ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:160/616)

Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 136

pulpa/papka, a wyczuwalne były małe grudki bobu. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku. Ciasto pierogowe dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki, posypując stolnicę i wałek mąką. Resztę ciasta trzymamy pod przykryciem.  Szklanką wykrawamy kółka (ponieważ jako antytalent do lepienia ułatwiam

gutfut
Wytrawne babeczki w cieście francuskim z warzywami i jajkiem 173

pomi dory w piórka. Smażymy warzywa na patelni z o drobiną oliwy z zalewy pomi dorowej. Po d koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, bazylia oraz koncentratem pomi dorowym. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków i wykła damy do wyściełanej papierem śnia daniowym foremki na muffinki. Ciasto francuskiego wyściełamy szynką. Koszyczki wypełniamy przygotowanym farszem warzywnym. Jajka rozbijamy w miseczce, lekko

ChilliJemy
Ciasto z truskawkami 156

szybko wylewa się na ciasto  galaretkę i galaretka wsiąka w ciasto..w sumie kiedyś robiłam takie ciasto i specjalnie wlewałam galaretkę do ciasta.Ciasto zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę...u mnie truskawki dopiero zaczynają dojrzewać, więc za dużo ich nie miałam..Pomysł na takie ciasto znalazłam  tutaj. Truskawkowe słodkości można podziwiać u : cdn. 1,5 szkl.mąki

Moje domowe kucharzenie
Tarta z grzybami leśnymi 158

jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Do dzieła!!! Składniki ciasta zagnieść w gładką kulkę i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - ja zawsze jeszcze miękkim ciastem wykładam sobie formę i dopiero wtedy schładzam. Cebulę drobno kroimy i dusimy

sierotka maRysia w kuchni
Sernik gotowany 156

wczorajszym obżarstwie tłustych, słodkich pączków, faworków i oponek serowych przyszedł czas zastanowić się nad ciastem na niedzielę :) Moją propozycją jest sernik gotowany - mam nadzieję choć troszkę zdrowszy, niż te wczorajsze przysmaki. Składniki:   Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa

psgotujemy
Ciasteczka francuskie z jabłkami 174

Czyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :)Składniki:1 płat ciasta francuskiego2 jabłkacynamoncukier kryształcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie dzielimy na nieduże prostokąty za pomocą radełka.2. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, na każdym kawałku ciasta układamy 2-3 plasterki jabłka. Posypujemy odrobinką cynamonu i cukru kryształu.3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Kuchnia domowa Ani
Orzeszki. 252

sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Grzejemy naszą patelnię do pieczenia orzeszków. Kiedy jest dobrze rozgrzana układamy w niej nasze przygotowane wcześniej kawałki ciasta zamykamy i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Kruche ciasteczka korzenno- pomarańczowe 129

posiekane drobno masło, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko oraz sok pomarańczowy. Siekamy, a następnie dzielimy na dwie części-mniejszą i ciut większą. Do jednej- tej mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao oraz przyprawę do piernika. Siekamy raz jeszcze, po czym zagniatamy ciasto. W razie problemów- można dolać jeszcze odrobinę soku pomarańczowego. Ciasto ciemne owijamy folią i chowamy(...)całkowitego wykorzystania ciasta. Układamy je jedna na drugiej, ramię przy ramieniu, delikatnie dociskając. Zrobiłam trzy takie „konstrukcje”. Przekładamy na deseczkę i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.   Ciasto ciemne dzielimy na 3 części. Z każdej odrywamy po 5 kawałków i rolujemy je na wałki odpowiadające szerokości zamrożonych gwiazdek. Dociskamy je między ramionami, tak by dokładnie wypełnić szczeliny. Pozostałe kawałki

Kuchnia w czekoladzie
Łosoś z porami w cieście francuskim 263

kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki. Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy. Wkładamy roladki do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuskie ciasto z jabłkami 137

