ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:216/616)

Ciasteczka z orzechami lub kawą 171

Takie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a drugą z

Moje domowe kucharzenie
Knedle z mięsem 189

sól pieprz szczypta estragonu szczypta lubczyku 1 łyżka bułki tartej (kiedy mięso jest zbyt luźne) Mięso mieszamy z przyprawami. Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka . Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy polane masłem przysmażonym z cebulką. Młynomag to najlepsze mąki

Gotowanie jest łatwe
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 191

obrotach pamiętając by nie potrzebnie nie napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt.  6. Przygotowane jabłka łączymy z frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości

vaniliowoczekoladowa
Ciasto ucierane z gruszkami 174

Witam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto

codojedzenia
Przepis na bajgle 195

elastycznego ciasta ( ja zrobiłam to specjalnym hakiem do wyrabiania ). Miskę smarujemy delikatnie olejem i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, na 2 godziny, przykryte ściereczką. Po dwóch godzinach ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 7 równych części. Z każdej części formujemy długi cienki wałeczek, składamy go na pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz

NiePieprz.pl
Smażone jabłka 191

się znakomicie na najprostsze na świecie przetwory. To jest smak mojego dzieciństwa. Naleśniki  czy racuchy przełożone tymi jabłkami są przepyszne. Znakomicie sprawdzają się w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do głębokiego, szerokiego rondla z grubym dnem, podlewamy małą

Kulinarne przemyslenia
CZEBUREKI (ЧЕБУРЕКИ) 535

bardzo luźna konsystencje. d)doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 3. Gdy już ciasto i farsz mamy zrobione przystępujemy do robienia naszych czeburekow. a) z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na równe części. b) każdą część rozwałkowujemy w kształcie kola c) na polowe kola, za pomocą łyżki, nakładamy farsz, rozsmarowujemy, zostawiamy jednak wolny brzeg, byśmy później nasz czeburek

Kulinarnie z Polką na Kresach
Rogaliki serowe z amoniakiem 186

dowolne nadzienie (dżem, konfitura, czekolada itp.) białko i cukier do posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę

Czary - gary w kuchni
Ciasto z rabarbarem i kremem 169

dodajemy masło startą na tarce jarzynowej i rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś co przypomina mokry piasek. Dodajemy jajka, żółtka i szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego

Czary - gary w kuchni
Ciastka z pieczonym jabłkiem i cynamonem na cieście francuskim 187

boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy je w cienkie plastry. Na każdy kawałek ciasta rozsmarowujemy odrobinę miodu, układamy jabłka (wachlarz lub w sposób jaki nam się podoba), posypujemy odrobiną cukru, cynamonem

ChilliJemy
Pączki serowe 179

Jak karnawał, to karnawał....trza smażyć  ile się da..w sumie miałam chęć pączki, ale po pierwsze miałam sporą kostkę twarogu i termin przydatności zbliżał

Moje domowe kucharzenie
Kruche faworki 172

Na blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do

Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 150

kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można

Ciastka - domowe słodkości
Blok czekoladowy ..jak zza dawnych lat 212

W ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy ...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 167

roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również podpatrzony w "O jabłkach".  Polecam!!!  Bułeczki drożdżowe

Dzieje kuchennej Wiewióry