ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:187/616)

ze śliwkami 145

zdarzyć dopiero za rok :) Ciasto : 1kg mąki, 1szkl. cukru, 1/2 kost. drożdży, 3 jajka, 1/2kost. masła, 1szkl. wody Jak już mamy ciasto, umyte i wypestkowane śliwki :) to do dzieła ! Wałkujemy kawałek ciasta i układamy śliwki...można dodać twaróg i posypać cukrem... Zawijamy... Wrzucamy do foremki... Zawijamy drugie  tak samo...i wstawiamy do pieczenia na 50 min/ 180 st.C

chleba naszego
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 189

nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Końcowe przygotowanie drożdżówek ze śliwkami: Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i formuję z ciasta wałek, który dzielę na 9 w miarę równych części – ciasto możemy podzielić na więcej kawałków, w zależności jak duże chcemy upiec drożdżówki. Z każdego kawałeczka ciasta formuję kulkę i układam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 167

jeśli nie chce odejść od rąk możecie posypać mąką. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie mieszamy razem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na około 12 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie, najlepiej jak najwięcej ;) Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia

Czerwona Porzeczka
KORA ORZECHOWA 222

przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć masło do puszystości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy.Przełożenie  ciasta:Masę budyniową dzielimy na 3 części. Układamy: 1 blat ciasta orzechowego, na to rozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund w przygotowanym wcześniej ponczu) czekoladą

Walijskie Pichcenie
Sernik Klaudyny 132

pudru  Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia  Dodajemy jajko i posiekana margaryne  Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod  Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy na dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta  Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem  Masa serowa 300 g sera bialego

Klaudynkowa kuchnia
Ciasto Węgierskie 181

moje najnowsze dzieło :) uwaga +18 ^^ Ciasto nie jest drogie, a w zamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe

W Moim Magicznym Domu
Karpatka :) 372

przy niedzieli popularna karpatka Ciasto: 1/2 kostki margaryny do pieczenia 1 szkl wody 1 szkl maki 5 jajek plaska lyzeczka proszku do pieczenia Wode z margaryna zagotowac do rozpuszczenia, wsypac make I proszek do pieczenia. Wymieszac do polaczenia skladnikow. Gdy ,masa ostygnie dodac jajka I ubic robotem lub blenderem. Wylozyc na forme, do nagrzanego piekarnika - 180 C, I piec

Smaki Edyty
Fit ciasto z owocami 163

Dziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto ze zdrowych składników, z dodatkiem słodkich i soczystych śliwek.  Ciasto jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół

Healthy food explorer
FIT BROWNIE Z BANANAMI, OBŁĘDNIE DOBRE! 212

pieczemy dalej. Ważna uwaga: kiedy na podpieczone ciasto wykładasz plastry z banana, nie wyciągamy ciasta, tylko robimy to przy otwartych drzwiach piekarnika. Uważaj aby się nie oparzyć. Ciasto studzimy całkowicie. Dzielimy na 6 części, jedna ma 133 kcal.   Ciasto jest przepyszne! Polecam

SMYKWKUCHNI
Bułki z dziurką. Bajgle. 159

wodę, mieszamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 10 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy w bułeczkę, w której robimy dziurkę palcem albo trzonkiem drewnianej łyżki , otwór lekko poszerzamy . Tak uformowane bułki kładziemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym. 141

jaką ma kwaśna śmietana. W przepisie wykorzystałam dwa rodzaje mąki, obie bezglutenowe. Ryżowa nadaje ciastu lekkość a kokosowa zagęszcza ciasto i dodatkowo podnosi walory smakowe.  Zatem do dzieła. Składniki na ciasto( na ok 10 sztuk) : 375 ml mleka kokosowego lub sojowego 357 ml wody ( zwykłej lub gazowanej jeśli lubicie bardziej puszyste naleśniki) 270 g mąki ryżowej 2 jajka

vaniliowoczekoladowa
Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 117

ciasto było na starym blogu kilka lat temu pod nazwą Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę. Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta.   Ciasto zaskakuje swoją prostotą, wręcz lenistwem przy

Leśny Zakątek
ciasto 165

Pierwszy weekend majowy, niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka. Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu i już. Trochę mąki, drożdże, cukier, ciepła woda, masło... ...czas na wyrośnięcie... Dżem, powidła, marmolada.... wałek, foremka... ...piekarnik 180 st. C / 60 minut. No i mamy pyszne domowe ciasta :))) Smacznego

chleba naszego
Bułki do hamburgerów 151

Wlewam pozostałe mleko, dodaję rozczyn, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na porcje. Z ciasta formuję okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. Bułki układam na blaszce, smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję sezamem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla makowa 141

dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część

magiczna kuchnia Kasi