ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:161/616)

Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 160

coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami dzielę ps. Ciasto dzięki dodatkowi owoców jest dobre nawet na trzeci dzień. Składniki

greenscarf
Idealny tort czekoladowy! 2335

proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez ok. 1-2 min, aż składniki całkowicie się połączą Tak przygotowane ciasto równomiernie dzielimy między tortownicami* i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.  Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Po tym tortownicy

Kuchnia Łukasza
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 250

cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam

Uwaga Babcia Gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 141

starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą

BaRepas
Fit tarta kokosowa z truskawkami 97

świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami.  Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy

Healthy food explorer
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 182

sezonowymi owocami.  W czasach dzieciństwa mama bardzo często nam takie robiła latem i najlepiej smakowało :). Ciasto z powodzeniem może służyć np. jako tort urodzinowy, ale jako ciasto na niedzielę do kawki również jest idealne. Zwłaszcza, kiedy jest okres na truskawki to jak najbardziej można to wykorzystać. Oczywiście ciasto można robić nie tylko z truskawkami, ale np. maliny świetnie się

Gotuj z Mąką
Bułeczki jogurtowe 223

składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie) Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje, Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają 2 x większe) Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia, Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami, u mnie

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Cynamonowe ślimaczki 103

200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim

Pyry na Gaz
Miodownik kajmakowy 251

margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki miodu Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części. Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski

Trzeci talerz
Francuska szarlotka 312

tygodniu postanowiliśmy ponownie wziąć udział w wydarzeniu  Ciasto na niedzielę.  Naszym zadaniem było upieczenie szarotki .  My postanowiliśmy przygotować troszkę inny rodzaj tradycyjnego jabłecznika -  francuską szarlotkę, ( tarte )  jabłkową. Składniki: Ciasto 250 g mąki 170 g masła  7 łyżek wody szczypta soli   Wierzch 8 jabłek  1/2 cytryna 100 g  cukru

cookpl
Pizza z owocami morza i szparagami 193

sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą

mojewypiekiinietylko
Babciny Makowiec 309

mannę, cukier, cukier waniliowy, miód, jajka, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i zaparzone rodzynki. Wszystko dokładnie ucieramy za pomocą pałki, lub jak ktoś nie ma to ręcznie. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy mieć makowców (z tej porcji powinny wyjść 3 długie makowce) Gdy podzielimy ciasto posypujemy stolnicę/ blat mąką wykładamy porcję ciasta i ręką rozciągamy

Piekę, bo lubię
Paczuszki z ciasta francuskiego z mielonym mięsem i warzywami 165

chwili dodaję warzywa na patelnię i smażę do momentu aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiam tymiankiem. Odstawiam do wystudzenia. Nadzienie do paczuszek - mielone mięso z warzywami Arkusz ciasta francuskiego dzielę na 6 kwadratów i nakładam na każdy porcję mięsa z warzywami (ważne żeby nie nakładać gorącego mięsa, bo wtedy ciasto zacznie się rozpływać). Sklejam ze sobą przeciwległe

Gotuj Się Kto Może
Laski Świętego Mikołaja. 104

cukru waniliowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 15 dag masła 1 jajko Dodatkowo; barwnik spożywczy czerwony i zielony ( ja użyłam w proszku) Z podanych składników należy wyrobić ciasto. Które dzielimy na 4 równe części. Dwie zostawiamy białe a do dwóch pozostałych dodajemy barwnik. ( do jednej czerwony do drugiej zielony) Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. aby się

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 158

była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy

Smakowy Raj