ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:205/616)

Domowe hod-dogi 168

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe z makiem 126

będzie elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem

Gotowanie moimi oczami
Bułki hamburgerowe 116

wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolita masę, przekładamy do miski  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość czyli na min 40 min. Jak już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia

Piekielna Kuchnia Pati
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 181

Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 ml gorącej wody  pół kostki stopionego masła  szczypta soli  Składniki na farsz:   750 g kapusty kiszonej  20 g suszonych

pieprzny smaczek
Chleb z prażonymi ziarnami 173

zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy  w bochenki, układamy na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Bułki wrocławskie takie z przedziałkiem 126

którzy wyrabiają ciasto ręcznie powinni wydłużyć czas ok 2-3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na godzinę . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy na 10-12 części po ok 85 g każda porcja ,formujemy bułki i obtaczamy w mące, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką , przykrywamy ściereczką

Wypieki Rene
Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach 265

zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło (ok. 1h). Ciasto może leżeć w lodówce do dwóch dni. 5. 15 minut przed wałkowaniem wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je sobie na mniejsze porcje, wałkujemy, wycinamy kształty. 6. Wycięte pierniczki układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

two broke sisters
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 143

świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: - 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce) - 2 parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek

Bananowe Pole
Pierogi z nadzieniem z dyni! 170

proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej - 8 łyżek wody - 4 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy

SMYKWKUCHNI
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 199

usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania

zobacz ich smak
Pszenne bułeczki 135

przeze mnie co najmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę  zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika

Maślane ciasteczko
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 143

Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką.  Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa

Karczma Honorietty
Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem 496

przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ok. pół godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie robimy budyń, trochę gęściejszy niż jest napisane na opakowaniu. Studzimy. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je i formujemy na 10 bułeczek... układamy je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 15 minut pod ściereczkę. W tym czasie robimy kruszonkę, łączymy

Pelusiowa Kuchnia
Przekręcony strudel gruszkowy 109

Kolejne podejście do konkursowego  Strudla  inspirowanego przepisem ze strony Związku Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn ,   #gallorosso . Sezon na gruszki w pełni. Zatem do dzieła! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka kilka kropel aromatu arakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g

Karczma Honorietty
Ciastka francuskie z jabłkami 171

Łatwiej się rozwija i nie pęka. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę, posypujemy cynamonem. Ponieważ moje jabłka były słodkie, a ciastka będą „lukrowane” nie dodawałam cukru. Płaty ciasta rozwijamy i dzielimy na 6 prostokątów każdy (razem będzie 12 ciastek). Jajko mieszamy w miseczce. Przy użyciu pędzelka smarujemy boki prostokątów (będą to miejsca łączenia ciastek). Na środku każdego (po przekątnej

mojewypiekiinietylko