ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:189/616)

Ucierane z malinami i borówką 203

Szukając i zastanawiając się nad ciastem, trafiłam na książkę "Smaki natury". Jeśli się nie mylę to kupiłam ją w Biedronce jakiś czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia

Różne smaki w kuchni
Drożdżówka z owocami lata. 226

mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajko a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach  Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto jagodowe z kruszonką 183

Sezon jagodowy praktycznie już się skończył. Gdzieniegdzie jeszcze trafiam na pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę , delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem. Ciasto jagodowe z kurszonką Składniki: na formę o średnicy 26 cm 150 g miękkiego masła, u mnie solone 180 g cukru

codojedzenia
Mazurek orzechowo kajmakowy 167

koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zargniatamy to momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej robimy

Kuchenne Wariacje
Tureckie bułeczki z serem. 229

włożyć do lodówki, wyjmujemy rano i postępujemy tak jak poniżej.      Przygotowujemy farsz. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, mieszamy. dzielimy na 8 części.      Gdy ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (owal) o wymiarach około 16x28 cm, smarujemy

Rozpustne gotowanie
Wielkanocne ciasto marchewkowe 159

zbite i ciężkie, no i przede wszystkim jest łatwe w przygotowaniu. Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować o każdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka francuskie z budyniem 184

się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)"Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoopakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta

Słodkie Przyjemności
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 180

łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy. Chwilę podgrzewamy żeby całość zgęstniała - gotowe :-) Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na mniejsze części i każdą z nich (po kolei) rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości 3 - 4 mm. Na części zaznaczamy kształty foremką do wycinania pierniczków

Czary - gary w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis 208

Dzielę się tym przepisem choć nie do końca jestem do niego przekonana. Nie zasługuje on na miano antyprzepisu ale ocenić musicie sami. Może Wam podejdzie. Poleciła mi go koleżanka nazywając „najlepsze”. Jednak dla mnie to określenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: kostka masła – 200g ¾ szklanki cukru szczypta soli 4 jajka

Pyza i Surówka
Różowy kajmakowiec z cappuccino 173

Jutro niedziela więc dziś post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik

Wanilia i Kardamon
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 107

odstawimy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy jajka i roztopione lekko ostudzone masło. Wyrabiamy 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy i dzielimy an 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg. Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową

MojaQchnia.pl
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 232

sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło.  Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko  Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła  400g mąki  szczypta soli 1 duże żółtko

Mia Cucina Sofieta
Gruszki na ... migdale 206

Cudowna niedziela, rozpoczęta wypadem na Frymark Bydgoski - Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła.  Jakie cuda, jakie wspaniałości i pyszności ...! Upolowałam ciekawe produkty, a samą inicjatywę popieram i jestem zachwycona, bo brakowało mi imprez tego typu w naszym mieście.  Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak!  Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto

Garniec Magalie
Wielkanocna babka gotowana 349

Dzielę się z Wami przepisem na babkę gotowaną, bez której nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Do jej przygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana

Smakowity Blog Kulinarny