gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża, kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy(...)łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach, następnie ciemną część na którą nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku przykrywamy ubitymi białkami na wierzch ścieramy drugą część białego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy
kgwjanczewopienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych na drobno pistacji. Zagniatamy. Każdą z części rolujemy i na przemian splatamy w warkocz. Układamy na kształt wieńca
Made By Mom And Sonwyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na 10 – 12 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejało do stolnicy. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika, pojedynczo(...)Rada: jeśli przygotujecie mniejsze podpłomyki, to można je układać na kratce w piekarniku , tyle ile się zmieści, ale czas pieczenia należy wydłużyć o 1 min. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki. Smacznego
Moniki Smakołykiświetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy do szkoły. Jeżeli jesteście wielbicielami ciasta marchewkowego, to te babeczki zasmakują Wam równie bardzo! Do dzieła Czy próbowaliście już ciasta marchewkowego z masłem orzechowym i popcornem ? Składniki na 12 babeczek: – 200g mąki żytniej – 100g orzechów włoskich – 100ml oleju – 3 marchewki – 1 banan
Be Fit Be Strongciasta (ciasto nie może być tęgie może się lekko lepić do rąk).Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na równe części (około 11-13 pączków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na ręce, nałożyć marmoladę, zlepić brzegi formując pączka. Odkładamy pączki na stolnicę podsypując mąką - lekko spłaszczamy. Pączki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 - 3 łyżki kakao MASA MLECZNa * 1/2 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru(...)opakowania cukru wanilinowego/pół laski wanilii * 2 szklanki mleka w proszku * ja dodałam jeszcze troszkę soku z cytryny i aromat śmietankowy (aby nie było za słodkie) Do dzieła!!! Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio
sierotka maRysia w kuchniOtwieram sezon na dynię na co do jedzenia! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się
codojedzeniabyć ciepłe. Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry) Wierzch
W kuchennym oknie Ewyjeśli nie chce się skleić dodajemy trochę kwaśnej śmietany). Wkładamy do lodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy
Rozpustne gotowaniemieszam, przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam do wyrośnięcia na noc. chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie tuż po wyrobieniu ciasta chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie po wyrośnięciu W niedzielę rano : sporą garść ciasta odkładam na następny raz i wkładam do lodówki. Resztę ciasta przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Dziś wyrosło w ciągu pół godziny
Weekendy w domu i ogrodzieproszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczków i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli nie ma czasu – pomija(...)czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta. Wałkujemy na prostokąt większy niż blaszka. Nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wykładając dno i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek
mojewypiekiinietylkooczyszczonejSkładniki na krem:1 l mleka 3,2 %1/2 szklanki cukru 120 g masła1 cukier waniliowy2 żółtka1 szklanka kaszy manny2 łyżki soku z cytrynyCiasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze(...)oraz masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje
Bon Appetit Małgorzatysobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne... Przepis wkrótce... Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..ale nie mam pojęcia co się stało..spróbuję to naprawić, chociaż(...)przy okazji...wyszukiwarka przepisów nie działa ..a może ktoś wie jak to naprawić...Widziałam na kilku blogach,że wyszukiwarka też nie działa .. Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam tutaj ...ja upiekłam inny biszkopt... 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić
Moje domowe kucharzenieSpotkanie rodzinne? Domówka? A może spontaniczna wizyta niespodziewanych gości? Bez względu na okoliczności zawsze warto mieć w zanadrzu porcję ciasta francuskiego! Można z niego wyczarować zarówno przekąski słone jak i słodkie. Ja tym razem musiałam stworzyć awaryjnie coś dobrego na porę obiadowo-kolacyjną. Podczas zakupów w pobliskim Lidlu przypomniał mi się dawny i bardzo lubiany przepis na tartę(...)wiele bardziej praktyczna, nie trzeba się tak męczyć z rozkrajaniem tarty czy z myciem naczyń. Jeśli jesteście chętni na degustację to przygotujcie sobie lampkę dobrego wina i... do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach) kilka małych pomidorków (koktajlowych, cherry lub daktylowych) 1/2 serka typu włoskiego ok. 30 g sera żółtego ząbek czosnku 2 jajka sól
Kuchnia Elliekawałki, siekamy masło łącząc je z mąką dodajemy jajka cukier i wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać bardzo szybko ponieważ zawiera sporo masła i może się rozpuścić. Z ciasta lepimy kulkę dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą jedną część wkładamy do zamrażalnika drugą do lodówki na minimum 30 minut. 2. Jabłka obieramy, myjemy kroimy w ćwiartki(...)cynamon, odrobinę wody i dusimy aż zmiękną. 3. Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy nasze ciasto z lodówki będzie wystarczająco schłodzone, wałkujemy i wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
Mój pomysł na