ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:188/616)

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem. 176

uwielbiam ten zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty

Izabelawkuchni
Ciasto Lion – szybkie, bez pieczenia 498

potrzeba kilku godzin w lodówce, aby śmietana odrobinę zgęstniała i herbatniki skruszały. Ale powiem Wam… warto poczekać, zatem biegnijcie do sklepu (lista zakupów poniżej) i do dzieła… Składniki na ciasto (spód) ok. 350g herbatników puszka masy krówkowej (ok. 400g) Składniki na masę mascarpone 3 opakowania serka mascarpone (750g) 150g śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3-4 batoniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka zebra waniliowo-kawowa 628

mąki pszennej pomieszanej z proszkiem do pieczenia, ale ważne, by zrobić to za pomocą łyżki lub szpatułki (by piana nie siadła). Następnie lejąc cienkim strumieniem, wkręcamy do ciasta masło.  Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy, a do drugiej dodajemy dwie łyżki kawy Inka.  Do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy

Poezja Smaków - blog kulinarny
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 187

ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. SERA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. SKŁADANIE: Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy

Pani na deser
Ciasto kokosowo - śmietankowe 476

opakowanie wiórki kokosowe 200 g Sposób przygotowania: Kruche ciasto :  mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko,  dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce. Masa: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier,  następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki. Blachę wykładamy papierem

Cukier&Puder
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej+dodatki=idealne danie na wynos 127

którzy nie są na diecie, mają okazje poznać świetny przepis na ciacho tylko z 3 składników, które możecie przygotować w każdej chwili. Ja piekę całe ciasto dla siebie, dziele je na pół i mam 2 przepyszne posiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam do podobnego przepisu, praktycznie z tych samych składników, tylko od razu całość jest zawarta

zdrowo i aktywnie
Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej+dodatki=idealne danie na wynos 165

którzy nie są na diecie, mają okazje poznać świetny przepis na ciacho tylko z 3 składników, które możecie przygotować w każdej chwili. Ja piekę całe ciasto dla siebie, dziele je na pół i mam 2 przepyszne posiłki na wynos i Wam również polecam.👌 Dodatkowo odsyłam do podobnego przepisu, praktycznie z tych samych składników, tylko od razu całość jest zawarta

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jabłecznik 208

proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części i robię z nich kulki i wkładam na 30 min do lodówki. Po 30 min jedną kulkę rozwałkowywuję i wkładam do blachy wyłożonej papierem

Tanio smacznie i prosto
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 224

dorodne kawałki łososia. Gdzieś w lodówce pewnie znajdzie się jakiś twarożek. A ja mam ochotę na coś prostego, acz smakowitego. Zawijał fartuszek wokół ciała, zakasuję rękawy i do dzieła! ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. /własny;/ opakowanie ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę

W kuchni Karmel-itki
{Bez)grzeszne śniadanie: Babeczki z batatów 162

rozpłaszczamy rękami na blacie, posypujemy mąką i składamy na pół. Potem jeszcze dwa trzy razy powtarzamy czynność. Efekt jest taki, że po upieczeniu ciasto batatowe zachowuje się jak ciasto francuskie, czyli dzieli na osobne płaty. Zostawiamy Waszemu uznaniu ile dodać masła. Nasze odchudzone babeczki były pyszne. Cały ich urok polega na tym, że są chrupiące z zewnątrz a środek jest

Niedzielny kucharz
Szarlotka z bezą 224

Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki (nie musi być na długo, chodzi o to by stało się trochę twardsze - będzie łatwiej wykleić nim dno foremki). Gdy ciasto schłodzi się, dzielimy je na trzy części - jedną z nich ponownie odkładamy do lodówki, a dwiema pozostałymi wylepiamy dno i boki blaszki, w której będziemy piec szarlotkę (u mnie

Czary - gary w kuchni
Piernik staropolski 204

dokładnie wyrabiamy (jest ono bardzo gęste, dlatego też najlepiej wyrobić dłonią). Wstawiamy do lodówki na 5 tygodni.Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na dwie godziny przed wałkowaniem. Kiedy ciasto będzie miękkie, dzielimy na dwie części i wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę

Salonik smaków
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 208

gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie równe części , formujemy każdą w ciasną kulę i zostawiamy na 15-20 minut pod lnianą ściereczką na blacie, żeby pozwolić się rozluźnić pasmom glutenu – bez tego pizza

Karo in the Kitchen
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 195

siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną

Kuchnia MagdaLeny
Ucierane z malinami i borówką 224

Szukając i zastanawiając się nad ciastem, trafiłam na książkę "Smaki natury". Jeśli się nie mylę to kupiłam ją w Biedronce jakiś czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia

Różne smaki w kuchni
Drożdżówka z owocami lata. 250

mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach  Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto jagodowe z kruszonką 202

Sezon jagodowy praktycznie już się skończył. Gdzieniegdzie jeszcze trafiam na pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę , delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem. Ciasto jagodowe z kurszonką Składniki: na formę o średnicy 26 cm 150 g miękkiego masła, u mnie solone 180 g cukru

codojedzenia
Mazurek orzechowo kajmakowy 189

koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zargniatamy to momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej robimy

Kuchenne Wariacje