ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:217/616)

Moje Jagodzianki. 159

luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 1 godz. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć sciereczką. Po tym czsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia

Radość kipiąca uśmiechem.
Na przekąskę - tarteletki z papryką 239

sobie myślę, że w niedzielę powinnam  zapodać przepis na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. No cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć.  Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski.  Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej

Przysmaki Karolki
Czekoladowe salami - prosty przepis. 243

podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy w lodówce przez ok. 6 godz. Następnie wydostajemy z folii

Kuchnia Łukasza
Paszteciki drożdżowe z mięsem. 260

pokrojona cebulkę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, namoczoną i odciśnięta bułkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i odkładamy.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 16 części. Każdą zagniatamy, formujemy kulki, a następnie wałkujemy na owalne placki. Nakładamy 1/16 farszu i zlepiamy jak pieroga, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odkładamy

Rozpustne gotowanie
Ekologiczne drożdżówki z rabarbarem i imbirem Symbio pod migdałową kruszonką 173

ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy

Zawsze głodna!
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 222

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego

Domowa Cookierenka Agi
Warstwowe ciasto z rabarbarem lub jagodami 135

niedzielę przygotowałam do kawy ciasto warstwowe z możliwością wyboru: albo z rabarbarem, albo z dżemem z owoców jagodowych. W zależności od upodobań smakowych można wybrać, co się chce ;) Składniki : Ciasto 2,5 szklanki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej typu 750 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki ciepłego masła ok. 3 + 1 łyżki jogurtu greckiego 3 żółtka

Weekendy w domu i ogrodzie
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 190

niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość. Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka

greenscarf
KEKS CZEKOLADOWY 200

Keks czekoladowy, to tak naprawdę to samo ciasto tylko z kakao i polewą czekoladową. Znane nam od dzieciństwa. Nawet nie wiem skąd się wziął przepis, może

pieprzny smaczek
Mazurek czekoladowy z wiśniami 190

mazurka dekorujemy wiśniami, które w miarę możliwości równomiernie rozkładamy na cieście, a syropem z owoców robimy "niedbałe kleksy". Mleczną czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dopełniając tym samym dzieła :) SMACZNEGO! Wesołego Alleluja

Taste Of My Day
wielkanocne babeczki do koszyczka 214

jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na małe kuleczki i wkładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy w 180 st. C. na bursztynowy kolor

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto francuskie ze szparagami 197

dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne mieszamy i wstawiamy na parę minut do lodówki. Jeśli chcecie - możecie doprawić sos solą i pieprzem. Blat ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 4 części. W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego jajka lub odrobiny przygotowanego sosu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kopytkowe placuszki 380

przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy za pomocą dłoni. Placuszek smarujemy delikatnie roztopionym masłem z obu stron i obtaczamy w bułce, smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 146

powstanie zbita kula. Wyjmuję i wyrabiam na blacie wysypanym mąką jeszcze minutę. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 1 godzinę (do 24h).Gdy ciasto się schłodzi wyjmuję, dzielę na 4 części i rozwałkowuję. Wykładam nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne). Piękę

W kuchni wieczorem
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 173

owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe części i formułujemy walce o dł. 15 cm. Każdy wałek delikatnie zwilżamy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych.Układamy na blasze podsypana mąką.Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki