Bajkowa szarlotka z bananami 159rozkoszną ścieżką. Zimowe impresje kulinarne Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem ma naprawdę ciekawy smak, który docenią nie tylko nasi najmłodsi. Szarlotki w okresie jesienno-zimowym są ciastami, które najczęściej goszczą na stole Agaty (i chyba w większości domów). Zapach pieczonej szarlotki(...)banany (waga po obraniu 200g) 2 łyżeczki cukru waniliowego (10 g) Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, całość siekamy nożem, dodajemy jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy jabłkowej. Jabłka: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
KulinarneImpresje.pl
Zebra z borówką 276Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie
Różne smaki w kuchni
Zebra z borówką 264Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie
Różne smaki w kuchni
Ciasto Marlenka z masą krówkową. 257Dziś przychodzę do Was z kawałkiem pysznego ciasta! musze Wam powiedzieć, że to uplasowało się naprawdę wysoko na mojej liście ulubionych ciast. Polecam bo jest bardzo smaczne! Składniki na ciasto; 15 dag masła lub margaryny 60 dag mąki pszennej 3 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 łyżka octu 3/4 łyżki sody 2 jajka Składniki(...)ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei. Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko
Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 240ciasta. Fermentacja wstępna. 1,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą. Składanie. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut
Chlebki.pl
Bakaliowa Odyseja 554piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 247pomimo że zajęło nam to ponad tydzień chleb był świeży, pachnący, nie kruszył się, nie spleśniał – był po prostu bardzo smaczny. W zakładzie produkuje się również chałki. Ciasto jest najpierw dzielone na odpowiedniej wielkości porcje potem maszyna wałkuje je na odpowiedniej grubości ciasto i zwija w wałki. Potem to już czystej postaci popis kunsztu pracownika, który z kilku wałków zaplata
królestwo garów
Jabłecznik w biszkopcie 185ciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje
Moje domowe kucharzenie
Ciasto z nektarynkami i jagodami 167Bardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki
codojedzenia
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 189zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Gdy ciasto ładnie nam wyrośnie dzielimy je na 12 części. Z ciasta formujemy kule i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawiamy na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie
My simple kitchen
Rolada kawowa z masą kawową 230Prawie wszystkie ciasta, które trzeba upiec są mniej lub bardziej czasochłonne. Na blogu znaleźć możecie przepisy zarówno na ciasta szybkie jak i te, do przygotowania których potrzeba więcej czasu. Rolada kawowa Dzisiejsze ciasto wpisuje się w kategorię ciast szybkich. Ciasto, na które przepisem dzielę się z Wami to rolada kawowa z kawową także masą. Jest to ciasto wymagające pieczenia jednak(...)fakt, iż ciasto jest niskie nie potrzeba go długo trzymać w piekarniku. Po upieczeniu ciasto daje się łatwo wystudzić więc tutaj też nie musimy czekać godzinami jak w przypadku chociażby sernika. Ciasto przełożyłam kremem na bazie mascaropne i bitej śmietany, z dodatkiem kawy oczywiście. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz
mecooks
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 201Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Tarta(...)będzie się łatwo kroić na kawałki. Ubij śmietankę i wymieszaj z zimnym jogurtem. Ułóż po łyżce śmietany na każdy kawałek ciasta i posyp borówkami. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Tarta cytrynowa – deser na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
SZARLOTKA Z BEZĄ 197miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru oraz starte na tarce masło. Ucieram palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Z ciasta formuję kulę, dzielę na dwie części - 2/3 i 1/3, zawijam w folię spożywczą. Większą część ciasta wkładam do lodówki, mniejszą do zamrażalki. W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram i ścieram na tarce
JejKuchnia
Babka kokosowa 188źródło: Instagram Babka to dla mnie smak dzieciństwa. Pamiętam jak jako kilkulatka na pytanie mamy, "Jakie ciasto upieczemy na niedzielę?", prawie zawsze odpowiadałam, że babkę. ^^ Nadal jest to jedno z moich ulubionych ciast. Teraz jednak za każdym razem eksperymentuję i testuję rożne wersje tego deseru. Tym razem padło na kokos i, według mnie, był to strzał w dziesiątkę
Kuchenny Double Trouble
Jagodzianki. 277oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 8 równych części. Oczyszczone jagody mieszamy z cukrem. Każdy kawałek ciasta kształtujemy na gładką kulkę, delikatnie je spłaszczamy, napełniamy jagodami z cukrem, zamykamy szczelnie
Symfonia smakowa