ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:45/234)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i z kruszonką wg Aleex 150

cukru • cukier waniliowy - 16 g • 60 g roztopionego masła • płatki migdałowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować rozczyn. Do misy wlać mleko, dodać drożdże, mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. W razie wątpliwości – patrz: Porady Aleex. 2. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 3. Gotowe ciasto drożdżowe(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. 6. Ułożyć połówki śliwek stroną rozciętą do góry, posypać kruszonką, płatkami migdałowymi i odstawić ponownie do wyrośnięcia na pół godziny. 7. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka. 8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 9. Podawać z kawą

W mojej kuchni
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 210

mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę(...)pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta. Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i  przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą posmaruj wystudzone ciasto, udekoruj pomarańczami i włóż do lodówki na całą noc. Składniki na polewę

Moja Mama Gotuje
Jaglane brownie 154

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego płatki migdałowe do posypania Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować w szklance wody (12-15 minut), odstawić do wystudzenia. Kaszę zalać mlekiem, zmiksować blenderem na jednolitą masę, dodać jajka, olej, cukier, zmiksować. Wsypać kakao i proszek i ponownie zmiksować. Formę (15x25cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto. z wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić

Obiad gotowy
Tarta z budyniem i frużeliną wiśniową 245

pomocą noży szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.  Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione

Qchnia po prostu
Friandy malinowe 149

Puszyste, lekkie, delikatne. Migdałowo-kokosowe. Friandy malinowe.   Friandy malinowe Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja

Kucharzyca
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 206

śmietaną IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami   KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe k ruche ciasto z truskawkami i rabarbarem   ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe   SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami   MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami   KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami   EWUSIOWE

Grunt to przepis!
Sernik z jogurtów greckich 1125

kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2  łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe   Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową masę. Białka ubić na sztywno(...)mikrofali na najniższej mocy, ale tak aby nie zagotować. Dżem podgrzać w mikrofali lub na kuchence, przetrzeć przez gęste sitko, dodać żelatynę, wymieszać i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałowymi

Mix smaku
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 146

przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka(...)cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje. Pasta migdałowa: 1,5 szklanki migdałów bez skórki; 1,5 szklanki cukru pudru; 1 białko; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; szczypta soli; Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać

In my kitchen
Brownie 290

średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto

Aga w kuchni
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami 18513

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany(...)krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. 7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany ( patrz FILM ) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić

Mała Cukierenka
Pani Walewska 229

pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób(...)mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Pani Walewska czyli Pychotka 175

cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy(...)minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru - 16 g cukru waniliowego - 200 g masła - kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami

Kulinarne życie
Caluski, laurka i mini serniczki. 167

wyjatkowa sroda. Dla kazdej mamy to dzien magiczny, swiateczny.Wprawiona w dobry nastroj po tak milym poranku rzucilam sie w wir pracy. Krzatalam sie po kuchni piekac mocno migdalowe mini serniczki na przedszkolny festyn. A poniewaz Viki nalezy do mojego fanclubu, wiedzialam ze nie moge Jej rozczarowac.Masa serowa udala sie wspaniale, miala intensywny migdalowy smak i tradycyjnie musialam sie powstrzymywac(...)cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie:Przyszykowac foremki do muffinek i papilotki.Wszystkie skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek.Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa

Przysmaki Karolki
Puszysty sernik 205

masa serowa:1 kg sera twarogowego,150 g margaryny,200 g cukru,7 jajek,1 budyń waniliowy,1 łyżka mąki ziemniaczanej,szczypta soli,dekoracja:polewa czekoladowa,płatki migdałowe. Przygotowanie:1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj

Aga w kuchni