ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:178/616)

Mini serniczki waniliowe 251

długiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną coś słodkiego już jakiś czas a jak Asia podała tytuł wydarzenia zaraz wiedziałam że będzie to sernik, a potem wymyśliłam te mini serniczki. Są mega waniliowe, kremowe, z czekoladowym spodem z masłem orzechowym. Idealny deser

Moje Małe Czarowanie
Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią 293

mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego,  niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z rzodkiewki, jajka i ogórka. 160

Stwierdziłam, że ostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A dzisiaj proponuję Wam pyszną sałatkę, jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Można przygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół

Izabelawkuchni
PIZZA!! 169

braku pomysły i zawartości lodówki w stanie "przed zakupami" zrodził się pomysł na.. pizzę :)) Przepis na ciasto również był dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia

BezglutenowaIzabela
Sernik z musem z gruszek 191

naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego  1 szklanka cukru pudru  3 jajka  100 g masła

Kuchcik gotuje
Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem 200

pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem

VioletoweKucharzenie
Serniczek na zimno z frużeliną malinową 236

Ostatnio pozostało mi trochę kruchego, kakaowego spodu, więc zamroziłam go, a dziś użyłam do nowego przepisu. Serniczek na zimno z frużeliną malinową <3 Idealne ciasto na niedzielę. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Torcik straciatella z malinami 209

stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb maślany 206

połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb.  Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło

chleba naszego
Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami 213

stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam

Gotowanie Patki
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 238

mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków). Każdą część formujemy w lekko owalny kształt, by uzyskać możliwie gładką powierzchnię na wierzchu. Jeśli chcemy chlebki to ostrym

Kolorowy Przepisownik
Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką 278

Kiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki 210

najlepiej Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 480 kcal Ciasto na każdą okazję Połączenie sernika z brownie i tiramisu Efektowne ciasto ale łatwe do zrobienia Pyszne ciasto Ciasto na niedzielę Źródło wpisu: blog Zjem to! zmodyfikowałam spód na moje potrzeby ponieważ nie lubię maku Zapisz Zapisz

Relaxtime
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 227

oraz ok 4 łyżkami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozmieszane drożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z jagodami 164

pierogów z mięsem musiałam zrobić również ukochane pierogi moich dzieci tym bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem

Państwo Wojtczuk gotują
Porzeczkowiec piernikowy 198

zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieściedziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko zrobię zdjęcie”;) Biszkopt: 5 jajek

Smaki Na Talerzu
Karnawałowe piwoszki 337

piwa Dodatkowo: marmolada 1 żółtko cukier kryształ gruboziarnisty Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać, a następnie wyrobić. Owinąć w woreczek i schować na całą noc do lodówki. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Wycinamy kwadraty (5x5cm), kładziemy marmoladę i składamy po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Smarujemy żółtkiem, posypujemy grubym cukrem. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem 168

Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję a tym razem okazję mam wypiekać smakołyki rabarbarowe razem z dziewczynami w akcji " Ciasto na niedzielę". Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola . Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe. Składniki: - 100 gram kaszy jaglanej np. ze sklepu zielona esencja - 250 ml śmietany roślinnej

Życie zaczyna się w kuchni
Śnieżny Puch 239

długiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji  "Ciasto na niedzielę" .   W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo.  Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki:  spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego  3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki (bita śmietana

Życie zaczyna się w kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 212

stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam. Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam

Gotowanie Patki
Ekspresowe ciasteczka cynamonowe 364

blaszki dopiero po ostudzeniu. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce. *przepis ze starych zapisków ze zmianami (ilość masła + cynamon) Smacznego Przepis bierze udział we wspólnej zabawie „Ciasto na niedzielę”. Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Małgorzata Dorota Sylwia Diana Iwona

Słodkie okruszki
Dyniowe ciateczka z kardamonem i cynamonem 205

ramach Ciasto na niedzielę tym razem Ciasteczka . Ciasteczka które upiekłam są z pure dniowym i moimi ulubionymi przyprawami jakimi są kardamon i cynamon. Ciasteczka robi się dość szybko i bardzo prosto. Pachną przyprawami i pomarańczą, są znakomite do kawy czy herbaty, zachęcam do wypróbowania przepisu. Dyniowe ciasteczka z kardamonem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto dyniowe z jabłkami i skórką pomarańczy 188

nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wypiek dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . R azem ze mną wypiekały: DOROTKA - MOJE MAŁE CZAROWANIE MAŁGOSIA - MARCEPANOWY KĄCIK ANGELIKA - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI LIDIA

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 163

przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 60 minut do suchego patyczka. Przepis dodaję do akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ . W akcji wzięły udział

Kuchenne zapiski Edyty
domowa pizza margherita 197

kostkę i dusimy na rozgrzanej oliwie, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz oregano lub bazylią. składniki na wierzch: ok. 150 g sera mozzarella bazylia Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy sosem i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto bananowe dla leniwych 202

obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić ciasto na kratce kuchennej. Inspirację znalazłam  tutaj . Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: MAŁGORZATA JOANNA

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada z wafli 453

Ciasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje

Moje domowe kucharzenie
Różowy tort z malinami 194

części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały:  Paulina ,  Szóste niebo ,  Mal Gosia ,  Katarzyna

Ewusiowe Smaki
Sernik na zimno 169

zimno, więc tak oto jest i serniczek na zimno, idealny na upały.Bardzo szybko się robi i składników za dużo nie potrzeba. Sernik zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę ..Inne serniki można zobaczyć u ...cdn. 50 dkg twarogu 1 duży jogurt naturalny około 3/4 szkl.cukru 5-6 łyżeczek żelatyny 3 łyżki wody dowolne owoce  1 galaretka Żelatynę rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. 256

uzyskania pożądanej gęstości. Aby ozdoby się utrzymywały lukier powinien być dość gęsty. Delikatnie cytrynowe babeczki. Prosty przepis na babeczki. Smacznego Przepis dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę”. Razem ze mną piekły (z różnych przepisów):   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 235

mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Ciastka Turban Sułtana 268

być wykorzystane. Tym razem tureckie ciasteczka pod nazwą Turban Sułtana. Ciastka są chrupiące, wcale nie za słodkie z orzechowym wnętrzem, polecam. Ciastka piekłam razem z dziewczynami w ramach Ciasto na niedzielę. Ciastka Turban Sułtana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Shrek 199

Niedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Smaki Natalii
Sorbet morelowy 231

lodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" tym razem Lody dla ochłody. Sorbet morelowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 211

rozkładamy na cieście łyżką, wylewając ją na truskawki. Dzięki temu góra truskawek pokryje się cienką warstwą galaretki i truskawki nie będą obsychać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę - Owocowe szaleństwo , organizowanej na fb. Owocowe słodkości robiłam razem z: Dagmarą Małgosią Szóstym Niebem Bożeną Małgosią Iwoną Joasią Joasią Marzenką Kasią Dorotą Magdą Danutą Pauliną Anią   Przepis dołączam

Smak mojego domu
Bezglutenowy, wegański sernik z truskawkami 246

Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy Wam też tak smakował jak mnie

Moje Małe Czarowanie
Migdałowe muffinki z truskawkami 185

temperaturze 175 stopni (grzanie: góra + dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , organizowanej na fb. Przepis dołączam również do akcji kulinarnych

Smak mojego domu
Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno 250

Cotygodniowy nasz cykl Ciasto na niedzielę a w nim Truskawkowo mi! , no bo jakże by inaczej w czerwcu, tylko truskawki. Truskawek wszędzie pełno, pysznych, słodziutkich, pachnących słońcem i warto się nimi rozkoszować właśnie teraz. Moja propozycja to pianka jogurtowa na zimno bo jakże byłoby inaczej gdy za oknem ciepło i chce się czymś ochłodzić. Pianka jest lekka i bardzo kolorowa

