Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna
Moje Małe CzarowanieZaproszono mnie do cotygodniowej akcji Ciasto na niedzielę - Muffiny . Jakoś tak ochoty na słodkości nie miałam i stąd powstały pyszne, wytrawne muffiny ze spaghetti. Te obiadowe mini babeczki robi się błyskawicznie i do tego są przepyszne a są fajną alternatywą dla słodkości muffinkowych. Zapraszam do wypróbowania mojej wariacji na temat muffin. Muffiny wytrawne ze spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym
Wypieki Renefaktu że faworki są rewelacyjne. Polecam gorąco, warte wypróbowania chociażby w Tłusty Czwartek a jak macie włoską grappę to użyjcie jej koniecznie. Faworki upieczone w ramach wspólnego wypiekania Ciasto na niedzielę tym razem "smażymy w głębokim tłuszczu" [ klik ] Faworki po włosku czyli chiacchiere. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy
Moniki SmakołykiNowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego
Moje Małe Czarowaniesię miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Ciasto i nadzienie dzielimy na 5 równych części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy
Moniki Smakołykipiernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy
Kubki smakunastępnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną
Przepysznik - BLW i nie tylkozaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy
Bajeczna KuchniaCiasto na niedzielę" tym razem wypiekamy słodkości z sezamem albo/ i z chałwą [ klik ] Wybrałam sezam gdyż już dawno miałam ten blok do zrobienia i czekał na swoją kolej a że jest w nim pasta sezamowa więc już nic nie stało na przeszkodzie. Blok jest bardzo sezamowy i pistacjowy, pyszny, zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla sportowców
Moje Małe CzarowanieDawno oj dawno nie robiłam rolady...ale nadarzyła się okazja..takie wspólne chociaż wirtualne pieczenie to fajna sprawa...tym razem wybór padł na roladę...miałam szklankę
Moje domowe kucharzenieśmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę Wypiekałam z : Asia Ania Joanna Iwona Danusia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiodstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy
Gotowanie moimi oczamiCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego
Moje Małe Czarowanie