ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:164/616)

Sernik Królewski 223

sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej części układamy spód, odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy na blaszkę

Wypieki Rene
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 150

wrzucamy na nią mięso. Dodajemy do niego czosnek oraz oprószamy je sporą ilością morskiej soli, po czym dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 92

termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie

PatiGotuje
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 134

termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie

PatiGotuje
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 442

proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 2 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młynów Stoisław 1 szklanka

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka z łososiem 158

Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurtosze 463

jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek. Najprościej mają Ci, którzy mają w piekarniku rożen obrotowy. Wyrośnięte  ciasto zagniatamy ,dzielimy na mniejsze części i rolujemy w długie cienkie wałeczki. Wałeczki owijamy wokół wałka, chowając pod spód końce ciasta.Obracamy wałkiem kilka razy po stolnicy, aby  spłaszczyć ciasto. Na talerz

Kulinarny karnet Christophera
JAK ZROBIĆ TORTILLE? 202

elastyczne. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto ( tak jak na zdjęciach), najpierw łyżką potem dłońmi, wyrabiamy na elastyczne ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na godzinę - to jest niezbędne! Ciasto wyjmujemy dzielimy na 8 części.  Każdą rozwałkuj bardzo cieniutko. I układamy na suchej bardzo mocno nagrzanej patelni. Nie bez przyczyny piszę Wam o mocno nagrzanej patelni, jeśli położycie ciasto

SMYKWKUCHNI
Tartaletki czekoladowe z bezą i truskawkami 212

Kilka razy dostawałam zaproszenie by wspólnie z innymi blogerkami wziąć udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" . Jednak zawsze coś mi wypadło. Dzisiaj to mój debiut ale powiem Wam, że jest pysznie. Zaproponowane do wspólnego pieczenia tartaletki czekoladowe są po prostu rewelacyjne. Składniki: Ciasto 200 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru  1 łyżka kakao  100 g zimnego masła

Ala piecze i gotuje
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 185

wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę,  dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim

SMYKWKUCHNI
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 180

cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera.Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski

W kuchennym oknie Ewy
Tacos na winie dna wczorajszego. 348

tortillę. Musi mieć  konsystencję elastyczną, ale nie może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek

Malinowe Pocałunki
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI. 227

cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie nie będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę na równe kwadraty. Truskawki odcedzam z soku, jaki puściły (sok zostawiam i rozrabiam z wodą - idealnie nadaje się do picia). Układam po kilka truskawek na każdym kawałku ciasta, składam

W kuchni Karmel-itki
Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 181

czosnku 3 łyżki orzeszków sojowych 5 pomidorów 300g przecieru pomidorowego Łowicz gałązka świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok 40ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki Ponadto: 1 płat ciasta francuskiego 4 jajka 1 kulka mozzarelli 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowe j sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy(...)Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy po jednym pasku. Wkładamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Eklery kawowe 249

Kiedyś zostaliśmy zaproszeni na Facebooku do wzięcia udziału w akcji ciasto na niedzielę, jakoś ostatnio nie mieliśmy dużo czasu na pieczenie i pisanie postów, ale na tą niedzielę pomysłem są eklery. A że bardzo je wraz z Adą lubimy dlatego postanowiliśmy je przygotować. Są pracochłonne ,ale ich smak jest warty zainwestowania godziny czasu w ich przygotowanie . CIASTO

cookpl
Pleśniaczek z wiśnią 123

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy z żółtkami i masłem- wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na trzy części. W między czasie smarujemy formę tłuszczem i posypujemy wiórkami (ewentualnie zastępujemy papierem do pieczenia). Pierwszą częścią wykładamy blachę, nakładamy warstwę konfitury. Do drugiej części ciasta dodajemy

Tradycyjna Kuchnia
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 164

Dawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo bezą. Gorzej z tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze