ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:169/616)

Ciasteczka cytrynowo-imbirowe 105

szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru   Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Słodki sentyment
Tradycyjna brytfanka do pieczenia 240

trzeba zwracać uwagę na to, czy krem przygotowywany na ogniu się nie przypala. Jeśli tak się stanie cały będzie do wyrzucenia, ponieważ jego delikatna konsystencja przejdzie zapachem spalenizny. Ciasto karpatki dzieli się na dwie części i każdą z części piecze się osobno tak, aby powstały dwa blaty, które później będą przekładane kremem. Dobrze wypieczona karpatka będzie miała wygląd pola pokrytego

Trochę smaku
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 178

minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na cienki, dość duży okrąg, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Każde koło dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
kostka jogurtowa z kiwi 319

Ostatnio mniej piekę, staram się trzymać diety więc i przepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii.  I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Miodownik z orzechową wkładką 295

oczyszczoną. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy. Dodajemy cukier oraz miód i ponownie siekamy składniki nożem. Następnie na środku robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, po czym dzielimy je na dwie części. Przygotowane ciasto rozprowadzamy na spodzie dwóch blaszek (21x32cm lub mniejszej) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy osobno, po około

Smaki Na Talerzu
Ciastka kruche PRL-ki 183

łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 1 łyżce ciepłego mleka Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na noc. Po wyjęciu rozmrażamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremką kształty w równych ilościach.   Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Domowe ciasta
Szarlotka sypana 181

szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru oraz: ok. 8 sztuk kwaśnym jabłek cynamon garść rodzynek 150g masła  Sypkie składniki na ciasto mieszamy        dzielimy na trzy części. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy sok i mieszamy z rodzynkami .   WYKONANIE:   Na spód wysypujemy połowę składników

Domowe ciasta
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 360

zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko

Karo in the Kitchen
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ 221

białko z drugiego, zagniatam ciasto. Na koniec dodaję olej, wyrabiam do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odkładam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 8 części i formuję bułki, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Ponownie przykrywam ściereczką i odkładam na 20 minut. Pozostałe żółtko dokładnie łączę

JejKuchnia
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 252

zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko

Karo in the Kitchen
Prosta pełnoziarnista szarlotka z wanilią 164

śmietaną i gałką lodów waniliowych smakuje wybitnie smacznie – musicie spróbować! Polecam również wypróbować szarlotkę z ciasta filo , szarlotkę jaglaną oraz owsiane ciasto z jabłkami bez tłuszczu ! Do dzieła Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm): – 310g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być żytnia, orkiszowa) – 100g oleju – 3 jajka – 3 łyżki ksylitolu/cukru – 1,5 łyżeczki

Be Fit Be Strong
Kaszanka z cebulką w cieście francuskim 215

Przygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki  i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki,na to wykładamy  podsmażoną cebulkę i zwijamy najpierw końce do środka i potem sklejamy boki, odwracamy

Swojskie jedzonko
Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach. 195

ciepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy

Izabelawkuchni
Jogurtowe ciasto z miksem letnich owoców, bez użycia jajek 151

okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto wzięło udział w akcji "Ciasto na niedzielę" razem ze mną wypiekały pyszne ciacha: Lidia W ., Bożena P. , Gosia S. , Katarzyna M.,   Paulina K. , Dorota L.   Edyta

Życie zaczyna się w kuchni
Galaretkowy lekki deser 204

Taty z nami nie ma już długo ale teraz mogę obchodzić imieniny Wojciecha, mojego zięcia. Wszystkiego najlepszego Wojtku. Dawno nie brałam udziału w naszym wydarzeniu cotygodniowym na FB Ciasto na niedzielę ale tym razem dodaję do wydarzenia Słodkości bez pieczenia ten oto deser. Szybki w zrobieniu, nie licząc czasu tężenia galaretek ale to można zrobić wieczorem dnia poprzedniego. Słodki, pyszny

Moje Małe Czarowanie