Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj. Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę ..Razem ze mną udział w akcji wzięły: 250- 350 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g białego cukru szczypta soli 375 g ricotty 1 jajko 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania Na stolnicę
Moje domowe kucharzenieciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały jeden za drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Na mniejszą blaszkę
Chocolate Muffin Blogtygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W poniedziałek uzupełnię listę osób, które też wzięły w niej udział:) Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach
6niebowodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być. Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy
VioletoweKucharzenieskładników, które bardziej mi odpowiadają. Wyszło pysznie! Ciasto podałam na oficjalnej uroczystości, z mnóstwem gości, zniknęło jako pierwsze! W tym tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę" . Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi :) składniki: krem biały: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szkl mleka w proszku krem ciemny: 200 ml śmietany kremówki 150 g czekolady
6nieboKochani drugi raz dopiero robię rurki . Całkiem fajna sprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem. Akcja Ciasto na Niedzielę Składniki na rurki : 500 g mąki pszennej typ 500 250 g gęstej śmietany 18% 200 g margaryny szczypta soli cukier waniliowy 30 g cukier do obtaczania rurek Dodatkowo: czekolada 100 g mleko(...)łyżki Wykonanie rurek : Do misy wsypujemy mąkę przesianą . Dodajemy cukier waniliowy . Margaryna miękka pokrojona w kostkę. Śmietana kwaskowa Szczypta soli Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy , a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia . Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonowa . Ciasto dzielimy na 4 części , wałkujemy cienko podsypując mąką
Różowa kuchnianadal pozostają bardzo pyszne. Samo ciasto jest zwarte i dość twarde, użyłam specjalnej maszynki do robienia ciastek, a nasadkę z prostokątnym, ząbkowanym otworkiem. Ciasteczka upiekłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę , wraz ze mną ciasteczka w tym tygodniu piekły: Marzena , Mal Gosia , Katarzyna , Bożena , składniki: 220 g masła 300 g mąki pszennej 3 żółtka 150 g cukru pudru szczypta soli
6nieboszklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy galaretkę w proszku
Zainspirowana w kuchniDzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego są cukiernicy. No chyba, że to Wasze hobby lub pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo
vegetaniepieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa(...)ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę
w mojej kuchnimozzarelli2 spore pomidorylistki świeżej bazyliilistki świeżego oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa
Kulinarne przygody Gatityrukoli z bazylią2 garści rukoli2 łyżeczki oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa
Kulinarne przygody Gatityewolucji jest. Ech, no cóż do następnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam w internecie
Kuchnia po mojemuPonownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się(...)lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym. Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem
Amatorka kuchennamalin Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki ,a większą do lodówki na 30 minut. Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu
W Moim Magicznym Domupodniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom jest całkiem łatwe do przygotowania, zatem notesiki w dłoń i do dzieła! :) Składniki: Ciasto (na formę o śr. 24 cm): 230 g mąki 150 g kakao (to nie pomyłka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła
Domowa Cookierenka Agi