ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:213/616)

Pizza z bakłażanem 166

resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam

wesoła kuchnia
Ciasteczka na choinkę 164

łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni

Ania i Marcin gotują
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 189

drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Dosypać żurawinę. Wymieszać. Odstawić ciasto na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. W niedzielę rano : Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z białą czekoladą 179

W ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy ciasteczka ...ja jakoś nie mogłam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 178

Słodka propozycja na Dzień Dziecka  Tematem ostatniego, niedzielnego pieczenia były ciasteczka "Pieguski" . Przepis banalnie prosty w wykonaniu, a jego efekt jakże pyszny! Miałyśmy tu szerokie

Grunt to przepis!
Mufinki z winogronami 176

Kolejny weekend...oj jak ten czas szybko leci...i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem wybór padł na mufinki..mufinki są bardzo proste i szybkie do zrobienia

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 179

natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu).      Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku. Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 219

też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu).        Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku.        Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części

Rozpustne gotowanie
Co w "maminej" torbie piszczy... A do tego placek z dżemem. 409

Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą ścieramy na grubej tarce wprost do formy. Wykładamy dżem i przykrywamy utartą, drugą połową ciasta.Pieczemy około 45 min. w temperaturze 180 - 200 stopni.Smacznego

Miksturownik
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 185

Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu

Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 145

Jeśli mowa o niedzielnych rytuałach to zawsze mi się niedziela kojarzy z domem pachnącym ciastem. Czasami kupnym, ale zawsze :) Jednak jak byłam mała to zawsze Mama krzątała się po kuchni i czarowała jak dla mnie cuda. A wspomnienia ciasta to drożdżówka. Taka zwykła z kubkiem najlepiej zimnego mleka. A tym czasem w naszym domu drożdżówka w całkiem innym wydaniu

Gotowanie z pasją
Jagodzianki 150

cienką strużką. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, to możemy zacząć wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Jeśli ciasto mocno się klei, to podsypujemy dłonie mąką. W mikserze zajmie to około 5-7 minut, natomiast ręcznie nieco dłużej, bo około 20 minut. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni i brzegów miski. Formujemy kulkę, oprószamy ją mąką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jagody zasypujemy cukrem oraz skrobią i mieszamy. Skrobia ma za zadanie nieco zagęścić sok, który puszczą owoce. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy dość cienko, na środek kładziemy dwie kopiaste łyżki jagód, a brzegi zlepiamy, tworząc duży pierożek. Gotową jagodziankę delikatnie rolujemy, aby nadać

Analiza Smaku
Sernik gotowany z wiśniami 311

postaci ,ale pewnie to już wiecie,bo jest ich sporo u mnie na bogu. Mam dla was sernik,tym razem gotowany,do tego wiśnie i herbatniki.....Idealne ciasto do kawy na niedzielę i święta....polecam

Swojskie jedzonko
Tort cytrynowo- miętowy 109

porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną

Słodki Zakątek
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 172

delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później także w piekarniku. Jedyne(...)użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Gdy ciasto   zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym przekładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części

cool and minty