będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ A więc do dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych
Gotuj Sam!feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam aż nie zrobię ciasta. Brokuł dziele na małe różyczki. W garnku zagotowuje wódę, z odrobina soli i cukru, i wrzucam do wrzątku brokuła. Nie gotuję, zostawiam go na pięć minut w wodzie i przecedzam, przelewam
wesoła kuchnianadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki, całość wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy
Pudełko rozmaitościSzybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj. Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę ..Razem ze mną udział w akcji wzięły: 250- 350 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g białego cukru szczypta soli 375 g ricotty 1 jajko 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania Na stolnicę
Moje domowe kucharzenieciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą moją rodzinę. Kawałki znikały jeden za drugim, a to chyba najlepsza rekomendacja :) Na mniejszą blaszkę
Chocolate Muffin Blogwodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być. Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy
VioletoweKucharzenieszklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy galaretkę w proszku
Zainspirowana w kuchniDzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego są cukiernicy. No chyba, że to Wasze hobby lub pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo
vegetaniepieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa(...)ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę
w mojej kuchnimozzarelli2 spore pomidorylistki świeżej bazyliilistki świeżego oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa
Kulinarne przygody Gatityrukoli z bazylią2 garści rukoli2 łyżeczki oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa
Kulinarne przygody Gatityewolucji jest. Ech, no cóż do następnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam w internecie
Kuchnia po mojemuPonownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinkę aż podwoi swoją objętość. Składniki pokroić w kosteczkę. Ja osobiście do sosu pomidorowego dodaję sporą ilość bazylii. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na dwie połówki. Jedną z nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się(...)lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym. Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej smarując olejem
Amatorka kuchennamalin Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki ,a większą do lodówki na 30 minut. Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu
W Moim Magicznym Domupodniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom jest całkiem łatwe do przygotowania, zatem notesiki w dłoń i do dzieła! :) Składniki: Ciasto (na formę o śr. 24 cm): 230 g mąki 150 g kakao (to nie pomyłka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła
Domowa Cookierenka Agi