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia 219

Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna   Joanna Ł. Iwona Dagmara Małgorzata Danuta Mal Gosia Agata Joanna MS Joanna S-P Lidia Marzena

Czary - gary w kuchni
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 229

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 parówek drobiowych 8 plastrów sera żółtego Kruche Ciasto ok 375 g Przyprawa do ziemniaków lub inna z chilli   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:     Ciasto kruche dzielę na 8 części. Kładę na jedną plaster sera żółtego potem kładę parówkę i zawijam w rulon. Zaklejam końcówki.  Kładę na papier do pieczenia. Posypuję przyprawą z chilli

Gotowanie Patki
Ciasteczka owsiano - cynamonowe 192

Ciasto na niedzielę" jak co tydzień zaprasza na wspólne wypiekanie a tym razem tematem są Ciasteczka . Dostałam fajny, całkiem dietetyczny i pyszny przepis od Lidki która ostatnio trenuje jak szalona i wspomaga się między treningami właśnie tymi ciasteczkami. Polecam gorąco bo są przepyszne i znakomite na rower, po bieganiu, po spacerach i do chrupania przy kawie czy herbacie. Ciasteczka

Moje Małe Czarowanie
Pizza z mozzarellą i pomidorami 178

pomidora i mozzarellę w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę, wędlinę w małe paseczki, cebulę w plasterki, szczypiorek posiekałam a ser starłam na tarce o bardzo drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym

VioletoweKucharzenie
Pychotka z wiśniami i kruszonką. 179

Witajcie :) niedziela więc musi być koniecznie jakieś ciasto, w sobotę nie miałam czasu na pieczenie to chociaż dzisiaj z rana coś upiekłam, bo kawa bez ciasta to nie kawa :) Przepis na ciasto znalazłam u Pani Weroniki klik  w jej przepisie był rabarbar ale że nie mogłam nigdzie dostać to dałam wiśnie i też wyśmienicie smakowało. Polecam bo jest

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki orkiszowe pełnoziarniste 240

kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Domowa tortilla 160

Domową tortillę robi się szybko z trzech składników – mąki, wody i oliwy z oliwek. Z dwóch szklanek przesianej mąki, 2/3 szklanki wody i 3 łyżki oliwy zagniatamy ciasto, które dzielimy na 7-8 kawałków. Pojedyncze kawałki wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można

Kucharzyca
Ciasto dyniowe z jabłkiem 284

Została mi ostatnia porcja dyni, więc dzisiaj upiekłam wilgotne ciasto dyniowe. Uwielbiam ciasto dyniowe, bo łatwo się je piecze, ma piękny złoto miodowy kolor, a przy

codojedzenia
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 623

tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy -  Babka wielkanocna  i  Babka rodzynkowa Piekielna

Ewusiowe Smaki
Mazurek różany 215

postanowiłam go wypróbować. Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni. Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę. Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie. Mazurek różany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babka bananowo - kakaowa 209

Ciasto na niedzielę, nasz cotygodniowy cykl wypieków z dziewczynami na FB, zapraszam chętnych do wspólnej zabawy. Tym razem Bożena namówiła mnie na babkę. Niedługo Wielkanoc i bab będzie mnóstwo więc najpierw powiedziałam nie a potem jak znalazłam tą pyszną pełnoziarnistą babę to upiekłam ją i zajadałam ze smakiem. Na Wielkanoc upiekę jeszcze inną. Babka mocno czekoladowa, z pyszną polewą, pulchna

