Wiem, że ciasto poduszkowiec już jest na blogu dlatego proszę na mnie nie krzyczeć Ale pewnie nie wiecie, że jest to również najczęściej oglądane i komentowane
RelaxtimeLudzie dzielą się na tych co to lukier lubią i na tych co niekoniecznie. Ja należę do tych co to niekoniecznie, ale czasami potrzeba na cieście coś innego niż kruszonka lub cukier puder. A że ten cytrynowy robi się dosłownie w chwilę to należy do moich ulubionych. Składniki: niecała szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie
Gotowanie z pasjąborówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka. Wylepiamy nim foremkę na tartaletkę. Robimy tak z pozostałym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneNa blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić
Relaxtimejajka. Wszystko dokładnie łączymy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Do naoliwionej miski przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt koła i wkładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem. Drugą część dzielimy
Dzieje kuchennej Wiewiórymleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez 20-25 minut. Gdy ciasto zupełnie ostygnie przekładamy je powidłami, owijamy w ścierkę
Apetyczna babeczkamiski przekładamy ser, dodajemy jajka, mleko, blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem ( tylko dno). Ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną częśc ścieramy na grubych oczkach tarki i dokładnie wykładamy nim dno. Dociskając. Wylewamy masę serową a na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Radość kipiąca uśmiechem.słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się bardzo mięciutkie i delikatne w smaku. Stopień nadziania niestety już nie tak obfity , jak przy pierogach gotowanych. A szkoda :( Gdybym poprzestała wyłącznie na tym daniu
Grunt to przepis!ocieplać dłońmi masła. Kulę wrzucamy na 40 minut do lodówki, po tym czasie dzielimy na 3-4 części, które formujemy w mniejsze kulki. Po kolei rozwałkowujemy ciasto na okręgi i dzielimy jak pizzę na trójkąciki. W najszerszej części wykładamy łyżkę kremu pâtissière i plasterek obranej i oczyszczonej gruszki, zwijamy do środka. Każdego rogalika smarujemy delikatnie białkiem, układamy na papierze
sama złodyczsól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. W dużym garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli. Gotowe ciasto porcjami cienko
mojewypiekiinietylkopiernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście i się
Życie zaczyna się w kuchniUgniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę 15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto
Słodkie PrzyjemnościPyszne dzieło mojego męża. Może i z gotowych produktów, ale podziwiam i doceniam jego kreatywność i pomysł. Gorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage
Malinowe Pocałunkinigdy nie zdąży ostygnąć. Cała rodzinka lubi je na ciepło z lodami. Kupiłam dzisiaj lody bio truskawkowe, no bo kto powiedział, że ciasto kruszonka trzeba jeść z waniliowymi lodami! Mam nadzieję, że rabarbar urośnie do następnej niedzieli, bo crumble był niezwykle popularny i zniknął w mgnieniu oka. Dzieciaki już się dopytują, kiedy znowu je upiekę. Jeśli lubicie ciasto kruszonka
codojedzeniachowamy je do lodówki. To jest opcja, jeżeli chcę mieć drożdżówkę ciepłą i pachnącą na rano wkładam je do lodówki, jeżeli mi się spieszy omijam ten krok.Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na małe części, u mnie wyszło ok 30. Każdą część rozpłaszczamy, wykładamy po łyżeczce lub nieco więcej nadzienia jeśli lubicie. Następnie sklejamy każdą bułeczkę zbierając brzegi ciasta
Kocham Czekoladęmieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego. Z tak przygotowanego farszu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!niedzielę też nie dałam odpocząć piekarnikowi – wręcz przeciwnie! Pracował na pełnych obrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego
Ostra na Słodkowodę oraz cynamon. Gotujemy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia gdy mus zacznie gęstnieć. Składniki na ciasto zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym
Gotowanie i blogowanierozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm i przekładamy na podsypana mąką blachę do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Golonkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, galarety i dzielimy na kawałeczki. Ciasto smarujemy sosem chili za pomocą np. sylikonowego pędzla, bardzo cienką warstwę, żeby nie przesadzić z ostrością. Na całe ciasto nakładamy ser, dodajemy golonkę i kapary. Doprawiamy mieloną papryczką
Moniki Smakołykiosolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy. Następnie do masy wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków. Z porcji ciasta formujemy okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki
Dieta bez mlekaprzykład: papryka oraz mięsko pokrojone w paski, cebulka w piórka, a ser w drobną kostkę). Przez końcem wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 9 części, każdy fragment ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i szerokości około 10 cm. Krążki ciasta umieszczamy na blaszce od piekarnika
KulinarneImpresje.plpiękną słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszne ciasto z galaretką i owocami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa : 150g serka homogenizowanego waniliowego, 1 opakowanie galaretki żółtej, 1 opakowanie galaretki czerwonej
Tradycyjna kuchnia Kasiprzykryciem do wyrośnięcia. Ser żółty, szynkę oraz oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, wszystkie składniki farszu łączmy ze sobą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy, dzielimy na dwanaście części.Każdą część ciasta wałkujemy, smarujemy ketchupem, układamy porcję farszu i zlepiamy tworząc okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem
Bajeczna Kuchniarazem – w wersji na słodko – ciastka francuskie z marmoladą. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- marmolada twarda- 1 jajko- cukier puder lub lukier Płaty ciasta rozwijamy. Jeden dzielimy na 12 części. W każdym prostokącie wycinamy pośrodku kółko (można kieliszkiem). Kółka odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (upieczemy je potem). Powycinane kawałki kładziemy na drugi – cały płat
mojewypiekiinietylko