trzeba zwracać uwagę na to, czy krem przygotowywany na ogniu się nie przypala. Jeśli tak się stanie cały będzie do wyrzucenia, ponieważ jego delikatna konsystencja przejdzie zapachem spalenizny. Ciasto karpatki dzieli się na dwie części i każdą z części piecze się osobno tak, aby powstały dwa blaty, które później będą przekładane kremem. Dobrze wypieczona karpatka będzie miała wygląd pola pokrytego
Trochę smakuminut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy
Kuchnia w czekoladzieOstatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii. I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoczyszczoną. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Dodajemy cukier oraz miód i ponownie siekamy składniki nożem. Następnie na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na spodzie dwóch blaszek (21x32cm lub mniejszej) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy osobno, po około
Smaki Na Talerzułyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Domowe ciastaszklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła Sypkie składniki na ciasto mieszamy dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami . WYKONANIE: Na spód wysypujemy połowę składników
Domowe ciastazjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko
Karo in the Kitchenbiałko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut. Pozostałe żółtko dokładnie łączę
JejKuchniazjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko
Karo in the Kitchenśmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo , szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu ! Do dzieła Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm): – 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa) – 100g oleju – 3 jajka – 3 łyżki ksylitolu/cukru – 1,5 łyżeczki
Be Fit Be StrongPrzygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki,na to wykładamy podsmażoną cebulkę i zwijamy najpierw końce do środka i potem sklejamy boki, odwracamy
Swojskie jedzonkociepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy
Izabelawkuchniokresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto wzięło udział w akcji "Ciasto na niedzielę" razem ze mną wypiekały pyszne ciacha: Lidia W ., Bożena P. , Gosia S. , Katarzyna M., Paulina K. , Dorota L. Edyta
Życie zaczyna się w kuchniTaty z nami nie ma już długo ale teraz mogę obchodzić imieniny Wojciecha, mojego zięcia. Wszystkiego najlepszego Wojtku. Dawno nie brałam udziału w naszym wydarzeniu cotygodniowym na FB Ciasto na niedzielę ale tym razem dodaję do wydarzenia Słodkości bez pieczenia ten oto deser. Szybki w zrobieniu, nie licząc czasu tężenia galaretek ale to można zrobić wieczorem dnia poprzedniego. Słodki, pyszny
Moje Małe CzarowanieJeśli szukacie inspiracji na weekendowe wypieki – zapraszam do akcji Ciasto na niedzielę 🙂 W ten weekend wypiekamy rogaliki 🙂 Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży … Czytaj dalej Wytrawne rogaliki
czarrna od kuchniBułeczki powstały w ramach akcji Ciasto na niedzielę – Bułeczki przytulone 🙂 Składniki: 1/2 kg mąki, 30 dkg pszennej tortowej i 20 dkg pełnoziarnistej np. graham 1 szklanka mleka 2 … Czytaj dalej Bułeczki z truskawkami
czarrna od kuchniciepłym mleku. Do dużej miski przekładamy wszystkie sypkie składniki, jajko, olej a następnie dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 14 części, i z każdej z nich formujemy wałeczki o długości około 30 cm. Wałeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca. Zabawa Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Wypiekały ze mną : ( Dowiecie się po zakończeniu wydarzenia
Różowa kuchniastopni z termo obiegiem. 25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski Edytystolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam
Gotowanie Patkiniedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie
Moja smaczna kuchniamieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą
Różowa kuchniacukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól i płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym
KUCHNIA POLSKArozpuszczamy, następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ja swoją szarlotkę wykrawałam obręczą do pierogów myślę że tak ciekawiej się prezentuje :) Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę . Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chilitygodniu w akcji Ciasto na niedzielę, wypiekamy słodkości z orzechami 🙂 Składniki: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody 2 szklanki mąki 100 g orzechów szczypta soli … Czytaj dalej Meksykańskie ciasteczka weselne
czarrna od kuchniSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml
Kuchnia Pokoleńdługiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser
Moje Małe Czarowaniemieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego, niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieStwierdziłam, że ostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół
Izabelawkuchnibraku pomysły i zawartości lodówki w stanie "przed zakupami" zrodził się pomysł na.. pizzę :)) Przepis na ciasto również był dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia
BezglutenowaIzabelanaturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 100 g masła
Kuchcik gotujepieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem
VioletoweKucharzenieOstatnio pozostało mi trochę kruchego, kakaowego spodu, więc zamroziłam go, a dziś użyłam do nowego przepisu. Serniczek na zimno z frużeliną malinową <3 Idealne ciasto na niedzielę. Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldstężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser
Kuchenne zapiski Edytypołączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb. Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło
chleba naszegojakieś warzywo, owoc to lecę i nie potrafię się zatrzymać Ostatnio u nas królowały szparagi (np. ta tarta ) teraz rabarbar, a zaraz pojawią się jagody!!! oj, będzie się działo. Kolejne ciasto z truskawkami i rabarbarem, dzięki czemu będziecie mieć mega wybór co przygotować. U nas zdania są mocno podzielone. Części grupy testowej bardziej smakowało to poprzednie ciasto, a kolejna część
PaleoLifestolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam
Gotowanie Patkimąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków). Każdą część formujemy w lekko owalny kształt, by uzyskać możliwie gładką powierzchnię na wierzchu. Jeśli chcemy chlebki to ostrym
Kolorowy PrzepisownikKiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanajlepiej Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 480 kcal Ciasto na każdą okazję Połączenie sernika z brownie i tiramisu Efektowne ciasto ale łatwe do zrobienia Pyszne ciasto Ciasto na niedzielę Źródło wpisu: blog Zjem to! zmodyfikowałam spód na moje potrzeby ponieważ nie lubię maku Zapisz Zapisz
Relaxtimedrożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem
Różowa kuchniaoraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia
Domowy Smak Jedzeniapierogów z mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem
Państwo Wojtczuk gotujązimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko zrobię zdjęcie”;) Biszkopt: 5 jajek
Smaki Na Talerzupiwa Dodatkowo: marmolada 1 żółtko cukier kryształ gruboziarnisty Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać, a następnie wyrobić. Owinąć w woreczek i schować na całą noc do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy kwadraty (5x5cm), kładziemy marmoladę i składamy po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Smarujemy żółtkiem, posypujemy grubym cukrem. Pieczemy
Kuchnia w czekoladzieSezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję a tym razem okazję mam wypiekać smakołyki rabarbarowe razem z dziewczynami w akcji " Ciasto na niedzielę". Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola . Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe. Składniki: - 100 gram kaszy jaglanej np. ze sklepu zielona esencja - 250 ml śmietany roślinnej
Życie zaczyna się w kuchnidługiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji "Ciasto na niedzielę" . W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo. Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki: spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki (bita śmietana
Życie zaczyna się w kuchnigóry). Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli" , zgłaszam doń swoje szczodraki:) W akcji udział biorą również: Bożena , Ania , Gosia - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją
6nieboposmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Przypominam; trwa facebookowa akcja "Ciasto na niedzielę - wypieki na 3 króli ". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : : Bożena , Ania , Gosia , Doroty , no i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą
6niebostolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam
Gotowanie PatkiParę dni przed świętami będzie dekorowanie. Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki . Biorę udział w Akcji ciasto na Niedzielę "Pierniczki
Różowa kuchniastopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto. Kokos: Ubijamy białka z ksylitolem, dodajemy kokos i łączymy składniki. Ciasto na Niedzielę piekły ze mną
Różowa kuchniaidentycznie!) Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok 20 minut, na złoty kolor. Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi. Rogale są tematem akcji "Ciasto na niedzielę
6nieboblaszki dopiero po ostudzeniu. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce. *przepis ze starych zapisków ze zmianami (ilość masła + cynamon) Smacznego Przepis bierze udział we wspólnej zabawie „Ciasto na niedzielę”. Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Małgorzata Dorota Sylwia Diana Iwona
Słodkie okruszkiramach Ciasto na niedzielę tym razem Ciasteczka . Ciasteczka które upiekłam są z pure dniowym i moimi ulubionymi przyprawami jakimi są kardamon i cynamon. Ciasteczka robi się dość szybko i bardzo prosto. Pachną przyprawami i pomarańczą, są znakomite do kawy czy herbaty, zachęcam do wypróbowania przepisu. Dyniowe ciasteczka z kardamonem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wypiek dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . R azem ze mną wypiekały: DOROTKA - MOJE MAŁE CZAROWANIE MAŁGOSIA - MARCEPANOWY KĄCIK ANGELIKA - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI LIDIA
Kuchenne zapiski Edytyprzełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 60 minut do suchego patyczka. Przepis dodaję do akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ . W akcji wzięły udział
Kuchenne zapiski Edytygarnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele . Wypiekały ze mną
Różowa kuchniacukru pudru Diamant 6 białek 1. Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. 2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części. 3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy
Kuchnia u Bietkikostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią. składniki na wierzch: ok. 150 g sera mozzarella bazylia Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy sosem i pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo
Różowa kuchniaobiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić ciasto na kratce kuchennej. Inspirację znalazłam tutaj . Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: MAŁGORZATA JOANNA
Kuchenne zapiski EdytyCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje
Moje domowe kucharzenieczęści. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo , Mal Gosia , Katarzyna
Ewusiowe Smakizarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa
6niebozimno, więc tak oto jest i serniczek na zimno, idealny na upały.Bardzo szybko się robi i składników za dużo nie potrzeba. Sernik zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę ..Inne serniki można zobaczyć u ...cdn. 50 dkg twarogu 1 duży jogurt naturalny około 3/4 szkl.cukru 5-6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki wody dowolne owoce 1 galaretka Żelatynę rozpuścić
Moje domowe kucharzenieuzyskania pożądanej gęstości. Aby ozdoby się utrzymywały lukier powinien być dość gęsty. Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. Smacznego Przepis dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę”. Razem ze mną piekły (z różnych przepisów): Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkimój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkibyć wykorzystane. Tym razem tureckie ciasteczka pod nazwą Turban Sułtana. Ciastka są chrupiące, wcale nie za słodkie z orzechowym wnętrzem, polecam. Ciastka piekłam razem z dziewczynami w ramach Ciasto na niedzielę. Ciastka Turban Sułtana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNiedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Smaki Nataliilodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" tym razem Lody dla ochłody. Sorbet morelowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierozkładamy na cieście łyżką, wylewając ją na truskawki. Dzięki temu góra truskawek pokryje się cienką warstwą galaretki i truskawki nie będą obsychać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę - Owocowe szaleństwo , organizowanej na fb. Owocowe słodkości robiłam razem z: Dagmarą Małgosią Szóstym Niebem Bożeną Małgosią Iwoną Joasią Joasią Marzenką Kasią Dorotą Magdą Danutą Pauliną Anią Przepis dołączam
Smak mojego domuSernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy Wam też tak smakował jak mnie
Moje Małe Czarowanietemperaturze 175 stopni (grzanie: góra + dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , organizowanej na fb. Przepis dołączam również do akcji kulinarnych
Smak mojego domuCotygodniowy nasz cykl Ciasto na niedzielę a w nim Truskawkowo mi! , no bo jakże by inaczej w czerwcu, tylko truskawki. Truskawek wszędzie pełno, pysznych, słodziutkich, pachnących słońcem i warto się nimi rozkoszować właśnie teraz. Moja propozycja to pianka jogurtowa na zimno bo jakże byłoby inaczej gdy za oknem ciepło i chce się czymś ochłodzić. Pianka jest lekka i bardzo kolorowa
Moje Małe CzarowanieWstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna Joanna Ł. Iwona Dagmara Małgorzata Danuta Mal Gosia Agata Joanna MS Joanna S-P Lidia Marzena
Czary - gary w kuchniSKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki. Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli
Gotowanie PatkiCiasto na niedzielę" jak co tydzień zaprasza na wspólne wypiekanie a tym razem tematem są Ciasteczka . Dostałam fajny, całkiem dietetyczny i pyszny przepis od Lidki która ostatnio trenuje jak szalona i wspomaga się między treningami właśnie tymi ciasteczkami. Polecam gorąco bo są przepyszne i znakomite na rower, po bieganiu, po spacerach i do chrupania przy kawie czy herbacie. Ciasteczka
Moje Małe Czarowaniepomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym
VioletoweKucharzenieszczypta soli Wykonanie makaronu: Na stolnicę sylikonową wsypujemy przesianą mąkę, robimy po środku mąki dołek.Do dołka wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy raz dwa ciasto które dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy cieniutko podsypując mąką.Placki muszą być cienkie i lekko jakby przesuszone. Kładziemy placki jeden na drugim i zwijamy je( między plackami posypujemy mąką). Kroimy
Różowa kuchniaWitajcie :) niedziela więc musi być koniecznie jakieś ciasto, w sobotę nie miałam czasu na pieczenie to chociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest
Sama słodycz i szczypta chilikilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy
Bajeczna KuchniaDomową tortillę robi się szybko z trzech składników – mąki, wody i oliwy z oliwek. Z dwóch szklanek przesianej mąki, 2/3 szklanki wody i 3 łyżki oliwy zagniatamy ciasto, które dzielimy na 7-8 kawałków. Pojedyncze kawałki wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można
KucharzycaDrożdże wyrosły,wbijamy jajo i dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiamy ciasto mikserem ( końcówka hak) kolo 15 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Krok 3 Ciasto wyrosło, dzielimy je na 3 części i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
Różowa kuchniaZostała mi ostatnia porcja dyni, więc dzisiaj upiekłam wilgotne ciasto dyniowe. Uwielbiam ciasto dyniowe, bo łatwo się je piecze, ma piękny złoto miodowy kolor, a przy
codojedzeniatężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały: Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna
Ewusiowe Smakipostanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek różany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna
Moje Małe Czarowanieblaszki. Kokosanki przechowujemy w zamkniętym, metalowym pojemniku (o ile jakieś zostaną). Smacznego * przepis ze starego zeszytu z moimi drobnymi zmianami Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy podajemy swoje smaczne sposoby na wykorzystanie białek. Wraz ze mną piekli
Słodkie okruszkiZaproszono mnie do cotygodniowej akcji Ciasto na niedzielę - Muffiny . Jakoś tak ochoty na słodkości nie miałam i stąd powstały pyszne, wytrawne muffiny ze spaghetti. Te obiadowe mini babeczki robi się błyskawicznie i do tego są przepyszne a są fajną alternatywą dla słodkości muffinkowych. Zapraszam do wypróbowania mojej wariacji na temat muffin. Muffiny wytrawne ze spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedobrze wyrośnięte i puszyste w środku. Podajemy po przestudzeniu. Wierzch babeczek można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego * przepis i pomysł własny Wraz z innymi blogerami biorę udział w zabawie - Ciasto na niedzielę. Tym razem wszyscy pieczemy muffinki (z różnych przepisów). Wraz ze mną piekli
Słodkie okruszkiodstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym
Wypieki Renefaktu że faworki są rewelacyjne. Polecam gorąco, warte wypróbowania chociażby w Tłusty Czwartek a jak macie włoską grappę to użyjcie jej koniecznie. Faworki upieczone w ramach wspólnego wypiekania Ciasto na niedzielę tym razem "smażymy w głębokim tłuszczu" [ klik ] Faworki po włosku czyli chiacchiere. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy
Moniki SmakołykiNowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego
Moje Małe Czarowaniesię miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Ciasto i nadzienie dzielimy na 5 równych części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy
Moniki Smakołykipiernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy
Kubki smakunastępnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną
Przepysznik - BLW i nie tylkozaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy
Bajeczna Kuchniamieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz pieczarkowy farsz na patelni (minimalny ogień) przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia. Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Dzielimy go na 7 równych pasów, a każdy z pasów na pół. W ten sposób powinniśmy uzyskać 14 prostokątów. Każdy prostokąt zginamy na pół. Do środka nakładamy po 2 łyżeczki
Słodkie okruszkiCiasto na niedzielę" tym razem wypiekamy słodkości z sezamem albo/ i z chałwą [ klik ] Wybrałam sezam gdyż już dawno miałam ten blok do zrobienia i czekał na swoją kolej a że jest w nim pasta sezamowa więc już nic nie stało na przeszkodzie. Blok jest bardzo sezamowy i pistacjowy, pyszny, zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla sportowców
Moje Małe CzarowanieDawno oj dawno nie robiłam rolady...ale nadarzyła się okazja..takie wspólne chociaż wirtualne pieczenie to fajna sprawa...tym razem wybór padł na roladę...miałam szklankę
Moje domowe kucharzenieśmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę Wypiekałam z : Asia Ania Joanna Iwona Danusia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiodstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy
Gotowanie moimi oczamiCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego
Moje Małe CzarowanieMiałam go przygotować w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Niestety choroba pokrzyżowała moje plany. Jednak gdy się coś obiecało to trzeba dotrzymać słowa. Jak już stanęłam z powrotem na nogi chłopcy szybko mi o nim przypomnieli. Czytaj więcej
Wiem co jemśmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier
sierotka maRysia w kuchnipodsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, aż wyparuje woda (ok. 5-7 minut). Ostawiamy do ostygnięcia. Rozkładamy blat ciasta francuskiego. Dzielimy wzdłuż na 3 paski, następnie na kwadraty. Na środku kładziemy kulkę farszu wielkości małego orzecha włoskiego. Na wierzchu posypujemy serem kozim. Zawijamy w sakiewki. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy w temp
tojestpyszne.blogspot.comteraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebrzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam
Różowa kuchniatylko robić. :) Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień! Także... Do dzieła! Składniki: ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego 2 jaja 200 ml śmietanki 30% lub 36% 60 g sera pleśniowego 1 1/2 świeżej gruszki świeży tymianek zioła prowansalskie Przepis: Przygotowujemy masę jajeczną
Gotowanie, czyli hobby dla każdegokolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieGotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Prawo do gotowania z pasją Sama słodycz ze szczyptą chilli Kulinarna Maniusia
Kuchnia co dniaWspaniała, rozpływająca się w ustach, niebezpiecznie kusząca do ciągłego podjadania ;-) Prosta w wykonaniu, a jakże niebanalna w smaku! Zatem do dzieła :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania nadzienie: - 3-4 garście
Wielopokoleniowonakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Moje Małe Czarowanie Kulinarna Maniusia Sama słodycz ze szczyptą chilli Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki Słodka babeczka Izioni pyszne smaki Kuchnia
Kuchnia co dniaZaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieTemperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut Ciepłe posypuję cukrem pudrem. Jest naprawdę mocno jabłkowe. (Źródło przepisu: ABC Mojej Kuchni ) Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia Smaczne przepisy
Kuchnia co dniaotwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia Sama słodycz u Asi Moje wypieki i Nie Tylko Kulinarna Maniusia Izioni Pyszne Smaki kocurkowakuchniababuni3 Moje domowe kucharzenie Eksplozja Smaku Cafe Amaretto Lili
Kuchnia co dniadzisiaj moja propozycja to sernik ze śmietany i serków waniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g żelatyna 2 .1/2 łyżki izomalt AGNEX 3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka
Różowa kuchniawyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni
W kuchennym oknie EwyWykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA
psgotujemyłyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje) Piekłam razem z: Grunt to przepis! Różowa Kuchnia Moje domowe kucharzenie Mia cucina Moje Małe Czarowanie Izioni Pyszne Smaki Cafe Amaretto
Kuchnia co dniapodanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje
Kuchnia co dniaprzykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym
W kuchennym oknie Ewygodziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C, foremki wykładamy papierem do pieczenia (osobno wycinamy okrągły spód i arkusz na boki). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy walcowate chlebki, wkładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięta. Na każdy wyrośnięty bochenek wylewamy
Rozpustne gotowanielepszego niż gofry ze śmietaną i owocami polane karmelem lub sosem owocowym. Wypiek powstał z myślą Ciasto na Niedziele- Gofry Składniki na gofry : soja waniliowa 1 lit błonnik kakaowy 2 łyżki ksylitol 150 g jaja 2 szt mąką pszenna 500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana
Różowa kuchniadzieciństwa pamiętam, że mama zawsze piekła na niedzielę jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie
Wiem co jemogóle nie powinno przylegać do dłoni. Po 20 minutach wyrabiania przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę żeby odpowietrzyć ciasto i dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na długi (dość długi) prostokąt i składamy w ten sposób, że najpierw krótsze boki składamy do środka, a potem dłuższe boki, sklejamy
Marder&Marder Manufactureprzez jakieś 15 minut, smarujemy wyrobioną kulkę ciasta olejem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znowu przez moment (ze 30 sekund) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na długi prostokąt i składamy zakładając dłuższe boki ku środkowi. Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli... :) A jak nie rozumiecie
Marder&Marder Manufactureziaren niż samej mąki. A te ziarna fantastycznie chrupią. I jeszcze lepiej smakują. Naprawdę doskonały i zdrowy chleb. Ja tylko jeden drobny błąd w nim zrobiłem. Tę ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie
Marder&Marder Manufacturewyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie
Marder&Marder Manufactureziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Marder&Marder Manufacturestanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy
e-PrzepisyKulinarneodparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy nadzienie będzie lżej układać na cieście. Ciasto drożdżowe dzielimy na 15 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem
Kuchnia ŁukaszaW weekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu "Wypiekanie na śniadanie", zabawa, która odbywa się na facebooku. Temat "drożdżówki z serem" Zabawę zorganizowali Paweł i
Basia w kuchnidłoni. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- musi podwoić swoją objętość. Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy
greenscarfpozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia
Kolorowy Przepisownikdzisiaj World Baking Day 2015 czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dodatkowo to wydarzenie zbiegło się z innym nie mniej ważnym dla mnie czyli wspólne pieczenie z dziewczynami w wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ] Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu
Moje Małe Czarowanieelastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniajabłko 1 rolka shortcrust pastry (ciasto kruche) cynamon Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy
Klaudynkowa kuchniasię chętni do jej przetestowania Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao
UgotujmyTo.plWielkanocne wypieki czas testować..na początek prosta i smaczna babka.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki
Moje domowe kucharzenietwarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji
les mirabellesciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można
KasiekGotujełyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty
VioletoweKucharzeniepleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję ok 4 minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC
Mechanik w kuchniWody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów
Lawendowe Niebośmietanki 30 %Sposób przygotowania:Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie.Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy
Słodkie Przyjemnościgarnka i podlewamy odrobiną wody.Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego
Ostra na Słodkomieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.Posypujemy kruszonką.Boki
Ostra na Słodkozmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty
Kolizje Smakówakcje na Halloween. Stwierdziłam, że też chciałabym umieścić, tam coś od siebie. Przekonały mnie do tego te wszystkie niesamowite wpisy, które już się tam znalazły. A więc do dzieła. Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać
Moje pyszne gotowaniesłodkiej paprykiDip czosnkowy:3 ząbki czosnku150g jogurtu naturalnegomała łyżeczka majonezuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolskiW misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo
Kuchenny Skrawek NiebaPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. Rozczyn wyrośnięty. Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamyi przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę. W garnku
Maminek kulinarnyChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnykroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze
W poszukiwaniu inspiracjikoniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat nasączamy i smarujemy połową kremu białego
Czerwona Porzeczkaminut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.Zwykle trwa to ok.30 minut.Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części.Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki.Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych.Pieczemy ok.35 min w 200 st.Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy
Pasje Jolkisól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kuchnia Łukaszamąk wymieszanych z solą dodajemy rozczyn, mieszamy i stopniowo dodajemy roztopione masło, zagniatamy przez ok. 5 min, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy
Kuchnia Łukaszanatki pietruszki i orzeszkowlistki świeżego oreganooliwa z oliwek EV Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa
Kulinarne przygody Gatityherbaty lub kawy. Do środka zamiast miodu można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy
My Culinary ArtDziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO: 300 g mąki tortowej szczypta soli 45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki ) około 150 ml letniej wody NADZIENIE
kolorowotorcikowoBanana obrac, obtoczyc w kakao, pokroic na plastry, skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy i poukladac na rozyczkach ze smietany. Smacznego! Ciasto bierze udzial w konkursie Ciasto na niedziele zorganizowanym przez Mikser Kulinarny
Przysmaki Karolkistopienia sie masla, polac ciasto od razu. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" edycja II pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl oraz zabawy Ciasto na niedziele zorganizowanego przez Mikser Kulinarny
Przysmaki KarolkiZapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C. Ja pieklam nieco dluzej. Tarte schlodzic. Ozdobic bita smietana. Smacznego! Dzisiejsza tarta bierze rowniez udzial w zabawie Ciasto na niedziele pod patronatem Miksera kulinarnego
Przysmaki Karolkiczasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane. Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia
W kuchni Karmel-itkisię ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich Bliskich Koleżanek zdradziła mi swój super szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarazie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta(...)również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy
Moniki SmakołykiTarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, przestudź, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Zimne ciasto pokrój na kawałki. The post Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamąkę, dodajemy rozczyn, wodę, oliwę i sól. Mieszamy składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiamy ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie - około 20 minut. ostawiamy ciasto do wyrośnięcia - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Może to zająć góra do dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło(...)chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy je i rozciągamy ciasto (najlepiej bez użycia wałka) na 4 cienkie, okrągłe placki (wielkości około 30 cm.). Układamy na specjalnych
Moje Kuchenne RewelacjeCiasto truskawkowe Wibracje Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem Składniki na ciasto: · 20 dag margaryny · 1 szk. cukru pudru · 8 żółtek · 1 ½ szk. mąki pszennej(...)ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min. 2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki 3. Galaretkę
Kulinarna Chwilazdarzyć dopiero za rok :) Ciasto : 1kg mąki, 1szkl. cukru, 1/2 kost. drożdży, 3 jajka, 1/2kost. masła, 1szkl. wody Jak już mamy ciasto, umyte i wypestkowane śliwki :) to do dzieła ! Wałkujemy kawałek ciasta i układamy śliwki...można dodać twaróg i posypać cukrem... Zawijamy... Wrzucamy do foremki... Zawijamy drugie tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C
chleba naszegonagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Końcowe przygotowanie drożdżówek ze śliwkami: Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i formuję z ciasta wałek, który dzielę na 9 w miarę równych części – ciasto możemy podzielić na więcej kawałków, w zależności jak duże chcemy upiec drożdżówki. Z każdego kawałeczka ciasta formuję kulkę i układam
Uwaga Babcia Piecze Chlebjeśli nie chce odejść od rąk możecie posypać mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie mieszamy razem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na około 12 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie, najlepiej jak najwięcej ;) Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia
Czerwona Porzeczkaprzykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć masło do puszystości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.Przełożenie ciasta:Masę budyniową dzielimy na 3 części. Układamy: 1 blat ciasta orzechowego, na to rozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund w przygotowanym wcześniej ponczu) czekoladą
Walijskie Pichceniepudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy na dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem Masa serowa 300 g sera bialego
Klaudynkowa kuchnia