Moje Małe Czarowanie
Muffiny wytrawne ze spaghetti 227

Zaproszono mnie do cotygodniowej akcji Ciasto na niedzielę - Muffiny . Jakoś tak ochoty na słodkości nie miałam i stąd powstały pyszne, wytrawne muffiny ze spaghetti. Te obiadowe mini babeczki robi się błyskawicznie i do tego są przepyszne a są fajną alternatywą dla słodkości muffinkowych. Zapraszam do wypróbowania mojej wariacji na temat muffin. Muffiny wytrawne ze spaghetti. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makowiec podwójnie rolowany 213

odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym

Wypieki Rene
Faworki po włosku czyli chiacchiere 182

faktu że faworki są rewelacyjne. Polecam gorąco, warte wypróbowania chociażby w Tłusty Czwartek a jak macie włoską grappę to użyjcie jej koniecznie. Faworki upieczone w ramach wspólnego wypiekania Ciasto na niedzielę tym razem "smażymy w głębokim tłuszczu" [ klik ] Faworki po włosku czyli chiacchiere. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rogaliki kokosowe 200

gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto  i nadzienie dzielimy na 4 równe części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 30 cm, nakładamy

Moniki Smakołyki
Racuchy drożdżowe 225

Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy w końcu karnawał więc mają one teraz właśnie rację bytu. Latem już tak nie smakują choć są tak samo pyszne, a na dodatek można je podawać z czym dusza zapragnie albo jeść bez niczego

Moje Małe Czarowanie
Rogale bakaliowe 660

się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Ciasto  i nadzienie dzielimy na 5 równych części. Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się w misce przykryte ściereczką. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy

Moniki Smakołyki
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 226

piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy

Kubki smaku
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 240

następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 176

zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier oraz przyprawy, wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, wlewamy roztopione masło, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułeczki układamy

Bajeczna Kuchnia
Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową 200

Ciasto na niedzielę" tym razem wypiekamy słodkości z sezamem albo/ i z chałwą [ klik ] Wybrałam sezam gdyż już dawno miałam ten blok do zrobienia i czekał na swoją kolej a że jest w nim pasta sezamowa więc już nic nie stało na przeszkodzie. Blok jest bardzo sezamowy i pistacjowy, pyszny, zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla sportowców

Moje Małe Czarowanie
Rolada makowo-kokosowa z białek 217

Dawno oj dawno nie robiłam rolady...ale nadarzyła się okazja..takie wspólne chociaż wirtualne pieczenie to fajna sprawa...tym razem wybór padł na roladę...miałam szklankę

Moje domowe kucharzenie
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 468

śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem.  Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu  Ciasto na Niedzielę Wypiekałam z :  Asia Ania Joanna Iwona Danusia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Kokosowo-kajmakowe drożdżówki 180

odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy

Gotowanie moimi oczami
Sernik dyniowy 238

Ciasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego

Moje Małe Czarowanie
Blok czekoladowy 164

Miałam go przygotować w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Niestety choroba pokrzyżowała moje plany. Jednak gdy się coś obiecało to trzeba dotrzymać słowa. Jak już stanęłam z powrotem na nogi chłopcy szybko mi o nim przypomnieli. Czytaj więcej

Wiem co jem
Domowe Bounty zwane bobkami 201

śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę z masłem podgrzewamy do roztopienia masła i polewamy tym wymieszane z cukrem pudrem wiórki. Ja nie miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier

sierotka maRysia w kuchni
Blok czekoladowy rodem z PRL-u 204

teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę. Ja swój przepis mam od babci a ona od kogo dostała nie wiem, popróbujcie. Blok czekoladowy rodem z PRL-u. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem 234

tylko robić. :) Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień! Także... Do dzieła! Składniki: ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego 2 jaja 200 ml śmietanki 30% lub 36% 60 g sera pleśniowego 1 1/2 świeżej gruszki świeży tymianek zioła prowansalskie Przepis: Przygotowujemy masę jajeczną

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 217

kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki albo ptysie [ klik ] Ja wybrałam eklerki bardzo proste ale jakże smakowite. Do dekoracji użyłam płatków róż które cudnie aromatyzowały deser. Zapraszam serdecznie na pyszny deser. Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 193

Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Prawo do gotowania z pasją Sama słodycz ze szczyptą chilli Kulinarna Maniusia

Kuchnia co dnia
Tarta jeżynowa 190

Wspaniała, rozpływająca się w ustach, niebezpiecznie kusząca do ciągłego podjadania ;-) Prosta w wykonaniu, a jakże niebanalna w smaku! Zatem do dzieła :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram masła - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania nadzienie: - 3-4 garście

