ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:193/616)

Brzoskwiniowiec 156

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej  wody    1 puszka brzoskwiń

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka biszkoptowa kawowo - malinowa. 176

Witajcie :) Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami  MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalne bułki nocne 161

wierzchu mnóstwo bąbelków. Hojnie osypujemy mąką ręce i stolnicę. Naprawdę sporo mąki potrzeba – naszykujcie 2 szklanki. Jedną wysypcie na stolnicę od razu, drugą zostawcie do podsypywania. Wyjmujemy ciasto na blat, dzielimy ostrym nożem na dwie części, każdą kolejno formujemy w wąski wałek, podsypując mąką i wrabiając ją w ciasto. To ciasto jest bardzo mokre, ma wysoką hydrację (stosunek mąki

Karo in the Kitchen
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 169

gotującej się wody. Gdy kluseczka wypłynie na wierzch wyciągamy ją i próbujemy czy konsystencja ciasta jest dobra (czy się nie rozpada, czy nie jest zbyt mało słone). Jeśli ciasto jest dobre, dzielimy je na 3-4 porcje. (Pomiń jeśli nie nadziewasz klusek) Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy z ciasta 3-4 rolki ciasta. Spłaszczamy je ręcznie i każdy posypujemy

Fill The Bowl
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1232

mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto meksykańskie 96

Leniwa niedziela przy piekarniku - w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla , gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam, bo zamiast mango dałam banana i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku

pink envelope
Na urodzinach musi byc tort 161

dodajemy do niej odsaczone wisnie.Jeden blat biszkoptu kladziemy na talerzu lub platerze do ciast i spinamy go obrecza tortownicy. Pokrywamy biszkopt masa z wisniami i nakladamy kolejna warstwe ciasta. Pozostala mase dzielimy na 2 czesci i jedna z nich nakladamy na druga warstwe biszkoptu. Na gore kladziemy ostatni blat ciasta, sciagamy obrecz i caly tort (gora i boki) smakujemy ostatnia

Przysmaki Karolki
Chleb pszenno-żytni 134

którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą. Składanie. Ciasto należy złożyć dwukrotnie - pierwszy raz po 50 minutach or rozpoczęcia fermentacji wstępnej, a następnie po upłynięciu 60 minut. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie

Chlebki.pl
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 105

rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy z czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie

Marder&Marder Manufacture
PYSZNE CIASTECZKA ŻYTNIE, PEŁNOZIARNISTE Z DODATKIEM PESTEK DYNI 166

cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w osobną folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na ok.30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (przykryte folią spożywczą) na stolnicy lub na blacie

Smaczne Zdrowe
Pizza Romantica z ricottą 203

blendujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy się uzyskać jak najcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej

Poezja smaku
Grissini 124

Sposób wykonania: Połączyć wszystkie składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dzielić na niewielkie części z których należy wałkować paluszki podsypując mąką. Paluszki muszą być dość cienkie, należy pamiętać, że ciasto urośnie podczas pieczenia. Długość paluszków powinna być trochę krótsza

Na słodko lub wytrawnie
Kremówka 489

jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy) Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 36% nasionka z 1 laski wanilii

Świat Ciasta
Tacos - placki domowym sposobem 381

Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie  szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam z ciasta krążki (idealnie do tego nadaję się plastikowy talerzyk

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z zatapianą masą makową. Pyszne ciasto z makiem. 166

drugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że "makowe" łasuchy będą szczęśliwe ;) Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec :D Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej - polecam :) Składniki: (polecana forma - kwadratowa

Słodkie okruszki
Cynamonowe mini szarlotki 126

super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru wymieszanego z łyżką cynamonu 1 rozkłócone jajko Przygotowanie

Życie ze smakiem
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 190

była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne . Ciasto podałam na porce lanie  Bogucice z kolekcji Hartre . Zapraszam :)  Składniki na ciasto miodowe ; 1 kostka margaryny  1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka kopiasta

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym. 176

Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 205

wsypujemy cebulę i chwile smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i chwile smażymy. Dodajemy szynkę, doprawiamy sola i pieprzem. Wyłączamy grzanie i studzimy.      Gdy ciasto już wyrosło dzielimy je na 16 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 15x18 cm. Ważne jest żeby nie podsypywać ciasta mąką, jeśli już to minimalnie. Na każdym

Rozpustne gotowanie
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 160

Składniki:  na ciasto  300 g semoliny, użyłam De Cecco  3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce  szczypta soli  na farsz  250 g sera ricotta  2 ząbki czosnku  1/3 małej cukinii  1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek   2 łyżeczki oliwy extra virgin  sól, pieprz do smaku(...)czosnek, bazylia, oregano, tymianek  Przygotowanie:  Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny.  Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku. Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy

Moja smaczna kuchnia