zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą lub zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie śniadania(...)migdałowych Wykonanie: Ziarna amarantusa rozdrobnić w młynku do kawy lub w innym urządzeniu na mąkę. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodać olej kokosowy ( w postaci stałej . Palcami lub widelcem rozetrzeć składniki. Następnie dodać dżem z rokitnika, jajko, płatki migdałowe oraz napój roślinny - zagnieść ciasto. Gdyby
kolorowotorcikowodomu mojej babci na wigilijnym stole zawsze stała kutia. Pyszna, słodka, makowo-migdałowa pszenica. Gdy babci zabrakło, zabrakło też przepisu. Kutia już nigdy nie była taka sama. Moja też nie jest, ale przywołała smak dzieciństwa i wspomnienie świąt, które naprawdę miały wymiar Bożego Narodzenia. Nie biegania ze sklepu do sklepu, jedzenia ponad miarę i świątecznych porządków. Świąt, które miały zapach(...)erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy
Kucharzycamasło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru i patelkę zdejmujemy z ognia. 6. Wyjąć ciasto z piekarnika rozprowadzić masę migdałową i wstawić do piekarnika na kolejne 20 min. zmniejszając temp
Kubki smakuproszek do pieczenia. Robimy zagłębienie i wrzucamy w nie posiekaną margarynę, wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy. Wszystko razem sprawnie zagniatamy. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wyrabiamy. Otrzymane ciasto chowamy na chwilę do zamrażarki aby stwardniało. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości
peggiwkuchniprzelać słowa na papier. Jak wyrzucić z siebie emocje. Pamiętnik gdzieś zapomniany leży. I tu też mnie jakoś tak mało. Ale, przynajmniej piekarnik wciąż mnie lubi.(ciasto bananowe z malinami i migdałową kruszonką, na jogurcie greckim z daktylami)Przepis:200ml mleka ( u mnie zwykłe i kokosowe ok.3:1)mały zmiksowany banan(ok.100g)25g mąki ziemniaczanejszczypta soliMąkę rozpuszczamy w 1/4 podanego
More food, love and dreamssoku z cytryny 10 dag migdałów w płatkach Wykonanie. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec przez 15 minut w temp.200 stopni. Nadzienie. Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy. Dodać(...)jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się. Kliny tarty można podać z bitą śmietaną
Kulinarny karnet Christopheramisce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być lepkie, ale też nie powinno się rozlatywać. Gdyby po dokładnym mieszaniu składniki wciąż nie chciały się połączyć, dodajemy troszkę wody i mieszamy
Weganizm infantylnypołączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut
Monia miesza i gotujeopakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 50 g masła 4 jajka Dodatkowo: 3 - 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 70 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę spinamy Dno tortownicy wylepiamy(...)wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni
Swojskie jedzonkoDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się
Moja Galeria SmakuSezon na cytrusy w pełni stąd też u mnie dzisiaj sernik z nutą pomarańczowąSkładniki:Na ciasto- 2 białka- 5 dag cukru pudru- 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych- 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady- 2 łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonuMasa serowa- 1 kg mielonego twarogu- 1 budyń waniliowy- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego- 4 łyżki soku z pomarańczy- 3 białka- starta(...)skórka z 1 pomarańczy- 200 ml śmietany 12 %Przygotowanie:Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut.Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy
Zainspirowana w kuchniimbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez noc w lodówce) olej do smarowania ciasta filo sezam do posypania do podania: jogurt naturalny(...)minuty. Teraz wmieszaj do farszu kuskus, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz płatki migdałowe lub rodzynki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz solą. Odstaw do przestygnięcia na 10-15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto filo wyjmij z opakowania i rozłóż na kawałku papieru do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, aby ciasto
Chilli Czosnek i Oliwaoleju -łyżeczka proszku do pieczenia -15 dkg maku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki(...)mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut
Maminek kulinarnywww.mgotuje.pl Dzisiaj mam dla was przepis na słodkie małe co nie co. Jest nim puszysty biszkopt z masą orzechową i bitą śmietaną. Ciasto urozmaiciłam dodając do niego prażone płatki migdałowe oraz odrobinę dżemu z czarnej porzeczki. Zrobicie je błyskawicznie, ale uważajcie zniknie z blaszki w takim samym tempie Polecam
Marta Gotujecytrynowa,lub brzoskwiniowa Składniki na bezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe do posypania Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto-u mnie w mikserze z końcówką do wyrabiania chleba Ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 28×20 wykładamy papierem(...)cytryny i chwilę miksujemy. Resztą ciasta wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy bezę, posypujemy orzechami posiekanymi,lub płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.I tak od dolu ciasto ,na to jabłka,a na wierzch ciasto z bezą
w mojej kuchni