ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:205/616)

Zemsta Teściowej 247

łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych   Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm.   Pieczemy przez ok. 30 minut w 160C. Studzimy. Drugą część ciasta wykładamy

Passion of Cooking
Domowe jagodzianki, jagodowe bułeczki 188

Wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu

Basia w kuchni
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 276

odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło

Ostra na Słodko
Ciasto Kruszynka 266

szkl mleka3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3)Dodatkowo:polewa czekoladowaPrzygotowanie:Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół.  Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik

charlotte gotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 159

słodką oraz gałką muszkatołową. Pół szklanki soczewicy czerwonej zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy z dodatkiem łyżki masła. Gdy soczewica ładnie napęcznieje, przyprawiamy kminkiem mielonym. Następnie cedzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych części. Na każdej z nich układamy plasterek sera żółtego oraz dodajemy łyżeczkę ketchupu. Następnie rozkładamy po równo pozostałe składniki na środku każdego kawałka ciasta

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 238

otrzymamy miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów( a o to w upał też nie trudno :)). Piekarnik nagrzewamy na 180*C(termoobieg). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 9 mniej więcej równych części - np. formując z niego podłużny wałek i krojąc go na kawałki. Każdy kawałek będzie naszą jagodzianką, a więc z ciasta formujemy

Symfonia Smaków
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 273

plastyczne ciasto, które to formujemy w kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż do podwojenia jego objętości.Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy je na 3 równe części i wałkujemy na kształt średniej wielkości koła ( o grubości ok. 1-1,5cm.) - jeśli nam się to nie udaje, można  rozwałkować ciasto

Symfonia Smaków
Mazurek kajmakowy 180

słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Orkiszowy chleb z amarantusem i czarnuszką na zakwasie 121

tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać czarnuszkę i otręby. Wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 223

sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części.2. 1 część ciasta rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy. 3. Tworzymy prostokąt i wzdłuż dłuższych boków układamy farsz (tak jak na zdjęciu

Wypisz Wymaluj
Chałka 140

ciasto powinno podwoić swoją obiętość. Straci też swoją lepkość, a co za tym idzie, będzie łatwiejsze w dalszej obróbce.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Posypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy je na trzy części. Z każdej z nich formujemy wałek. Końce z jednej strony łączymy ze sobą i podwijamy pod spód. Zaplatamy warkocz. Na końcu ponownie podwijamy ciasto

W mojej holenderskiej kuchni
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 135

Podczas tej czynności powinno się ono stawać mniej klejące. Znów wkładamy je do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W końcu przekładamy nasze ciasto na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy. Powstałe placuszki smarujemy tahini (1/2 łyżeczki na każdy) i wsypujemy kilka kawałków czekolady. Delikatnie zalepiamy nasze kawałki

DominikaDolci
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 171

sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami(...)miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Odstaliśmy również smaczny lunch i upominki na drogę:).     Podczas warsztatów powstawał również film pokazujący nasze dzieła. Na kanale Nasze Ciasto możecie go obejrzeć: „Warsztaty świąteczne z Kasią i dr Oetker” . Na końcu nie zabrakło oczywiście pamiątkowego, grupowego zdjęcia:).   Pozdrawiam serdecznie

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 231

sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami(...)miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Dostaliśmy również smaczny lunch i upominki na drogę:).  Podczas warsztatów powstawał również film pokazujący nasze dzieła. Na kanale Nasze Ciasto możecie go obejrzeć: „Warsztaty świąteczne z Kasią i Dr. Oetker”. Na końcu nie zabrakło oczywiście pamiątkowego, grupowego zdjęcia:). Pozdrawiam serdecznie

Mała Cukierenka
Ciasto ‘Biała Dama’ – kuchnia podkarpacka 738

biszkoptu na białkach (czyli Białej Damy) i biszkoptu klasycznego. Biały biszkopt wykłada się kupkami na blaszkę, a luki wypełnia się biszkoptem klasycznym i piecze jako jeden blat. Ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Dzieli się je na 2 blaty. Sernik pieczony jest osobno. Połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego z sernikiem i kremem budyniowym to bardzo udana, delikatna kompozycja smakowa, a ciasto jest

Trzeci talerz
Rewelacyjna tarta bez pieczenia, z kremem i owocami 206

ciasteczkowym spodzie to bardzo łatwy i szybki sposób na wspaniały deser, którym zaskoczycie swoich domowników i gości. Nie ma się co więcej rozpisywać - bierzcie przepis i do dzieła. To jest idealne ciasto na nadchodzący weekend! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
BAJADERKA 144

skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy

Ciastka - domowe słodkości
POEMAT JOGURTOWY 214

pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego 200 g wiórków kokosowych 1 - 2 brzoskwinie Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki.  Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki ślado - łapki. 159

wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka części i wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowy wieniec z białą kiełbasą 218

dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną część ciasta rozciągamy tworząc okrąg i rozpłaszczamy. Pozostałe dwie części rolujemy w wałeczki długości ok. 10cm. Białą kiełbasę

Gotowanie i blogowanie
Kruche ciasteczka... 242

chwili możecie wgnieść w ciasto trochę cukru pudru, albo posypać już na blaszce przed pieczeniem i włożyć do pieca.. :)   Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka

Zainspiruj się kuchnią