Chleb pszenno-żytni z cebulką 167

sól, wyrośnięte drożdże, wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Nacinamy ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 230

mącznemu oryginałowi. Ma za to o wieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała

W kuchni wieczorem
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 141

podwojenia swojej objętości. Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią

My simple kitchen
Wigilijne paszteciki. 183

kiedy zaczną rosnąć dodajemy jajko, wlewamy do posiekanej z margaryną mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 10 minut by wyrosło. Po tym czasie wykładamy połowę ciasta i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x40cm i dzielimy go na pół. Na każdą część, wzdłuż dłuższego boku, układamy z jednej strony 1/4 farszu (tak na szerokość około 2 cm), a krawędź drugiego boku smarujemy

Rozpustne gotowanie
Buchty z rabarbarem. 130

zajmie mu to więcej czasu.      W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy go na 1 cm kawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem

Rozpustne gotowanie
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 193

dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki.  Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy, na to plaster żółtego sera

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 240

mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 140 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka: 50 g zimnego

Domowa Cookierenka Agi
drożdżówki z czerwonymi porzeczkami 151

odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie do tej samej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Odstawiamy

chili & sugar
Bułki kukurydziane 93

wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne i nie przywierać do dłoni. I zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, przez jakieś 30 sekund, żeby je odpowietrzyć. I dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Śmietanowiec z galaretką i białą czekoladą 296

Śmietanowiec - ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa gościło prawie w każdą niedzielę na stole. W sezonie letnim masę śmietankową wypełniały kawałki truskawek. Wierzch wieńczyła polewa z gorzkiej lub białej czekolady. Albo galaretka z kawałkami owoców. Niebo w gębie! Udanej niedzieli :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 23 cm. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta(...)soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około

W kuchni Katie
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 158

czekam z kolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji. Potrzebne nam: - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 litr zakwasu żytniego - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona) - majeranek - sól i pieprz do smaku

W poszukiwaniu inspiracji
Karpatka 194

następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Studzimy i wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną

dom-agi.pl
Sernik śmietankowo-wiśniowy 239

białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę.  masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową, do drugiej białka ciasto wałkujemy, wykładamy po brzegi na wysypaną mąką tortownicę. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć serduszka lub kwiatuszki i ozdobić ciasto. Na spód wylewamy różową masę

Luźna Kuchnia
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 108

mąki (nie mieszać) CZWARTEK : zamieszać rano, po południu i wieczorem PIĄTEK : dodać 250 g. cukru (nie mieszać) SOBOTA : zamieszać i podzielić ciasto na 4 części 3 z nich należy rozdać najpóźniej do poniedziałku. NIEDZIELA : do swojej części dodać: 250 g. mąki 15 g. proszku do pieczenia 8 g. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200 ml. oleju(...)całe jajka ubite na pianę Można jeszcze dodać do ciasta ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut. Można też zrobić taki zaczyn samemu ze składników o takich proporcjach:   7 g   aktywnych suchych drożdży   60 ml (1/4 szklanki)   ciepłej wody (45°C)   375 g (3 szklanki)   mąki

Kuchnia w opałach
Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 248

porcję. Do każdej dodać ulubione składniki i zagnieść (pesto, posiekane suszone pomidory). Trzecią część zrobiłam tylko z solą morską. W razie potrzeby, gdyby ciasto się kleiło dosypać małą ilość mąki. Każdą kulkę dzielimy na 7 części i z każdej rolujemy w dłoniach lub na blacie cieńki wałek (na długość blachy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze

cooklife
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 183

odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości- gotowe prostokąty chwytamy pośrodku i łączymy brzegi w środeksos - odmierzamy 100 ml mleka

Basia w kuchni
Cytrynowiec 149

ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości   są świetne !  Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz   banalne w wykonaniu :) A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki

charlotte gotuje
Ciasto drożdżowe z owocami 338

herbaty czy kawy.  A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-).Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami moim małym, bardzo udanym eksperymentem.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
SERNIK "BAKUSIOWY" 377

gdyby tak wykorzystać zasoby lodówki? W końcu są to serki homogenizowane, podobnie jak ser wiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cm ciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatam ciasto

W kuchni Karmel-itki
Ciasto na pizzę 149

drożdże i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około

Blondynka Gotuje
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 227

przy składaniu ich na gorącej patelni - dla mnie to była największa trudność, ale nie była to trudność nie do pokonania, więc moi Kochani - do dzieła! :)   Składniki na 4 naleśniki o średnicy 24 cm: CIASTO: 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej 20 g rozpuszczonego masła sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler

Blondynka Gotuje
Truskawkowy amoniaczek 417

Pyszne ciasto które ma wiele zalet :) nie jest pracochłonne w wykonaniu, jest tanie i przepyszne ,najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą a ciasto na wilgotnieje od masy jabłkowej. Idealnie smakuje z kubkiem gorącej kawy lub herbaty ... Składniki: 4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki margaryny(...)szkl śmietany Wykonanie ciasta: Amoniak namoczyć w śmietanie ( proponuję w większym naczyniu bo w małym szybko nam wykipi :)) Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz margarynę rozetrzeć razem, dodać jajka i śmietanę z amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babeczki z ciasta francuskiego 339

sól pieprz  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy

Kuchnia Pełna Pasji