Jeśli ciasto na niedzielę wpisuje się w Jesienne wypieki to musi to być jabłecznik, koniecznie, przynajmniej dla mnie. Tym razem ciasto wprost z Francji, pyszne, aromatyczne, wilgotne i nie starzejące się o ile wytrwa klika dni. Polecam na szybki wypiek. Francuskie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
pijana zakonnica 169

alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam! W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha! W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę" jest malinowe szaleństwo! Zgłaszam tam moją zakonnicę, jednocześnie zapraszam na inne malinowe słodkości do: Pauliny ; składniki: ciasto: 6 jaj 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej

6niebo
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 270

część wina, dodajemy masło (aby zagęścić sos) i przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli preferujemy bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione

Symfonia Smaków
Słodkie środy - Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą 157

chrupiące i delikatnie słodkie.  Faworki z ciasta francuskiego z marmoladą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 słoiczka marmolady 1 łyżka mleka cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krówka 339

Nasze ciasto na niedzielę:) Bardzo szybko się robi...gdy spodziewasz się gości... Przepyszne i nieskomplikowane. Od samego patrzenia na to ciasto  ślinka leci... Składniki; 7 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia śmietana kremówka 30% 500 ml, puszka z masą krówkową, 2 śmietanowe fixe 2 łyżki kakao Wykonanie; Ubijamy na puch

Anioły w kuchni
Przedwakacyjne ciasto z borówkami 186

uwagi na różne sprawy, nasze wakacje w tym roku stały pod wielkim znakiem zapytania. Co się takiego działo (a właściwie dzieje nadal)? Po pierwsze, nowa praca C., w związku z którą ma dużo więcej obowiązków. Zanim się chłopak całkowicie ogarnie, jeszcze dłuższa chwila minie z pewnością. Póki co bywa, że pracuje po szesnaście godzin na dobę, ale póki twierdzi(...)Lidla Pawła Małeckiego, i muszę przyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLEŚNIAK ZE ŚLIWKAMI, BEZOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 179

targi. Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego(...)cytrynowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Dzielimy na 2 części – jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Ciasteczka kokosowe 154

się połączyło, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika, jeśli wolimy schłodzić je w lodówce to tam zostawiamy na 60 minut.  4. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kilka części, każdą musimy rozwałkować na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (pamiętajmy, jak robimy ciasto z dziurką, żeby było tyla samo gładkich spodów, co ciasteczek

kruche babeczki
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 160

coś piec. Wybrałam kompromis, część podżarłam, a z reszty upiekłam ciasto. Jest to klasyczne, puszyste ciasto drożdżowe, tyle że zbajerowane o naprawdę fantazyjnym wyglądzie. Za to właśnie uwielbiam drożdżowe ciasto, można z nim robić cuda, pod warunkiem że zna się kilka trików, którymi regularnie się z Wami dzielę ps. Ciasto dzięki dodatkowi owoców jest dobre nawet na trzeci dzień. Składniki

greenscarf
Idealny tort czekoladowy! 2335

proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez ok. 1-2 min, aż składniki całkowicie się połączą Tak przygotowane ciasto równomiernie dzielimy między tortownicami* i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.  Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Po tym tortownicy

Kuchnia Łukasza
Przepis na Ciastka z Ciasta Francuskiego z Owocami 250

cytryny i całość miksuję przez chwilę tak żeby powstała jednolita masa – jeżeli nie mamy miksera możemy składniki dokładnie utrzeć widelcem – masa serowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciastek: Ciasto francuskie dzielę na 6 (lub 8 jeżeli chcemy mniejsze ciastka) w miarę równych części o kształcie kwadratu. Następnie kawałek ciasta nacinam po przekątnej około 1 centymetra od brzegu i przeplatam (dokładnie pokazałam

Uwaga Babcia Gotuje
Sypane ciasto z kaszy manny z pięcioma owocami. 141

starta na wiórki czekolada -masło 3/4 kostki -truskawki -śliwki czerwone -jabłko, banan, gruszka Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy na sypkie ciasto, które dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, tę z kakao, układamy na nim gruszki jabłka i banany, dodajemy drugą

BaRepas