typowo polski, mocno jabłkowy. Jabłka muszą być winne i kruche, a kruchy spód cienki i delikatny. Chyba mi się udało, bo moja rodzinka obaliła jabłecznik w ciągu niedzieli. Dodam, że piekłam ciasto po południu, więc z niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo aby zjeść cały placek! Jabłecznik Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto
codojedzeniaefektowne połączenie. 1 arkusz ciasta francuskiego 24 szt. cienkich szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej 50g sera gorgonzola czarnuszka do posypania 1 jajko olej sól 1. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Gorgonzolę kroimy na 8 podłużnych pasków. Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Z pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą. 2. W szynkę parmeńską owijamy
Szefowa kuchnicynamonu ; to na masę jabłkową na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy delikatnie
Gorący kąseksobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa mam ochotę przerwać(...)piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą
KUCHARNIAtłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako pożywny posiłek do pracy. Skład też jest bardzo prosty, użyłam mrożonych borówek, ale dobrze sprawdzą(...)się każde inne owoce, a w sezonie oczywiście najlepsze będą świeże. I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw oprószyć je mąką. Ciasto robiłam w bardzo małej
Healthy food explorerśmietany 1 łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem
Takie tam pichcenietortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 24 sztuki, kawa rozpuszczalna - ile potrzeba, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny - ile potrzeba biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka "L", maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą kilka minut wsypać proszek do pieczenia razem z mąką i "byle jak " wymieszać rózgą z 5 okrążeń do foremek
W Mojej Kuchni LubięJest Wam gorąco? Mnie bardzo :) W końcu mamy prawdziwe lato :) Upał rozleniwia, jeść się za bardzo nie bardzo chce, ale pić coś trzeba, dlatego zamiast ciasta na niedzielę dziś serwuję zdrowe, chłodne i orzeźwiające smoothie :) Składniki: 15 dag malin, 15 dag borówek, 40 dag świeżego ananasa, 10 kostek lodu. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Do malaksera wrzucić owoce
Delicious Titbitscynamonem. Ciasto trochę inne ponieważ zamiast cukru użyłam suszonej żurawiny która osłodziła nam ciasteczko. Dodatkowo w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedziele" mamy dowolność wypieków, więc mój słodki wypiek dodaję do naszej akcji. Składniki: 120 gram mąki krupczatki 70 gram masła 1 jajko 40 gram żurawiny suszonej 1 łyżka
Życie zaczyna się w kuchnismaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości. Układamy na szynce i posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjekolejny dołączam się do wspólnego wypiekania Ciasta na niedzielę na FB:) Tym razem mieliśmy za zadanie upiec drożdżówki. Sezon na rabarbar w pełni, więc nie mogły być z niczym innym jak z rabarbarem! Dodatkowo dodałam też trochę mrożonych truskawek, których słodycz wspaniale łączy się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Do tego dużo kruszonki i pyszne drożdżówki gotowe! Ciasto
Z miłości do słodkościlitra mleka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 3 budynie kokosowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag wiórek kokosowych Wykonanie: Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia. Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórrozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości ok. 8x8 cm. Na każde ciasteczko będą się składały trzy kwadraty: dwa z nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak
Słodka StronaKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem była to karpatka..ja robiłam według tego przepisu..pozostałe osoby..mhm..jeszcze nie wiem, bo dopiero dziś mogę zajrzeć na ich blogi..Ja karpatkę piekłam po raz drugi..kiedyś dawno temu piekłam ..i była porażka..tym razem udało się...Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody
Moje domowe kucharzeniebyła to mieszanka tych dwóch pierwszych, ponieważ jestem wielką fanką radamera. Ważne jest również to by farsz nie był zbyt wodnisty a mięso porządnie rozklepane. Zatem do dzieła. Składniki ciasto serowo - majonezowe: 3 jaja (L) 300 gramów sera żółtego po 150 g Goudy i Radamera 1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli szczypta świeżo
vaniliowoczekoladowabędzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych
Gotuj Sam!