Wielopokoleniowo
Muffinki kakaowo-orzechowe z powidłami śliwkowymi 180

nakładam znów łyżkę ciasta. Na wierzchu umieszczam orzechy. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Moje Małe Czarowanie Kulinarna Maniusia Sama słodycz ze szczyptą chilli Kocurkowe rozmyślania w kuchni u Anielki Słodka babeczka Izioni pyszne smaki Kuchnia

Kuchnia co dnia
Muffiny dyniowe z pestkami 202

Zaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto pagórki jabłkowe 174

Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut Ciepłe posypuję cukrem pudrem. Jest naprawdę mocno jabłkowe. (Źródło przepisu: ABC Mojej Kuchni ) Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia   Smaczne przepisy

Kuchnia co dnia
Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym 163

otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia Sama słodycz u Asi Moje wypieki i Nie Tylko Kulinarna Maniusia Izioni Pyszne Smaki kocurkowakuchniababuni3 Moje domowe kucharzenie Eksplozja Smaku Cafe Amaretto Lili

Kuchnia co dnia
Strucla szpinakowa z kurczakiem w cieście francuskim 197

wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.  Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5-10. Mieszamy z podsmażonym kurczakiem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie części. Rozkładamy na całości farsz . Zwijamy i zlepiamy boki. Farszu powinno wystarczyć na cztery strucle. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 180  stopni

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 549

Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i siekamy nożem. Cukier mieszamy z jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA

psgotujemy
Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi 196

łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje) Piekłam razem z: Grunt to przepis! Różowa Kuchnia Moje domowe kucharzenie Mia cucina Moje Małe Czarowanie Izioni Pyszne Smaki Cafe Amaretto

Kuchnia co dnia
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 251

podanych składników. Gotową obsypuję wierzch ciasta. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: gazetka Biedronka + modyfikacje

Kuchnia co dnia
Miszmasz w cieście francuskim 249

przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym

W kuchennym oknie Ewy
Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 189

godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni C, foremki wykładamy papierem do pieczenia (osobno wycinamy okrągły spód i arkusz na boki). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy walcowate chlebki, wkładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięta.      Na każdy wyrośnięty bochenek wylewamy

Rozpustne gotowanie
Tort z owocami leśnymi 194

dzieciństwa pamiętam, że mama zawsze piekła na niedzielę jakieś ciasto. Ja w miarę możliwości staram się kontynuować tę tradycję w swoim domu. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasza działkę położoną w lesie, którą ja wzorem pierwszych odsadników częściowo wykarczowałam i zamieniłam na uprawy. Rosną tam między innymi krzewy porzeczek i jagody. Te ostanie same się wysiały i rosną sobie

Wiem co jem
Bułki na hot-dogi 181

ogóle nie powinno przylegać do dłoni. Po 20 minutach wyrabiania przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę żeby odpowietrzyć ciasto i dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na długi (dość długi) prostokąt i składamy w ten sposób, że najpierw krótsze boki składamy do środka, a potem dłuższe boki, sklejamy

Marder&Marder Manufacture
Bagietka pszenna 134

przez jakieś 15 minut, smarujemy wyrobioną kulkę ciasta olejem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znowu przez moment (ze 30 sekund) wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na długi prostokąt i składamy zakładając dłuższe boki ku środkowi. Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli... :) A jak nie rozumiecie

Marder&Marder Manufacture
Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni 163

ziaren niż samej mąki. A te ziarna fantastycznie chrupią. I jeszcze lepiej smakują. Naprawdę doskonały i zdrowy chleb. Ja tylko jeden drobny błąd w nim zrobiłem. Tę ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenne 175

wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części. I z każdej z nich formujemy bułki. Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem dopieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie

Marder&Marder Manufacture
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 200

ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką

Marder&Marder Manufacture
Parówki w cieście drożdżowym 267

stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki i przekrawamy je na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części. Każdą z nich formujemy z wałek długości ok 25 cm i owijamy nim parówkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Smarujemy

e-PrzepisyKulinarne
Bułeczki z mięsem mielonym. 240

odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy nadzienie będzie lżej układać na cieście.  Ciasto drożdżowe dzielimy na 15 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki.  Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem

Kuchnia Łukasza
Domowe drożdżówki z serem. 235

W weekend brałam udział, we wspólnym pieczeniu "Wypiekanie na śniadanie", zabawa, która odbywa się na facebooku.  Temat "drożdżówki z serem" Zabawę zorganizowali  Paweł i

Basia w kuchni
Pizza wegańska- mój pierwszy raz 177

dłoni. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę- musi podwoić swoją objętość. Przygotowanie sosu to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem Gdy ciasto wyrosło dzielimy je na 3 części, formujemy cieniutki (max 3 mm)placek za pomocą dłoni lub wałka. Smarujemy sosem, troszkę posypujemy serem, układamy pieczarki, paprykę i co tam jeszcze sobie wymarzymy

greenscarf
Pizza na średnim cieście 169

pozbawieniu gniazda nasiennego tniemy w małe paseczki. Pomidorki myjemy i kroimy w plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia

Kolorowy Przepisownik
Drożdżowe bułeczki odrywane z rabarbarem i kruszonką 233

dzisiaj World Baking Day 2015 czyli Światowy Dzień Pieczenia. Dodatkowo to wydarzenie zbiegło się z innym nie mniej ważnym dla mnie czyli wspólne pieczenie z dziewczynami w wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Domowe drożdżówki [ klik ] Moje dzisiejsze drożdżówki były.......tak tak były tak pyszne że choć nie powinnam to pożarłam przed chwilą ostatnią i wcale mi źle z tego powodu

Moje Małe Czarowanie
domowe bułki do hamburgerów 240

elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki ale nie za dużo). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 8 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Różyczki 252

jabłko  1 rolka shortcrust pastry (ciasto kruche)   cynamon  Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki  Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę  Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy

Klaudynkowa kuchnia
Babka kawowa 273

się chętni do jej przetestowania Ta babka kawowa jest bardzo smaczna i wilgotna. Nie jest za słodka. Idealnie będzie się nadawać na świąteczny stół, ale również jako zwykłe ciasto na niedzielę. Na blogu znajdziecie również inne babki http://ugotujmyto.pl/slodkosci/ciasta/babki/ Babka kawowa Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki kakao

UgotujmyTo.pl
Babka 237

Wielkanocne wypieki czas testować..na początek prosta i smaczna babka.. 2 szkl. mąki  1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 177

twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:)  Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji

les mirabelles
Bułeczki owsiane 237

ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przed pieczeniem bułeczki można

KasiekGotuje
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 246

łyżki cukru 400 ml mleka Dodatkowo: 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis  tutaj ) 510 g kajmaku Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty

VioletoweKucharzenie
Brokuły w cieście francuskim 312

pleśniowy ( u mnie Lazur) Przygotowanie : Z brokułu wycinam kilkanaście ładnych różyczek, wrzucam je do wrzątku i gotuję ok 4 minut. Cedzę i przelewam zimną wodą je w cedzaku. Ciasto francuskie dzielę na kwadraty wielkości ok 8x8 cm. Na każdy kwadrat kładę po kawałku salami, sera pleśniowego, brokułu i po 2 plasterki pomidorka koktajlowego. Zapiekam ok 10 minut w 180oC

Mechanik w kuchni
Krakersy 205

Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty albo wszystkie dowolne kształty ;) Nie rozdzielamy trójkątów

Lawendowe Niebo
Zapiekane naleśniki 239

śmietanki 30 %Sposób przygotowania:Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło  i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie.Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z rabarbarem 358

garnka i podlewamy odrobiną wody.Zasypujemy cukrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ) i ok. 5 minut gotujemy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na rabarbar.Wkładamy tam rabarbar i obficie posypujemy kruszonką.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Drożdżówki z gruszkami i kremem 203

mieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.KRUSZONKA :Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.Posypujemy kruszonką.Boki

Ostra na Słodko
Kopytka ze szpinakiem 233

zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy mamy uformowane ciasto to dzielimy je na niewielkie części. Formujemy z nich wałeczki, które kroimy na skośne kawałki. Tak przygotowane kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty

Kolizje Smaków
Waniliowe cmentarzysko 226

akcje na Halloween. Stwierdziłam, że też chciałabym umieścić, tam coś od siebie. Przekonały mnie do tego te wszystkie niesamowite wpisy, które już się tam znalazły. A więc do dzieła. Składniki: Ciasto 4 jajka szklanka maki + taka porządna łyżka szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku  Piekarnik nastawić na 175 stopni. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać

Moje pyszne gotowanie
Nachosy ! 208

słodkiej paprykiDip czosnkowy:3 ząbki czosnku150g jogurtu naturalnegomała łyżeczka majonezuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolskiW misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. Uwaga łatwo

Kuchenny Skrawek Nieba
Faworki drożdżowe 202

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.   Rozczyn wyrośnięty.   Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Ciasto wyrosło.Dzielimy je na dwie części.   Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamyi przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.   W garnku

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 220

   Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 239

kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze

W poszukiwaniu inspiracji
Torcik Schoko Bons 4222

koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.Drugi blat nasączamy i smarujemy  połową kremu białego

Czerwona Porzeczka
chlebki na maślance 165

minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy ściereczką i czekamy  aż podwoi swoją objętość.Zwykle trwa to ok.30 minut.Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części.Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki.Z podanych proporcji wychodzą dwa chleby lub kilka mniejszych.Pieczemy ok.35 min w 200 st.Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy

Pasje Jolki
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 905

sól, pieprz Przygotowanie:  Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy

Kuchnia Łukasza
Bułeczki pełnoziarniste. 217

mąk wymieszanych z solą dodajemy rozczyn, mieszamy i stopniowo dodajemy roztopione masło, zagniatamy przez ok. 5 min, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.  Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 12 równych części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Ostudzamy

Kuchnia Łukasza
Pizza z cukinią i pesto 195

natki pietruszki i orzeszkowlistki świeżego oreganooliwa  z oliwek EV Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie ciasteczka miodowo- cynamonowe 284

herbaty lub kawy. Do środka zamiast miodu można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu  żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy

My Culinary Art
Brak tytułu 271

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE

kolorowotorcikowo
Lekkie jak puch ciasto z bananami 243

Banana obrac, obtoczyc w kakao, pokroic na plastry, skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy i poukladac na rozyczkach ze smietany. Smacznego! Ciasto bierze udzial w konkursie Ciasto na niedziele zorganizowanym przez Mikser Kulinarny

Przysmaki Karolki
Murzynek po polsku 202

stopienia sie masla, polac ciasto od razu. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" edycja II pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.pl oraz zabawy Ciasto na niedziele zorganizowanego przez Mikser Kulinarny

Przysmaki Karolki
Orzechowo-czekoladowe kalorie 260

Zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C. Ja pieklam nieco dluzej. Tarte schlodzic. Ozdobic bita smietana. Smacznego! Dzisiejsza tarta bierze rowniez udzial w zabawie Ciasto na niedziele pod patronatem Miksera kulinarnego

Przysmaki Karolki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1235

czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku od pieczenia

W kuchni Karmel-itki
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1084

się ono doskanle w wersji na słono jak i na słodko. Apropo wersji słodkiej - jedna z moich Bliskich Koleżanek  zdradziła mi swój super szybki pomysł - ciasto francuskie dzieli na małe kwadraty, smaruje jajkiem i posypuje cukrem. Piecze kilka minut w nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 249

razie potrzeby dodajemy maki lub mleka. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na osiem równych części. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta  (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta(...)również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy

Moniki Smakołyki
Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę 163

Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty , a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie(...)utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, przestudź, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Zimne ciasto pokrój na kawałki.   The post Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia