ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:54/234)

Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 408

jest oczywiście dietetyczne, ale za to zawiera jeszcze inne zdrowe dodatki takie jak migdały, figi, cytryna czy pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego(...)Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą

Poezja smaku
Łatwy makowiec 406

Trochę ciasta odkładamy a resztę wykładamy na przygotowaną blachę do pieczenia. Mieszamy masę makową z  bułką tartą (możemy doprawić mag wg. własnego smaku np.olejek migdałowy, rodzynki, orzechy itp.Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Odłożone ciasto rozprowadzamy po maku . Ciasto wkładamy do piekarnika temp.180, i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą lub  cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Migdałowa tarta z truskawkami 183

migdałowej; Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wetrzeć masło w mąkę aż do powstania dużych okruchów ( ja masło szybko posiekałam nożem razem z sypkimi składnikami, a następnie delikatnie roztarłam w palcach). Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników wymieszanych z masłem. Szybko zagnieść ciasto

In my kitchen
Mazurek z pomadą śmietanowo - migdałową 148

Pomada śmietanowa: 1 szklanka śmietany 30 % 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao ½ szklanki płatków migdałowych Dodatkowo do przybrania: Orzechy, migdały Suszone morele, suszone daktyle Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść  szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto , część(...)stopni C. Upieczony wyjąć i wystudzić. Przygotować pomadę śmietanową: Do rondelka wlać śmietanę,  dodać cukier, kakao i płatki migdałowe.  Gotować na małym ogniu ok. 20 minut od chwili zagotowania ,cały czas mieszając. Gotową pomadę wlać na ciasto mazurkowe. UWAGA! Bardzo szybko gęstnieje. Udekorować bakaliami  wedle uznania. Smacznego :-)  Uczestniczę w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 160

masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować(...)włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym

Passions hobbies life
Tarta migdałowa z gruszkami 147

temu wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz

Kuchenne Wariacje
Francuski placek z migdałami i rabarbarem 129

Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki;  35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki(...)masła Przyprawy dostępne na stronie  SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kostkę i mieszamy z cukrem i kardamonem. Przekładamy na starte migdały.Płatki migdałowe wkładamy na roztopione masło, mieszamy i przekładamy na rabarbar. Pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Francuski placek z migdałami i rabarbarem 190

Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę...Składniki;  35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCUWykonanie;Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar myjemy, obieramy

Anioły w kuchni
Babka majonezowa 102

piekłam 30 minut w termoobiegu w temperaturze 150 st C). Modyfikacje które proponuje autorka: 1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. 2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę

cucinare
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 186

produkcji esencji,  wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu. Można również przygotować migdałową orszadę - jest to napój migdałowy pochodzący z Francji(...)Dekoracja: zmielone migdały lub cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości

Ciastka - domowe słodkości
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 168

jeśli uda mi się sfotografować efekty, na pewno podmienię te zdjęcia na nowe :)  Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) * 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego(...)pełna łyżka gęstego jogurtu lub śmietany DODATKOWO: 350 - 400 g śliwek 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 185

Składniki: Biszkopt makowy 200 gram maku mielonego 200 gram mielonych migdałów 200 gram cukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1  łyżka miodu 1 łyżeczka

kgwjanczewo
Ciasto Jabłkowe 161

wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy.Dzisiaj proponuje Wam ciasto jabłkowe...smacznego  Składniki dla 6 osób:Przygotowanie: 15 minutCzas pieczenia: 40 min. W temp. 180 st.C 100 g cukru (100 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła 3 jajka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 250 g mąki (500 ml) 1 szczypta soli ½ opakowania proszku do pieczenia(...)jabłka 1 garstka migdałów Przygotowanie:• Podgrzać piekarnik bez blachy do temp. 180 st. C • Posiekać jabłka w kostkę.• W Dużej misce do ciasta Finezja wymieszać cukier i masło. Dodać po kolei żółtka. Wlać aromat migdałowy, dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.• Dobrze wymieszać Silikonową Łyżką i dodać jabłka.• Położyć formę Silikonowy Król na zimną blachę i wlać ciasto

Anioły w kuchni
Drożdżowa gwiazda z makiem 292

jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta. Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto: 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki) 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold) 50 g świeżych drożdży 2 duże jajka 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru(...)herbatników 1 i 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto'; document.write(" "); Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy i czekamy, aż podwoją objętość. W tym czasie jajka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem

Poezja smaku
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 209

pieczenia, samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję(...)mój deser wyszedł odrobinkę za luźny, ponieważ miałam tylko 2 łyżki nasion chia, jeżeli dodacie więcej nasion chia lub żelatynę, deser będzie bardziej stabilny. Smacznego!   Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów 1 łyżka siemienia

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania