ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:186/616)

Pszenne podpłomyki z białą fasolą 249

miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i    fasolę  zmiksowaną blenderem  oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje

Moniki Smakołyki
Ciasto Pani Walewska. Ciasto Pychotka. 585

waniliowego bez cukru,1 łyżka amaretto,600 ml mleka,200 g masła,2 łyżki cukru.ponadto:400 g dżemu z czarnej porzeczki,100 g płatków migdałowych. Przygotowanie:  Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Dwie takie same blaszki (u mnie 25cm x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.  Na papierze układamy rozwałkowane ciasto lub wyklejamy spód blaszki ciastem

Aga w kuchni
Faworki 139

rękami, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy

Kolizje Smaków
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 189

pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach , szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, które znalazły się w mojej kuchni. Idealne na deszczową niedzielę! <3 Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto

Food Square
Cebularze drożdżowe z czarnym sezamem 109

Koniecznie musicie ich spróbować. Zobaczcie komentarze Tych, co już je zrobili i zachwalają pod moim postem na Instagramie . SKŁADNIKI na ciasto drożdżowe: proporcje na 6 szt. 25g świeżych drożdży 250g mąki pszennej typ 450 + 1 łyżka do podsypania ciasta 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka 50g roztopionego masła 120 ml ciepłego mleka SKŁADNIKI na farsz do cebularzy: 3 średnie(...)mąkę, jedno jajko, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy (ja użyłem łyżki), możecie wyrabiać robotem kuchennym. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką, zagniatamy dłońmi i przekładamy na stolnicę. W razi potrzeby podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 6 części. Z każdej porcji ciasta

kulinarnyJa
Ciasto ucierane z rabarbarem 181

Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to

Relaxtime
Ciasto poduszkowiec krok po kroku 194

Wiem, że ciasto poduszkowiec już jest na blogu dlatego proszę na mnie nie krzyczeć Ale pewnie nie wiecie, że jest to również najczęściej oglądane i komentowane

Relaxtime
lukier cytrynowy 226

Ludzie dzielą się na tych co to lukier lubią i na tych co niekoniecznie. Ja należę do tych co to niekoniecznie, ale czasami potrzeba na cieście coś innego niż kruszonka lub cukier puder. A że ten cytrynowy robi się dosłownie w chwilę to należy do moich ulubionych. Składniki: niecała szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie

Gotowanie z pasją
Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 188

Na blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić

Relaxtime
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 198

jajka. Wszystko dokładnie łączymy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem. Drugą część dzielimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik staropolski 254

mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut.  Gdy ciasto zupełnie ostygnie przekładamy je powidłami, owijamy w ścierkę

Apetyczna babeczka
Sernik z kakaową kruszonką. 230

miski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem ( tylko dno).  Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Radość kipiąca uśmiechem.
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 244

słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu

Grunt to przepis!
Kruche rogaliki z kremem pâtissière i gruszką 223

ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze

sama złodycz
Najlepsze pierogi ruskie 242

sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto porcjami cienko

mojewypiekiinietylko
Ciasto kakaowo korzenne z gruszką 207

piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście  i się

Życie zaczyna się w kuchni