ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:164/616)

Kruchy placek z rabarbarem i jabłkami 178

proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru cynamon cukier do posypania owoców 3 łyżki bułki tartej cukier puder Diamant do posypania ciasta Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar

Kuchnia u Bietki
Rogale świętomarcińskie 104

sprzętu ze Sklepu Masarskiego Swojski Wyrób . Właścicielowi Marcinowi Jurczykowi pięknie dziękuję za pomoc w realizacji wypieku Rogali świętomarcińskich.   Przepis na Rogale świętomarcińskie dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę - Orzechy w wypiekach . Orzechowe słodkości wypiekały : GRUNT TO PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z twarogiem i brzoskwiniami 141

słodkim do kawy. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 jajko 3 połówki brzoskwiń z puszki Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Twaróg miksujemy z cukrem, całym jajkiem i budyniem śmietankowym. Masę rozsmarowujemy na każdym kwadracie, zostawiamy wolny brzeg (aby łatwo skleić ciasto). Na masie twarogowej układamy

VioletoweKucharzenie
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 132

MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy

peggiwkuchni
Piernikowe pralinki z kaszy jaglanej + pierwsze urodziny bloga! 153

smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki maślanki

Kuchnia Ellie
Sezamowiec 156

Nasza propozycja pysznego ciasta na niedzielę, ale nie tylko. Dla wielbicieli sezamków, z masą karmelowo-chałwową. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy smaki ładnie się "przegryzą" a blaty ciasta skruszeją. Wbrew pozorom to nie jest ciasto bardzo czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 3 godzin (z tym, że placki piekłam oddzielnie). Polecam to ciasto, bo jest naprawdę smaczne! Ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczka drożdżowa, hamburger 124

elastyczne. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy

KreatywnePiny
Sernik Kokosowy 171

minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce

Kuchnia Łukasza
Sernik Królewski 219

sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę

Wypieki Rene
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 146

wrzucamy na nią mięso. Dodajemy do niego czosnek oraz oprószamy je sporą ilością morskiej soli, po czym dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 88

termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie

PatiGotuje
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 127

termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie

PatiGotuje
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 436

proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 2 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młynów Stoisław 1 szklanka

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka z łososiem 155

Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurtosze 458

jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek. Najprościej mają Ci, którzy mają w piekarniku rożen obrotowy. Wyrośnięte  ciasto zagniatamy ,dzielimy na mniejsze części i rolujemy w długie cienkie wałeczki. Wałeczki owijamy wokół wałka, chowając pod spód końce ciasta.Obracamy wałkiem kilka razy po stolnicy, aby  spłaszczyć ciasto. Na talerz

Kulinarny karnet Christophera
JAK ZROBIĆ TORTILLE? 196

elastyczne. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto ( tak jak na zdjęciach), najpierw łyżką potem dłońmi, wyrabiamy na elastyczne ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę - to jest niezbędne! Ciasto wyjmujemy dzielimy na 8 części.  Każdą rozwałkuj bardzo cieniutko. I układamy na suchej bardzo mocno nagrzanej patelni. Nie bez przyczyny piszę Wam o mocno nagrzanej patelni, jeśli położycie ciasto

SMYKWKUCHNI
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 207

Kilka razy dostawałam zaproszenie by wspólnie z innymi blogerkami wziąć udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" . Jednak zawsze coś mi wypadło. Dzisiaj to mój debiut ale powiem Wam, że jest pysznie. Zaproponowane do wspólnego pieczenia tartaletki czekoladowe są po prostu rewelacyjne. Składniki: Ciasto 200 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru  1 łyżka kakao  100 g zimnego masła

Ala piecze i gotuje
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 177

wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim

SMYKWKUCHNI
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 174

cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski

W kuchennym oknie Ewy
Tacos na winie dna wczorajszego. 342

tortillę. Musi mieć  konsystencję elastyczną, ale nie może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek

Malinowe Pocałunki
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI. 221

cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie nie będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę na równe kwadraty. Truskawki odcedzam z soku, jaki puściły (sok zostawiam i rozrabiam z wodą - idealnie nadaje się do picia). Układam po kilka truskawek na każdym kawałku ciasta, składam

W kuchni Karmel-itki